Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jan. '18

UČINKOVITO UČENJE 

Naročnica je prišla po nasvet, kako pomagati vnučki pri učenju. Kadar je pri njej na obisku, včasih delata domačo nalogo. Zanima jo, kako bi lahko pomagala, da bi se dekletce učinkoviteje učilo, bilo pri tem uspešnejše kot do zdaj in si na tak način pridobivalo prepotrebno samozavest. Vnukinja je stara 9 let in rada hodi v šolo.

Vsak otrok ima svojo hitrost učenja, zanimanja pa tudi način pomnjenja. Pomembno se je zavedati, da obstajajo različni učni slogi, in da znamo prepoznati, kateri je tisti, ki našemu otroku najbolj leži. Obstajajo vidni, slušni in gibalni način zaznavanja. Vidni tip veliko bolje razume to, kar vidi. Rad je v prvi vrsti, gleda slike, zapisuje, podčrtuje z barvicami. Določeno snov vidi v podobah in mu zato zelo pomagajo miselni vzorci. Slušnemu tipu so všeč učiteljeva navodila, razlago mora slišati, da si jo zapomni. Pozoren je na zvoke okrog sebe, na barvo glasu. Običajno se uči na glas in pozorno posluša razlago. Pomnjenje in razumevanje snovi sta učinkovitejši, če jo razlaga drugim in se o njej pogovarja.

Kinestetični tip zaznava z otipom med gibanjem in notranjimi občutki. Njegov tok misli in razmišljanj se bolj utrjuje, če se zraven fizično giba. Ta tip potrebuje veliko reševanja vaj. Dobro je vedeti tudi, da čisti učni tipi ne obstajajo, kljub temu pa ima vsak od nas eno od čutil bolj poudarjeno kot druga. S pozornim opazovanjem in spraševanjem lahko babica ugotovi, kaj vnukinji bolj leži, in ji s prilagajanjem izbranemu učnemu slogu pomaga, da bo še uspešnejša v šoli kot do zdaj. Vpraša naj jo, kakšen način učenja ji je najbolj všeč, ko učitelj v šoli razlaga učno snov. Ji je všeč, ko piše na tablo ali ko glasno bere? Ta način kaže na slušno naravnano osebo. Postavi ji lahko vprašanje, kaj ji pride na misel, ko izgovori besedo mačka. Če otrok ob tem omeni mehak kožušček, je verjetno telesno-gibalni tip. Dotik in občutek sta takim učencem zelo pomembna. Stvari želijo predvsem izkusiti, zato jih najbolj veseli učenje ob poskusih, na izletih, z igro …

Naročnica naj bo pozorna na to, kako se deklica pogovarja z njo. Če pogosto reče, ja, vidim, je verjetno vidni tip človeka; če reče, to se dobro sliši, je morda slušno naravnana; če pa pogosteje reče, čutim, je najverjetneje gibalno usmerjena.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media