Kalčki so vir zdravja

Prosti čas | feb. '18

Po prebiranju tujih vrtnarskih revij in vrtnarskih forumov opažam, da tudi drugi vrtoljubci komaj čakate, da bi posejali prva semena. Za nekatere setve je še vedno prezgodaj, in preden okenske police zapolnimo z zelenjavnimi sadikami, lahko na njih vzgojimo kalčke.

Prvi kalčki so prišli k nam že pred desetletjem in prepričana sem bila, da kljub številnim delavnicam niso našli veliko uporabnikov. Ko pa sem te dni poiskala svoj stari kalilnik in malo pobrskala po spletu, sem bila presenečena nad izborom tako semen kot pripomočkov za kaljenje.

Kalčki v zimskem času zelo popestrijo jedilnik in jedi obogatijo s pomembnimi hranilnimi snovmi. Zaradi nenavadno visoke vsebnosti encimov in antioksidantov jim pripisujejo številne pozitivne lastnosti. Izboljšujejo prebavni proces in ugodno delujejo na prebavo. Pomagajo pri hujšanju, znižujejo holesterol, zmanjšujejo krvni tlak, izboljšajo videz kože in podpirajo imunski sistem.

Za vzgojo kalčkov lahko uporabite skoraj vsa semena, ki naj ne bodo obdelana s fitofarmacevtskimi sredstvi. Brez strahu lahko za vzgojo kalčkov izberete semena, ki jih prodajajo z označenimi certifikati, da prihajajo iz ekološke pridelave ali biolinije semen. V trgovinah in vrtnarskih centrih pa najdete tudi vrečke s semeni za kalčke.

Začetnikom priporočam semena lucerne (alfa alfa) ali vrtne kreše, ta so namreč najbolj nezahtevna za vzgojo in hkrati enostavna za uporabo. Za bolj izkušene so priljubljena semena gorčice, rdeče pese, redkvice, graha in soje.

Tudi brez kalilnika gre

Enostavno in tudi najceneje lahko vzgojite kalčke v steklenem kozarcu ali pa kar kartonski embalaži od jajc.

V večji stekleni kozarec za vlaganje položite 2 veliki žlici semen. Zalijete jih z vodo, premešate in pokrijete s tkanino, ki ni preveč gosto tkana, na primer s kosom zavese ali najlonskimi nogavicami. Zelo prav pride neuporabljena mreža proti insektom. Tkanino pritrdite z elastično gumico in tako olajšate odcejanje vode. Semena čez noč namakate v vodi. Naslednji dan vodo odlijete in semena sperete. Kozarec položite, da je dovolj prostora za vsa semena. Uporabite lahko več kozarcev z različnimi semeni. Dva dni jih pustite v temnem prostoru, tako namreč ustvarite podobne pogoje, kot jih ima seme v naravi, posajeno v zemlji. Po preteklem času kozarec (kalilnik) prestavite na svetlo. Za kalitev je potrebna sobna temperatura. Seme vsak dan dvakrat (najbolje zjutraj in zvečer) sperete z vodo. Iz lucerne boste pridelali kalčke v 5 do 7 dneh.

Prvi pridelek lahko uporabite v preprostih namazih ali kot dodatek k solati. So tudi lepa in zelo priročna dekoracija narezkov in prigrizkov. Številne kulture uporabljajo kalčke v kuhinji, pri pripravi toplih jedi, za dušenje in v zelenjavnih jedeh. Nekatere kalčke, na primer grah, je treba pred uporabo prekuhati.

Tudi za kalitev v kartonski embalaži od jajc semena čez noč namočite. Za spremembo sem izbrala seme vrtne kreše. Naslednji dan na dno embalaže položite vlažne kose ali blazinice vate ter po njih razdelite namočeno seme. Nato od dva do osem dni seme rosite dvakrat na dan. Ko kreša zraste, jo režete in uporabite po potrebi.

Velika izbira kalilnikov

Če vam bo okus kalčkov všeč, si boste verjetno zaželeli pripomoček, ki ga boste imeli vedno pri roki. Kalilniki so narejeni iz različnih materialov, izbor je širok in je dostopen vsakemu družinskemu proračunu.

Zanimivi so stekleni kozarci s pokrovom iz cedila. V spletni ponudbi sem našla steklene posode, namenjene vzgoji kalčkov, ki imajo za pokrov privito cedilo. Posode, obrnjene na nosilcu, imajo podstavek, na katerem lahko odteče voda, da kalčki ne splesnijo. Enostaven in priročen kalilnik, ki pa ga na slovenskem trgu še nisem zasledila.

Vrečka iz mešanice lanu in konoplje. Vzgoja v vrečki je ravno tako enostavna, le da semena stresete v vrečko in jo za 12 ur ali čez noč postavite v skodelo z vodo. Vrečka prepušča vodo, da lahko semena dnevno spirate. Ko kalčki zrastejo, vrečko očistite. Vrečko lahko operete v pralnem stroju, vendar bo primernejše razkuževanje s prekuhavanjem v vodi z dodatkom jabolčnega kisa.

Plastični kalilnik v več nadstropjih. Plastični kalilnik starejše generacije ima več pladnjev, tako da lahko hkrati vzgojite več različnih vrst semen. Posode lahko nanj postavite tako, da med njimi kroži zrak. Vsako posodo lahko posamič snamete in sperete semena.

Glineni kalilnik je zelo dekorativen, varen in učinkovit. Ima pokrov za prve dni, ko mora biti seme v temi, in pladenj za vodo. Material ne vsebuje strupenih spojin, je enostaven za uporabo in bo lepo popestril vsak kuhinjski pult.

Avtomatski kalilnik je višjega cenovnega razreda. Uporablja se za gojenje različnih vrst kalčkov, saj celoten postopek poteka avtomatsko, zato je primeren za vse, ki se jim zdi spiranje kalčkov dvakrat na dan preveč težavno. Sestavljen je iz več nivojev in sam poskrbi za spiranje semena. Semena namočite, jih sperete in položite v kalilnik, v katerem vsak dan zamenjate vodo.

Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media