S težavami se ni treba sprijazniti

Dobro počutje | dec. '17

Zadovoljujoča spolnost izboljšuje kakovost življenja, krepi zdravje in zadovoljstvo, zvišuje samopodobo posameznika in utrjuje partnerski odnos. Po nekaterih podatkih naj bi imel že vsak peti Slovenec občasno motnje erekcije oziroma že vsak drugi po 40. letu. Veliko starejših že po nekaj neuspešnih poskusih spolnost opusti. Vendar se s temi težavami ni treba kar sprijazniti.

Najpogostejše motnje so, ko moški ne doseže dovolj dobre otrdelosti spolnega uda, da bi lahko začel in končal spolni odnos, ali pa gre za trajno nezmožnost doseganja erekcije. Kot pravi urolog asist. Bojan Štrus, dr. med., so za več kot 80 odstotkov težav krivi organski vzroki, zlati tisti, ki vplivajo na žile: visok krvni tlak, sladkorna bolezen, visoka telesna teža z metabolnim sindromom, težave s srcem ali ožiljem ter stres. Ob tem poudarja, da je motnja erekcije lahko opozorilni znak za sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni, ki morda pozneje povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap. Zato morebitne težave pri spolnih odnosih le zaupajte osebnemu zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu.

Na trgu je nekaj zdravil v obliki tablet, ki erektilne disfunkcije sicer ne ozdravijo, izboljšajo pa pretok krvi in tako omogočijo ali izboljšajo erekcijo. Večina vsebuje kratkodelujoče učinkovine (sildenafil, vardenafil, avanafil), kar pomeni, da se iz telesa izločijo približno po 6 do 8 urah. Najnovejše zdravilo je pred kratkim predstavila tovarna zdravil Krka, d. d., to so tablete z učinkovino tadalafil, ki ostane v telesu kar 36 ur, na njeno učinkovanje pa ne vplivata niti hrana niti alkohol.

Vsa zdravila za zdravljenje motenj erekcije mora predpisati zdravnik, in sicer na beli recept, kar pomeni, da jih je treba plačati. Učinkovati začnejo približno uro po zaužitju, vendar le, če je moški spolno stimuliran. Pri uporabi morajo biti posebej pazljivi bolniki s srčno-žilnimi obolenji, moški s hudim srčnim popuščanjem oziroma z diagnozo angina pectoris pa naj jih sploh ne bi jemali. Zdravniki se držijo nasveta: če moški v zadnjih treh mesecih ni imel težav s srcem in zmore prehoditi stopnice iz pritličja v prvo nadstropje, ne da bi se zadihal, lahko poskusi z nižjo dozo zdravila.

Več koristnih nasvetov različnih strokovnjakov o motnji erekcije, njenih znakih, poteku in zdravljenju preberite na spletni strani www.midva.com. V decembru 2017 in januarju 2018 pa se lahko vsak četrtek med 17. in 18. uro posvetujete z urologom na brezplačni številki 080 2 69 2.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media