NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | dec. '17

Janez Bogataj: Ni ga tiča čez prašiča!

Kultura kolin na Slovenskem

Založba Rokus Klett, 69 evrov

Koline odstirajo pogled v zgodovinski razvoj človekovega razmerja do domačih živali in zadovoljevanja temeljnih prehranskih potreb, je zapisal avtor bogato ilustrirane monografije. V njej podrobno opisuje posebnosti in različnosti kolin (ali fureža) v vseh kotičkih Slovenije, primerja šege, navade in običaje ter jedi, ki so jih pripravljali ob tem domačem prazniku, pomembnem za vsako hišo. Dodal je še slovar poimenovanj za jedi in izdelke na kolinah, posebej zanimivo pa je branje pesmi, pregovorov in odlomkov iz različnih pisnih dokumentov, ki so skozi stoletja opisovali in tudi opevali koline.

Darinka Kladnik: (Ne)znani Slovenci

Cankarjeva založba, 39,90 evra

Avtorica, sicer upokojena novinarka in publicistka, odstira tančico pozabe z bolj ali manj znanih osebnosti, ki so pustile sledi v znanosti, umetnosti, glasbi, športu, šolstvu, medicini …, njihov sloves pa je segel celo onkraj meja naše ožje domovine. Med sedeminsedemdesetimi izbranci so taki, o katerih premalo vemo, na primer matematik Josip Plemelj pa pustolovec Fred Bahovec, ki je živel na Aljaski, antropologinja Branislava Sušnik, ki je raziskovala indijanska plemena ... Pa tudi tisti, katerih delovanje poznamo, zdaj pa jih z osebnimi zgodbami spoznavamo še z intimne plati, na primer Fran Milčinski, Janez Polda, Jože Tisnikar in mnogi drugi.

Mateja Reš: Kuhajmo z Matejo Reš

Založba Družina, 29,90 evra

Avtorica že enajst let v tedniku Družina objavlja zdrave, hkrati pa preproste recepte, svoje znanje in izkušnje nesebično deli na različnih delavnicah. Občinstvo in tudi bralce vedno spodbuja k iznajdljivosti in ustvarjalnosti, svoje recepte ponuja le kot temelj, variacije so zaželene, je zapisala. Z zamenjavo katere izmed sestavin ali z dodajanjem zelišč lahko vsakič dobimo drugačno jed – ali pa isto jed z drugačnim okusom. Nikoli pa ne pozabi poudariti, naj izbiramo sezonske sestavine, tiste, ki jih kupimo v sosednji trgovini ali najbolje pri najbližjem kmetu, in jih čim prej uporabimo.

Hendrik Groen: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let

Do konca se živi

Založba Mladinska knjiga, 29,95 evra

Prvi del dnevnika stanovalca enega izmed amsterdamskih domov starejših, takrat starega 83 let in ¼, je pred tremi leti požel navdušenje med bralci. Z nadaljevanjem ni nič drugače. Hendrik še naprej pronicljivo in z veliko mero humorja opisuje sostanovalce, vodstvo doma, sebe in prijatelje ter njihove vsakdanje (predvsem zdravstvene) tegobe. Drži se mota: če hočeš kam priti, hiti počasi. Skupaj s svojimi prijatelji iz kluba Starine, ne pa crkovine se odpravi marsikam, tudi na krajše počitnice v Belgijo. Prevzamejo celo odbor stanovalcev in imajo – na nejevoljo direktorice – veliko idej, saj »brezdelje v domu ne prispeva k vsakodnevni sreči«.

Darja Lovšin: Slovenska diabetična kuharica

Zavod Diabetes, 24,40 evra

Pravzaprav lahko naslov knjige koga zavede, da je primerna »samo« za sladkorne bolnike. V resnici je odličen priročnik za pripravo zdravih jedi, med katerimi so številne stare slovenske jedi, pripravljene na nekoliko sodobnejši način. To je dokaz, da slovenska kuhinja ni nezdrava, pač pa raznolika, in nanjo bi morali biti ponosnejši, je na predstavitvi dejal dr. Janez Bogataj. Pogosteje bi morali jesti zlasti repo in zelje, gostilne bi ju morale uvrstiti v stalno ponudbo. Avtorica je svojo sedmo knjigo zastavila tako, da lahko vsak zase sestavi jedilnik, saj velja, da sladkorni bolniki pravzaprav lahko jedo vse, le v omejenih količinah in ob rednem gibanju.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media