Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jan. '18

ZAGOTOVLJENA STAROSTNA POKOJNINA

Bralec A. K. iz Celja navaja, da so mu konec leta 2013 priznali starostno pokojnino po prejšnjem zakonu, ker je pogoje zanjo izpolnil v času uživanja denarnega nadomestila pri zavodu za zaposlovanje. Za izpolnitev pogoja 40 let pokojninske dobe so mu upoštevali tudi dodano dobo za čas služenja vojaškega roka. Zanima ga, ali zaradi upoštevanja dodane dobe ni upravičen do izplačila 500 evrov pokojnine, saj njegova starostna pokojnina zaradi tega ni bila znižana.

Od veljavnosti zakona o spremembi in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, to je od 1. oktobra 2017 naprej, bodo do 500 evrov pokojnine upravičeni vsi zavarovanci, ki se bodo starostno ali invalidsko upokojili s pokojninsko dobo, ki je predpisana za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti. Za moške je to 40 let pokojninske dobe brez dokupa po določbah veljavnega zakona oziroma za ženske z ustrezno krajšo pokojninsko dobo brez dokupa, določeno za prehodno obdobje, ki se je zaključilo z letom 2017. Pravico do zagotovljene pokojnine od 1. oktobra 2017 imajo tudi vsi uživalci, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po veljavnem zakonu, kot tudi uživalci, ki so jo uveljavili po prej veljavnih predpisih in dopolnili pogoj pokojninske dobe, ki je bil po takrat veljavnem predpisu določen za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti, ali brez pogoja starosti, če ta ni bil predpisan. Pri ugotavljanju pokojninske dobe za pridobitev pravice do izplačila zagotovljene pokojnine dodana doba ni upoštevana. Dodano dobo je uvedel prejšnji zakon, ki je veljal od leta 2000 do konca leta 2012, in sicer je to čas zunaj zavarovanja, ki je bil upoštevan pri ugotavljanju pogojev za starostno pokojnino oziroma je še vedno upoštevan, če je starostna pokojnina priznana po prehodnih določbah veljavnega zakona. Nadalje do zagotovljene pokojnine v znesku 500 evrov niso upravičeni uživalci predčasne pokojnine, uživalci starostne pokojnine, velja le za moške, ki jim je bila pokojnina znižana zaradi upokojitve pred dopolnitvijo polne starosti, ter uživalci starostne ali invalidske pokojnine, ki so bili pretežni del zavarovani za ožji obseg pravic.

Bralec, ki je uveljavil starostno pokojnino po prejšnjem zakonu in so mu za izpolnitev pogoja 40 let pokojninske dobe upoštevali tudi dodano dobo, ni upravičen do izplačila zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov, čeprav njegova starostna pokojnina ni bila znižana zaradi upokojitve pred dopolnjeno polno starostjo, in to zato, ker je bil zadnjih 12 mesecev pred upokojitvijo prijavljen pri zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba.

NOVA ODMERA STAROSTNE POKOJNINE NAMESTO PREDČASNE 

Bralka A. K. s Ptuja navaja, da se je jeseni 2013, ko je dopolnila 38 let in 4 mesece pokojninske dobe, predčasno upokojila. Od leta 2008 pa vse do upokojitve je plačevala prispevke za prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ker je bila nezaposlena. Zanima jo, ali tudi zanjo velja sprememba zakona, da bi od 1. januarja 2018 lahko uveljavila starostno pokojnino namesto predčasne pokojnine.

1. januarja 2018 se je začel uporabljati zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki med drugim tudi določa, da se čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012 šteje kot pokojninska doba brez dokupa. Nadalje uživalcem pokojnine omogoča, da lahko vložijo zahtevo za novo odmero starostne pokojnine oziroma odmero starostne pokojnine namesto predčasne pokojnine, če jim je bila pokojnina priznana po veljavnem zakonu z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012. Takšno odmero lahko zahtevajo tudi uživalci delne pokojnine, uživalci sorazmernega dela ter zavarovanci, ki mu izplačujejo 20 odstotkov pokojnine. Če uživalci pokojnine zahtevo vložijo v šestih mesecih po začetku uporabe novele zakona, to je do 30. junija 2018, jim nova pokojnina pripada od 1. januarja 2018, drugače pa od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, enako velja tudi za zavarovance, ki jim izplačujejo 20 odstotkov pokojnine.

Glede na to, da je bralka pogoj pokojninske dobe 38 let in 4 mesece za predčasno pokojnino, ki je veljal v letu bralkine upokojitve, izpolnila tudi z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje po 1. januarju 2013, ni upravičena, da bi namesto predčasne pokojnine uveljavila odmero starostne pokojnine.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 11. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media