Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jan. '18

ZAPOSLITEV STAREJŠEGA DELAVCA

V začetku leta 2017 je delodajalec zaposlil brezposelno osebo, starejšo od 55 let. Na podlagi zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela vsak mesec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti in zavarovanje za starševsko varstvo. Zanima ga, koliko časa bo lahko uveljavljal te ugodnosti.

Parlament je na decembrski seji sprejel novelo zakona, s katero je podaljšal trajanje veljavnosti še za 2 leti, torej do konca leta 2019. Četudi do tega podaljšanja ne bi prišlo, bi bil delodajalec vseeno upravičen do oprostitve plačila prispevkov 24 mesecev, saj je bistveno, da se v času veljavnosti zakona sklene pogodba o zaposlitvi, pri čemer morajo biti izpolnjeni tudi drugi zakonski pogoji tako na strani delodajalca kot na strani brezposelne osebe.

Kljub delnemu zadovoljstvu nad podaljšanjem zakona za dodatni dve leti, pa je vsekakor škoda, da poslanci niso upoštevali predloga Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki je nasprotovala, da je veljavnost interventnega zakona, ki ima sicer omejeno časovno veljavnost, razlog za neuporabo 156. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je sistemski zakon, zato naj bi bile hkrati v veljavi ugodnosti iz obeh zakonov. V tem členu, ki je za čas veljavnosti interventnega zakona samo »mrtva črka na papirju«, je namreč določena delna oprostitev plačila prispevkov za že zaposlene osebe, ki dopolnijo starost 60 let, in tiste, ki izpolnijo starostni pogoj za predčasno upokojitev. Vsekakor je treba sistemsko spodbujati tudi ohranitev zaposlitve. Argument OZS je, da ne gre za iste osebe, saj gre v primeru interventnega zakona za zaposlitev dolgotrajno brezposelnih oseb, v primeru iz 156. člena ZPIZ-2 pa za že zaposlene starejše delavce, ki pred upokojitvijo (pre)pogosto pogledujejo proti zavodu za zaposlovanje. V OZS so ob tem brezuspešno predlagali tudi to, da se v interventni zakon, ki bo omogočal oprostitev plačila prispevkov delodajalca, vključi tudi osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj 6 mesecev brezposelne in bi se v letih 2018 in 2019 odločile za samostojno dejavnost, bodisi kot s. p. ali kot družbeniki, ki so poslovodne osebe, torej bi šlo za samozaposlitev, ne za zaposlitev.  

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 10. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media