IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | feb. '18

Ne zebe me

Tudi v hladnejših dneh bo otroku pri igri zunaj prijetno toplo in udobno v debelem puloverju, ki ga poživljajo navpične in vodoravne črte.

Velikosti: 98 (3 leta), 110 (5 let) in 122 (7 let). Opisi za 110 in 122 so v oklepajih.

Potrebujemo: 200 (250/300) g modre volne in 100 g bele volne; pletilke št. 6 in 40 cm dolgo krožno pletilko št. 6.

Vzorci. Gladko desno: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Patentni vzorec: menjaje pletemo 2 desni in 2 levi petlji.

Poskusni vzorček: 13 petelj in 20 vrst vzorca gladko desno dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: z modro volno nasnujemo 50 (54/56) petelj in pletemo 1 vrsto levih petelj (narobna stran). Nadaljujemo vzorec gladko desno in petlje razdelimo takole: 20 (22/23) petelj z modro volno, za navpične črte pletemo po 2 petlji z belo, modro, belo, modro in belo volno, 20 (22/23) petelj z modro. Za vsako črto vzamemo svoj klobčič. Spustimo prvo barvno prejo in zajamemo naslednjo od spodaj, da se niti prekrižata. Pri pletenju ne bo nastala luknja. 18 (20/22) cm od nasnutka pletemo za vodoravne črte na vseh petljah 2 vrsti z belo, nato *3 vrste z navpičnimi črtami po opisu barvno razdeljenih petelj in 2 vrsti z belo, od * ponovimo še 1-krat. Nadaljujemo po opisu barvno razdeljenih petelj. 34 (38/42) cm od nasnutka zazankamo sredinskih 10 (12/12) petelj za vratni izrez. Po 2 vrstah zazankamo za vratno okroglino na obeh straneh 1-krat po 2 petlji. 36 (40/44) cm od nasnutka zazankamo preostale petlje za ramena.

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega, le z globljim vratnim izrezom. 31 (35/39) cm od nasnutka zazankamo sredinskih 6 (8/8) petelj. Na obeh straneh zazankamo za vratno okroglino v vsaki 2. vrsti 1-krat po 2 petlji in 2-krat po 1 petljo. Končamo na isti višini kot hrbtni del.

Rokav: z modro volno nasnujemo 22 (22/26) petelj in pletemo 1 vrsto leve petlje (narobna stran). Nadaljujemo vzorec gladko desno in petlje razdelimo takole: 6 (6/8) petelj z modro volno, za navpične črte po 2 petlji z belo, modro, belo, modro in belo volno, 6 (6/8) petelj z modro. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh za velikosti 98 in 110 v vsaki 4. vrsti 11-krat (12-krat) po 1 petljo, za velikost 122 v vsaki 6. vrsti 3-krat po 1 petljo in v vsaki 4. vrsti 10-krat po 1 petljo. Imamo 44 (46/52) petelj. 9 (11/13) cm od nasnutka pletemo prečne črte, kot je opisano pri hrbtnem delu. 24 (27/32) cm od nasnutka zazankamo vse petlje.

Izdelava: sešijemo vse šive in vstavimo rokave. Z modro volno nasnujemo na krožno pletilko z vratnega izreza 48 (52 – 52) petelj. 1 krog pletemo leve petlje, nato 3 cm patentnega vzorca, z belo volno pa še 3 kroge desnih petelj. Vse petlje rahlo zazankamo.

½ sprednjega in hrbtnega dela

½ rokava

 

Zimsko cvetje

Cvetovi v treh odtenkih iste barve dobijo tridimenzionalni videz. Ustvarimo ga s palestrinskim vbodom ali vozlom, ki je pri nas bolj malo znan.

Risbo s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 50 odstotkov oziroma na želeno velikost. Sestavimo jo v poljuben vzorec ali kot prikazuje skica in jo prerišemo na svileni papir. Vzorec na blago prenesemo tako, da med blago in svileni papir vložimo kopirni papir za tkanine in ga skrbno prerišemo.

Za vezenje potrebujemo tri odtenke rjave ali rdeče oziroma najljubše barve. S katerim barvnim odtenkom bomo vezli posamezne dele vzorca, se odločimo sami. Zavite črte, robove cvetov, cvetnega popka in velikih listov vezemo s palestrinskim vbodom. Notranje tri cvetne liste vezemo s ploščatim vbodom, prašnike pa z vozličastim vbodom. Stebla in žile v listih vezemo s stebelnim vbodom, manjše lističe in spodnje liste na cvetnem popku vezemo s polnim vbodom.

Tako pa vezemo palestrinski vbod:

Palestrinski vbod ali vozel se uporablja za obrobo vzorca. Daje lep tridimenzionalni videz vezenja. Vezemo od leve proti desni. Na kraju, kjer delo začnemo, vbodemo šivanko z narobne strani na lice dela. Nato vbodemo s šivanko za 5 do 6 niti proti desni in za 2 niti navzgor od črte, na kateri vezemo, in vbodemo za 2 navpični niti pod črto. Na licu dela nastane poševni vbod, na narobni strani pa navpični (risba 1). Nato vbodemo s šivanko samo v poševni vbod od zgoraj navzdol (risba 2). Pri tem vbodu ne smemo zajeti niti blaga. Nato pa še enkrat vbodemo pod zadnji poševni vbod od zgoraj navzdol (risba 3) in naredimo zančni vbod. Če so poševni vbodi kratki, ležijo vozlički drug poleg drugega. Pri daljših poševnih vbodih pa nastajajo presledki med posameznimi vozlički.

Povečamo za 50 odstotkov oziroma po želji.

Razporeditev vzorca na večjem prtu

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media