Srečevanja in smeh

jan. '18

Z leti čas teče hitreje, komaj smo vstopili v leto 2017, že smo se od njega poslovili. Pred nami je novo leto, ki nam ponuja priložnost, da se kdaj tudi ustavimo in čas namenimo sebi in bližnjim, ki nam največ pomenijo. Pomembno je, da se ne predamo le toku, ki drvi čez brzice, ampak zaplujemo kdaj tudi v mirnejše vode. Pogosto nam je šele ob izgubi bližnjega ali dragega človeka žal, da ga nismo večkrat obiskali, se z njim družili in mu povedali, kako radi smo ga imeli. Včasih smo res čudni, tisoče stvari bi radi opravili prej, kot da je naš čas neomejen.

V prazničnem času, ko naj bi se še bolj zbližali, ponekod namesto topline zaveje še hujši mraz. Obstreljevanje z očitki, ki bolijo, vodijo v verbalno vojno, kjer ni zmagovalca, lahko pa pripelje celo do najhujšega. To se ne zgodi čez noč, takšen odnos po navadi traja dalj časa. Zato je tako pomembno, kako gradimo svoje odnose vsak dan, za praznike jih lahko le nadgradimo. Na več razumevanja in sočutja nas opozarja tudi pater Karel Gržan, duhovnik in pisatelj, ki nam kaže stanje naše družbe. Nagovarja nas, naj se izogibamo negativnemu razmišljanju, in priporoča veliko druženja in srečevanj ter smeha.

V novem letu naj prevlada pozitivno razmišljanje in modrost. Pater Gržan pravi, da je v sodobni družbi premalo cenjena modrost starejših in da jih preveč odrivamo na obrobje. Modrost lahko pridobiš le z izkušnjami, ki pa jih ne more nadomestiti nobena izobrazba. V pogovoru za Vzajemnost razkriva današnji jezik prevare in nas opozarja, da je treba razlikovati med ekonomijo, ki pomeni skrb za dom in je namenjena vsem, in hrematizmom, kjer peščica kopiči imetje na račun drugih. Čeprav živimo v tehnološko najbolj razvitem času in v družbi izobilja, se nekateri ljudje komaj prebijajo iz meseca v mesec. Politiki pa se zdaj, ko se je vrnila gospodarska rast, radi hvalijo, kako so se povišale povprečne plače in pokojnine, a pater Gržan opozarja, da bi svoje dejanje morali preverjati pri najšibkejših članih družbe. Uspešna je tista družba, ki skrbi za vse generacije in gradi na povezovanju mladostne energije in modrosti starejših.

V letošnjem volilnem letu bodo politiki še posebej zgovorni in radodarni z obljubami. Naj ne zavedejo lepe besede, štejejo dejanja. 

 Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media