Juhuhu, prazniki so tu …

Prosti čas | dec. '17

Še je čas, da s prisrčnimi božično-novoletnimi motivi praznično okrasimo svoj dom in ga napolnimo s prav posebno toplino. Sebe ali koga od bližnjih pa razveselimo s toplim darilom.

Praznični motivi

Tradicionalne božično-novoletne motive, vezene s križci, uporabimo na različne načine.

Vezemo jih na prte in prtičke, lahko jih uokvirimo v okrogle ali oglate okvirčke in z njimi okrasimo smreko ali vhodna vrata. Nalepimo jih na prisrčno čestitko ali dodamo darilnemu paketu, ki se ga bodo nadvse razveselili otroci.

Motive vezemo na blago, na katerem lahko štejemo niti. Vezemo z 2 ali 3 nitmi deljive prejice čez 2 niti po širini in višini in v označenih barvah.

 

Božje drevce

Vejica božjega drevca (ileksa) je priljubljen božično-novoletni okras na praznično pogrnjeni mizi.

Vejico božjega drevca vezemo na vogale manjšega prta, za večji prt pa jo poljubno sestavimo v privlačen vzorec. Motiv s fotokopirnim strojem povečamo v naravno velikost in prerišemo na svileni papir. Med blago in svileni papir vložimo kopirni papir za blago in s svinčnikom prerišemo vzorec. Liste in jagode vezemo z 2 nitkama deljive prejice z verižnim vbodom, stebla in žile na listih s stebelnim vbodom, bunkice na jagodah pa z vozličastim vbodom. Liste, žile na listih in vejice vezemo v treh zelenih odtenkih, jagode v melirano rdeči barvi, bunkice na jagodah pa v temno rdeči barvi.

Topel objem

Modno ogrinjalo mehko pokriva ramena in prijetno greje hrbet. Lepo se poda vsakemu slogu oblačenja in odlično pristaja ženskam vseh starosti.

Potrebujemo: 200 g tanjše moher volne, primerne za pletilke št. 3 in 3,5.

Vzorci. Cevasti vzorec: 1. vrsta: *1 desna petlja, 1 petljo levo prenesemo, nit teče pred pletenjem *, ponavljamo od * do *. Ponavljamo 1. vrsto. Rebrasti vzorec: menjaje pletemo 2 desni in 2 levi petlji. Kodrasti vzorec: v vseh vrstah pletemo desne petlje. Vzorec z rombi: pletemo po vzorčni risbi. Vrsto začnemo s petljami pred vzorčno enoto (VE), 11-krat ponovimo VE, in končamo s petljami po VE. V sodih vrstah, ki niso narisane na vzorčni risbi, pletemo petlje kot leže: desne petlje na desnih in leve petlje na levih petljah; ovoje pletemo desno. Po 30 vrstah ponavljamo od 11. vrste.

Poskusni vzorček: 24 petelj vzorca z rombi = 10 cm širine.

Izdelava: plesti začnemo desni zapestnik. Na pletilke št. 3 nasnujemo 58 petelj in spletemo 1 vrsto levih petelj in 4 vrste cevastega vzorca. Nadaljujemo rebrasti vzorec. 8 cm od nasnutka dosnujemo na desni strani 58 petelj, na levi strani pa 59 petelj. Nadaljujemo s pletilkami št. 3, 5 in na 175 petljah pletemo takole: 15 petelj kodrastega vzorca (vratna obroba na hrbtu zgoraj), 145 petelj vzorca z rombi in 15 petelj kodrastega vzorca (hrbtna obroba spodaj). 16 cm od nasnutka pletemo 1 skrajšano vrsto takole: na začetku vrste na narobni strani dela spletemo 15 petelj kodrastega vzorca, delo obrnemo, spletemo 15 petelj kodrastega vzorca, delo obrnemo in pletemo naprej po opisu. Skrajšane vrste ponovimo še 12-krat na vsakih 6 cm. 19 cm od nasnutka pletemo 1 skrajšano vrsto takole: na začetku vrste na narobni strani dela spletemo 15 petelj kodrastega vzorca in 145 petelj vzorca z rombi, delo obrnemo in spletemo 145 petelj vzorca z rombi in 15 petelj kodrastega vzorca, delo obrnemo in pletemo naprej po opisu. Skrajšane vrste pletemo še 6-krat na vsakih 11 cm. 96 cm od nasnutka, ko smo spletli 20. oziroma 30. vrsto vzorca z rombi, zazankamo prvih 58 in zadnjih 59 petelj. Na preostalih 58 petljah pletemo s pletilkami št. 3 rebrasti vzorec za levi zapestnik. 103,5 cm od nasnutka spletemo še 4 vrste cevastega vzorca. Preden na koncu pletenja nitko odrežemo, odmerimo še dovolj dolg konec za šivanje in petlje na pletilki drugo za drugo zadelamo s šivanko.

Ogrinjalo prepognemo na polovico po višini. Sešijemo stranske šive in šive zapestnikov.

 

Vzorčna risba

VE

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 1 ovoj

= 1 petljo desno prenesemo, naslednjo petljo popletemo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo

= 2 petlji desno skupaj

= 1 petljo desno prenesemo, 2 petlji popletemo desno skupaj in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media