ZDRAVJE NA KRATKO

Dobro počutje | jan. '18

Darovalci matičnih celic rešujejo življenja

Z velikim navdušenjem so v začetku lanskega decembra na Zavodu za transfuzijo proslavili 25. obletnico obstoja registra nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenia Donor. Za bolnike s krvnim rakom je presaditev matičnih celic velikokrat edina možnost za preživetje. Na leto jih opravijo okoli 130. Le pri tretjini presaditev je primeren darovalec sorojenec. Sicer pa ustreznega darovalca najprej iščejo med 20.000 darovalci v domačem registru. Če ga ne najdejo, pa v mednarodnem registru, v katerem je kar 30 milijonov darovalcev.

Ustreznega darovalca najdejo za več kot 80 odstotkov bolnikov. Za slovenske bolnike je velik plus, da lahko dobijo matične celice od domačih darovalcev, saj je zaradi geografsko ozkega prostora, na katerem živimo, manj možnosti za zavrnitev presadkov. Pet ali šest slovenskih darovalcev na leto poskuša rešiti življenje domačim bolnikom, približno toliko jih daruje tudi v tujino. Na seznam se lahko vpiše polnoletna oseba do 45 let brez kroničnih bolezni, ki odda bris ustne sluznice (paket za odvzem brisa lahko naročite tudi po spletu). Predvsem pa si v registru želijo mlade med 18. in 25. letom, saj ti najbolje prenašajo odvzem krvotvornih matičnih celic in imajo najboljše rezultate transplantacije.

Prečiščeni čakalni seznami

Konec januarja naj bi imeli skladno z novelo zakona o pacientovih pravicah v vseh zdravstvenih ustanovah realne sezname čakajočih na zdravstvene storitve. Po besedah Ane Medved, državne sekretarke na ministrstvu za zdravje, vanje ne bodo vključevali tistih, ki niso sposobni za operacijo, pač pa jih bodo prednostno uvrščali na operacije, ko bodo zanje sposobni. V lanskem letu, ko so začeli izvajati program prečiščevanja čakalnih seznamov, se je čakalna doba za koronarografijo skrajšala za 43 odstotkov pri napotnici hitro in za 63 odstotkov pri napotnici redno. Za operacijo na stopalu se je skrajšala pri napotnici hitro za 18 odstotkov, za operacije kile za 15 odstotkov pri napotnici hitro, za operacije hrbtenice za 11 odstotkov pri napotnici hitro in 14 odstotkov pri napotnici redno. Pri endoprotezah kolena pa se je čakalna doba skrajšala za šest odstotkov pri napotnici hitro, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Za dostojno starost

Čeprav Srebrna nit – združenje za dostojno starost deluje šele nekaj mesecev, so članice (za zdaj so same ženske) že zelo dejavne, zlasti pri polemikah o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi in spremljanju razmer v domovih starejših občanov. V prihodnje pa bodo dejavnosti še okrepile. Kot je na uradni predstavitvi konec decembra povedala predsednica združenja Biserka Marolt Meden, se bodo trudili preprečevati kakršne koli diskriminacije starejših v družbi, pri čemer se bodo »obračali na konkretne ljudi in zahtevali konkretna dejanja«. Prizadevali si bodo za bolj humano obravnavo stanovalcev domov starejših občanov, kjer njihovih potreb in želja prepogosto ne upoštevajo. Nujno je spremeniti kadrovske normative in standarde, saj je negovalnega osebja odločno premalo, povrhu pa je tudi slabo plačano; treba je zvišati raven izobrazbe pri zaposlenih in vključevati klinične dietetike v pripravo jedilnikov. Nasploh bodo pri združenju Srebrna nit veliko pozornosti posvetili prehrani starejših, saj ugotavljajo, da je pogosto popolnoma neprimerna za starostnike, ki zaradi bolezni ali oslabelosti potrebujejo posebej pripravljene jedi. Usposobiti nameravajo prostovoljce, ki bi opravljali oglede v domovih in opozarjali na nepravilnosti oziroma predlagali, kaj bi lahko spremenili na bolje.

Vabijo vse, ki se jim želijo pridružiti, da se jim oglasijo na Facebookovem profilu in po elektronski pošti: srebrna.nit@gmail.com, ali pa jim sporočijo svoje izkušnje, pohvale, predloge in tudi kritike.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media