Praznični čas – čas za ustvarjanje 

Prosti čas | dec. '17

Snežinka

Potrebujemo:

belo ali rdečo volneno ali bombažno nit

kvačko št. 3

škarjice

šivanko za šivanje pletenin

škrob

srebrno barvo za vse podlage v tubi

srebrno nitko

Iz preje za kvačko št. 3 naredimo kvačkano snežinko. Dobimo 9,5 cm veliko snežinko. Če želimo manjšo, vzemimo tanjšo prejo in manjšo številko kvačke. Za večjo velja obratno. Držimo se načrta. Nasnujemo 6 verižnih petelj, ki jih sklenemo v krog s polgosto petljo, naredimo 3 verižne petlje in nato vbadamo v krog, v žargonu temu rečemo »obešamo v krog«, in naredimo 11 šibičnih petelj. Krog zaključimo s polgosto petljo. Naredimo 1 verižno petljo, nato vbodemo v naslednjo spodnjo šibično petljo in naredimo 1 šibično petljo, 2 verižni petlji, 1 šibično petljo, ki jo vbodemo spet v isto točko. Nato naredimo 1 polgosto petljo, to pa vbodemo v naslednjo petljo. Vzorec ponavljamo v krogu, nato pa krog zaključimo s polgosto petljo. Da pridemo na ustrezno mesto v tretjem krogu, naredimo 2 polgosti petlji po prejšnji prvi šibični petlji in prvi verižni petlji. Naredimo 1 verižno petljo, nato pa: *6 verižnih petelj, 1 polgosto petljo, 8 verižnih petelj, 1 polgosto petljo, 6 verižnih petelj, 1 polgosto petljo, 4 verižne petlje*. Ponovimo od * do *. Na koncu naredimo 1 polgosto petljo in nitko zadelamo s šivanko za pletenje.

Površino poškrobimo. Nato nanjo točkasto nanesemo barvo s srebrnim leskom. Čez noč počakamo, da se nanos posuši, nato na snežinke namestimo srebrno nitko.

Snežinke obesimo na girlande, ki jih pritrdimo nad okna ali na jelko, ali pa z njimi okrasimo venček.

Venček iz storžev

Potrebujemo:

lepenko za kolobar

podlago za rezanje

olfa nož

šestilo

pištola za vroče lepljenje

srebrno pršilo

okraske

V borovem gozdu najdemo veliko storžev z olesenelimi luskami, položenimi v spiralo, krivuljo življenja, osnovo zlatega reza in DNK-spirale, temelj oblikovanja. Te čudeže narave damo v košarico, nato pa jih doma razvrstimo v vrsto. Iz lepenke izrežemo kolobar s premerom okoli 28 centimetrov, notranji premer naj bo okoli 23 centimetrov. Izrežemo s pomočjo olfa noža na podlagi za rezanje. Robove pobrusimo. Storže razvrstimo, nato pa jih s pištolo za vroče lepljenje nalepimo po dva in dva skupaj v krogu. Na notranjo krožnico lepimo manjše storže, večje pustimo za zunanji rob. S srebrnim pršilom površino popršimo (v odprtem prostoru, kjer je dobro zračenje). Pustimo, da se dobro posuši.

Venec okrasimo z rdečimi snežinkami ali majhnimi kroglicami in jeklenimi zvezdami. Lahko ga obesimo na vrata, če pa ga bomo imeli na mizi, postavimo v sredino belo snežinko s srebrnimi pikami.

Papirnata smreka

Potrebujemo:

barvni papir

škarje

ravnilo in trikotnik

lepilo za papir

pištolo za vroče lepljenje

Iz kosov barvnega šeleshamerja sestavimo smreko. Po navodilih s slike, torej z zarezovanjem, upogibanjem papirja in lepljenjem, naredimo posamezne zvezde v različnih velikostih. Skupaj jih zlepimo s pištolo za vroče lepljenje.

Če se ne odločimo za smreko, naredimo zvezde za dekoracijo smreke, mize ali girlande.

Smreka iz ličja 

Potrebujemo:

ličje ali žitno slamo

pištolo za vroče lepljenje

sukanec v barvi ličja

rdeč šeleshamer in barvni papir

luknjač v obliki cveta

šestilo

škarje

Izdelave smreke iz ličja se lahko lotite le, če znate plesti košare. Sicer je boljše, da vzamete žitna stebla, skupaj položite več plasti in jih po načrtu upogibate in vežete s sukancem. Končni izdelek večkrat ovijte s tankim ličjem in ga sproti s pištolo za vroče lepljenje lepite na podlago. Končan izdelek popršite z zlatim pršilom in ga dobro posušite. Iz trdega barvnega papirja izrežite kroge, nato pa nanje nalepite cvetove.

Pleten snežak

Potrebujemo:

50 g bele preje za pletenje

pletilki št. 3

rdečo prejo

2 gumba

umetno polnilo

šivanko za šivanje pletenin

Nasnujemo 37 petelj in pletemo v vrstah do višine 20 cm. Na licu pletemo desne petlje, na hrbtu pa leve. Pletivo zaključimo, zadnjo nitko pustimo dolgo okoli 35 cm. Nit vdenemo v šivanko, del sešijemo po robu do konca, nato šiv utrdimo. Obšijemo še nasnutek, na koncu nit potegnemo skupaj, dobimo tubo, ki je na koncu sešita skupaj. Šiv utrdimo, nit potegnemo v notranjost tube. Delo napolnimo s polnilom. V šivanko vdenemo drugo belo nit, šivamo rob na vrhu, nit potegnemo, da se pletenina nabere, in šiv utrdimo. Skozi polnilo potegnemo šivanko do vratu, ki ga obšijemo, potegnemo skupaj in šiv utrdimo, isto ponovimo v pasu. Prešijemo tudi obe roki.

Za kapo nasnujemo 37 petelj, pletemo 8 vrst, nato pletivo zaključimo. S šivanko naredimo stranski šiv in zgoraj obšijemo rob, ki ga na koncu naberemo. Šiv utrdimo in ga skrijemo v notranjost kape. Ostanek nitke odstrižemo. Prišijemo oči, nos nakvačkamo in ga prišijemo ali prilepimo.

Snežak je za okras, če pa naredimo večjega, je lahko blazina.

Okrasek za smreko

Potrebujemo:

krogle iz stiropora

bucike z rdečo glavico

lepilo

luknjač v obliki cveta

tanek rdeč papir

obešanko za kroglico z nastavkom

tempera barve

čopič

kozarec za vodo

Manjše ali večje kroglice iz stiropora pobarvamo z rdečo tempero in jih posušimo. Iz starih steklenih krogel, torej tistih, ki jih res ne potrebujemo več, vzamemo obešanke z nastavkom. Te pritrdimo na krogle. Če ne gre drugače, jih nalepimo z lepilom. Z luknjačem izrežemo cvetje. Rdeč papir lahko najprej nagubamo v harmoniko, nato pa papir podstavimo pod luknjač. Cvetove drugega za drugim pripenjamo na kroglo. Najprej jih prebodemo z buciko, nato pa zapičimo v vrstah na kroglo. Če nimamo bucik, uporabimo lepilo. Za večji lesk lahko robove cvetov premažemo z lakom za nohte. Naj ima bleščice.

Če bi radi takšno kroglo izdelali v naši družbi, ste 13. decembra vabljeni v Knjižnico Otona Župančiča v centru Ljubljane.

Besedilo in fotografije: Suzana Belak Pungartnik, univ. dipl. inž. tekst. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media