Plačilo dohodnine iz oddajanja premoženja

Prosti čas | feb. '18

FINANCE IN MI

Bralčeva žena je s podjetjem ELES sklenila pogodbo o služnosti na parceli za daljnovod, za to ji je ELES nakazal določeno vsoto in ob tem navedel znesek »akontacija dohodnine«. Zanima jo, ali so upokojenci ob teh nadomestilih upravičeni do povračila plačane dohodnine in v kolikšnem odstotku. 

Nadomestilo, ki ga je bralčeva žena prejela zaradi vzpostavitve negativne služnosti, se davčno obravnava kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem. V skladu z določbo 2. točke drugega odstavka 75. člena ZDoh-2 se namreč tudi nadomestilo za negativno služnost šteje za dohodek iz oddajanja premoženja v najem. Navedeni člen določa, da se za oddajanje premoženja v najem štejejo tudi »drugi primeri uporabe premoženja, kadar tisti, katerega premoženje uporablja nekdo drug, ki ima pravico, da od lastnika premoženja zahteva opustitev določenih dejanj, ki bi jih imel sicer pravico izvrševati na svojem premoženju, prejme ustrezno nadomestilo, če ni s tem zakonom drugače določeno«.

Plačilu dohodnine se v tem primeru ni mogoče izogniti. Davčno osnovo po 77. členu ZDoh-2 predstavlja dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 40 odstotkov od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem. Dohodek, pridobljen iz oddajanja premoženja v najem, se všteva v letno davčno osnovo (letna davčna osnova kot vsota davčnih osnov od dohodka iz zaposlitve, dohodka iz dejavnosti, dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, dohodka iz oddajanja premoženja v najem in iz prenosa premoženjske pravice ter drugih dohodkov, vključno s povečanji in zmanjšanji, določenimi pri posamezni vrsti dohodka).

Osebna olajšava

Kot prejemnica pokojnine je njegova žena pri odmeri dohodnine upravičena do osebne olajšave v višini 13,5 odstotka odmerjene pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

V primeru prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja se lahko osnova zmanjša za znesek premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jo je plačal zavezanec zase izvajalcu pokojninskega načrta s sedežem v Sloveniji ali v drugi državi članici EU, po pokojninskem načrtu, ki je odobren in vpisan v poseben register v skladu s predpisi, ki urejajo prostovoljno dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vendar največ do zneska, ki je enak 24 odstotkom obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zavarovanca oziroma 5,844 odstotkom pokojnine zavarovanca, in ne več kot 2.390 evrov letno (117. člen ZDoh-2).

Mag. Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media