NOVICE OD VSEPOVSOD

jan. '18

Po praznično okrašenem Linzu

Majhna, a dobrovoljna skupina bralcev Vzajemnosti pod vodstvom Kompasovega vodnika Petra se je ob začetku adventnega časa odpravila na predpraznični izlet v Linz, prestolnico Zgornje Avstrije. Več kot 400 kilometrov sta morala oba voznika premagati v eno smer, da smo prispeli do mesta, ki je dolga desetletja veljajo za sedež jeklarske in kemične industrije, zadnja leta pa postaja vse bolj zeleno in kulturno mesto. S turističnim vlakom, nato pa tudi peš, smo si ogledali zgodovinske znamenitosti na tej in oni strani Donave. Nekateri izletniki so se z več kot sto let starim tramvajem povzpeli na hrib Pöstlingberg, imeli pa smo tudi dovolj časa za brskanje po prazničnih stojnicah.

Ljudje, ki so zaznamovali leto 2017

Ob koncu leta je v mnogih medijih navada izbirati osebnosti, ki so kakor koli zaznamovale iztekajoče se leto. Revija Zarja je za žensko leta razglasila pogumno in srčno policistko Mirelo Čorić. Slovenka leta po izboru revije Jana je Petra Geiner, ustanoviteljica Zavoda 13 za pomoč staršem otrok s prirojenimi genetskimi napakami.

Revija Ženska (prej desetletja Naša žena) pa je že 24. leto zapored izpeljala akcijo Ljudje odprtih rok, v kateri simbolično nagradijo posameznike, skupine in podjetja za njihovo humanitarno delovanje. Na zaključni prireditvi, ki so jo s čudovitim petjem popestrili člani vokalno-instrumentalne skupine celjske srednje šole za gostinstvo in turizem, sta Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska, podelili 18 zahvalnih listin. Komisija, ki bdi nad izborom, je med njimi izbrala dobrotnike 2017, to so trenerji in prostovoljci Centra športnikov brez meja Vidim cilj iz Ljubljane. Darovalci 2017 so postali prostovoljci Humanitarnega zavoda Pod strehco iz Ljubljane, izjemna osebnost 2017 pa Darja Lovšin iz Ljubljane zaradi njenih prizadevanj na področju preventive diabetesa. Bralke in bralci pa so naziv dobri človek 2017 podelili Mariji Antolin iz Odrancev, zelo srčni članici Društva onkoloških bolnikov.

Naj svet spozna naše posebnosti

Obhodi kurentov so med tradicionalnimi pustnimi šegami pri nas, zdaj pa so uvrščeni še na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Do zdaj je bil na tem seznamu le Škofjeloški pasijon. Lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo, se kot del pustnih oračev v dokumentih pojavlja vsaj že od leta 1880, samostojne skupine kurentov pa se pojavljajo od druge polovice 19. stoletja. Da je tradicija kurentovanja še zelo močna, dokazuje Zveza društev kurentov, ki združuje več kot 900 članov. 

Pa še ena razveseljiva novica: Združeni narodi so sredi decembra na slovensko pobudo razglasili 20. maj za svetovni dan čebel. Na ta dan bomo po vsem svetu opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel, na njihov pomen za celotno človeštvo ter pozivali h konkretnim dejavnostim za njihovo ohranjanje. Za nas je ta datum še posebej pomemben, saj je rojstni dan Antona Janše, ki je bil prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu.

 

Ozaveščanje o nasilju

Po mnenju nevladnih organizacij je vsaka peta ženska pri nas žrtev nasilja. Žrtve pri nas lahko najdejo pomoč v 11 materinskih domovih, 16 varnih hišah, dveh kriznih centrih za žrtve nasilja in dveh svetovalnicah za žrtve nasilja.

V podjetju Hofer so se že predlani povezali s Socialno zbornico Slovenije in za boljše delovanje teh varnih točk podarili 4.650 evrov. Ker se zavedajo pomena ozaveščanja o ničelni toleranci do vsakršnega nasilja, pa so oblikovali projekt Negujmo spoštovanje, s katerim poudarjajo pomen spoštovanja, vrednote, ki mora biti več kot le beseda. Tudi s tem projektom zbirajo sredstva, in sicer od prodaje katerega koli od petih izbranih izdelkov za nego lastne blagovne znamke Ombia namenjajo 10 centov za ženske, žrtve nasilja. Akcija traja do 28. februarja.

 

Brez zadreg pri sporazumevanju z invalidi

Veliko ljudi ob prvem stiku z invalidno osebo občuti nelagodje, saj ne vedo, kako naj se pogovarjajo z osebo, ki ima težave z vidom, sluhom ali govorom, v kognitivnem mišljenju, duševnem zdravju ali pa ima omejeno kontrolo gibanja. Zato je založba Beletrina izdala brošuro Premagovanje ovir v komunikaciji. Izšla je v knjižni obliki, najdete pa jo tudi v digitalni obliki na spletnem naslovu http://www.skrito.si/files/premagovanje_ovir_v_komunikaciji.pdf.

V brošuri so priporočila ter splošna pravila komuniciranja in obnašanja pri osebnem stiku z invalidnimi osebami ter predlogi za uporabo nadomestne komunikacije, kjer se kombinira uporaba kretenj, slik, besed in predmetov. Predstavili so tudi možnosti uporabe različnih kanalov komuniciranja ter podporne tehnologije, ki jo osebe z oviranostjo najpogosteje uporabljajo pri telefonskem in elektronskem sporazumevanju ter spletnih ali multimedijskih predstavitvah in tiskanih gradivih.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media