Z dobro držo v dobro leto

Dobro počutje | dec. '17

Podprta brada (slika 1)

Pravilna tako imenovana dobra drža je temelj telesa in tudi človekovega zdravja. Izbrane vaje so namenjene vsem, od najmlajših do najstarejših, in tudi tistim, ki lahko vaje naredijo samo sede ali leže. 

Za ogrevanje priporočam kroženje (v obe smeri) z vsemi sklepi, tudi s kolki in zgornjim delom telesa. V hladnejših dneh vam bodo za pretegovanje in gnetenje zelo hvaležni tudi zapestja in prsti na rokah, razpirajte in iztegujte jih skupaj z dlanmi. Kroženje in razpiranje naj traja, dokler v sklepih ne začutite toplote in mehkobe.

Podprta brada (slika 1) predstavlja izhodišče za kasnejšo celotno povezavo. Hrbtenica naj bo poravnana, dihanje globoko in enakomerno, rame spustite in posnemajte prikazani položaj. Iztegnite celotno hrbtenico. Ko zmorete ta položaj zadržati pet vdihov in izdihov brez občutka neprijetne napetosti v ramenih, ste pripravljeni, da posamezne vaje začnete povezovati med seboj. Dokler pa tega ne zmorete, vadite vsak položaj posebej.

Dvig komolcev (slika 2) podpira brado in odpre tudi pazduhe, privzdigne rebra in raztegne trebuh. Brado privzdignite visoko in tako raztegnite vrat spredaj. Ob opisanem gibu vdihnite. Po končanem vdihu izdihnite in se vrnite v prejšnji položaj. Nato spustite roke, zaokrožite z rameni in vajo ponovite še dvakrat.

Komolce skupaj in pritisk brade (slika 3) izpeljite iz prve vaje. Glava je vzravnana, rame spuščene, komolce spustite in jih stisnite skupaj. Brado pritiskajte na prepletene prste in ves čas enakomerno dihajte. Pritiskajte toliko, da čutite stisk podbradka, nadlahti, poveča pa se lahko tudi občutek napetosti v celem telesu. Če na začetku težko naredite to vajo z vzravnano hrbtenico, si pomagajte tako, da komolce naslonite na mizo. Takoj ko končate vajo, vzravnajte telo, sprostite rame ter zaokrožite z glavo v obe smeri. Oči naj bodo odprte.

Odprite prsni koš (slika 4) tako, da roke položite za vrat. Komolce razprite, odprite pazduhe in prsni koš. Ko vdihnete, občutite polnjenje pljuč spredaj in obenem začutite stisk lopatic in zgornjega dela hrbta. Tudi ob izdihu ostanite v istem položaju in samo sprostite telo. Ponovite vsaj trikrat.     

  

Razteg hrbta in vratu ter predklon brade (slika 5) je izpeljanka iz prejšnje vaje. Naredite četrto vajo in nato sklonite glavo naprej in izdihnite. Na ta način boste raztegnili vrat, rame, zgornji del hrbta in tudi celo hrbtenico. Prenehajte, ko začutite, da vam zmanjkuje moči.

Povezave vseh predstavljenih položajev se lotite takrat, ko vsako vajo dobro obvladate. Pomembno je, da dihanje teče nemoteno, ne glede na to, ali ob izvedbi stojite, sedite ali ležite. Ob tem je pomembno, da čutite mišice, ki jih uporabljate, in da obvladate dihanje. Še vedno velja pravilo, da dobra volja, vztrajnost in pravilna izvedba zagotovo prinašajo ugodne učinke. Srečno!

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media