V očesu se zrcali tudi naše telo

Dobro počutje | feb. '18

Oko ni samo ogledalo duše. Naša šarenica je namreč kot odprta knjiga, na kateri je zapisano skoraj vse, kar smo doživeli v povezavi z zdravjem, kar smo podedovali po prednikih, pa tudi bolezni, ki se lahko pojavijo.

Iridiologija je že več kot 5000 let stara veda. V Sloveniji je sicer malo znana in še manj priznana, čeprav je že leta 1926 delovala šola geomatike in iridiologije v Slovenski Bistrici. V svetu je doživela velik razvoj po drugi svetovni vojni, vodilna pri tem pa sta bili Rusija in Nemčija, v Sloveniji pa je žal razvoj te vede za daljši čas zamrl. O iridiologiji smo se pogovarjali z mag. Sergejem Kajumovom, nevrologom, iridiologom in homeopatom, ki opozarja, da iridiologija zahteva veliko medicinskega znanja in klinične prakse. Naš sogovornik je po rodu iz Estonije, iridiologijo pa je študiral v Moskvi in Nemčiji. V Sloveniji je od leta 1998 in ima svojo ordinacijo za alternativno medicino. Je tudi avtor knjige Čudež iridodiagnostike, ki je izšla leta 2012 in v kateri predstavlja to metodo in tudi mnoge primere uspešnega zdravljena.

Kako poteka pregled?

K iridiologiji spadata tako diagnostika kot zdravljenje, za kar je nujen natančen načrt. Zdravljenje pri Sergeju Kajumovu temelji na homeopatiji, kjer obstajajo štiri šole: anglosaška, nemška, francoska in indijska. »Anglosaška homeopatska šola temelji na analizi simptomov, nemška na točnem diagnosticiranju stanja notranjih organov in v nadaljevanju na zdravljenju le-teh s homeopatijo, francoska šola vključuje homeopatsko zdravljenje, ki izloča strupe, indijska pa združuje principe vseh šol. Sam izhajam iz nemške šole.« Pri zdravljenju pa se – kot visoko usposobljen homeopat – odloča med vsemi štirimi sistemi, ki jih pri nekaterih boleznih kombinira tudi z nekaterimi drugimi terapijami: akupunkturo, izopatijo in osteopatijo.

Na šarenici je mogoče zaznati znake, ki jih strokovnjak razdeli v štiri osnovne skupine: bolezni prednikov (če se je znak teh seveda odtisnil na šarenici), bolezni, ki jih je imel pacient v preteklosti, in pa sedanje bolezni. Na osnovi teh treh skupin pa je mogoče predvideti šibke točke oziroma šibke organe, pri katerih se bodo verjetno pojavile težave v prihodnosti.

Ob pregledu zdravnik najprej zapiše splošne podatke in poklic pacienta, nato pa težave, ki jih je bolnik opisal, ter zdravila, ki jih uživa. Pri tem naš sogovornik poudari, da ni nujno, da je vzrok v medenici, če ima bolnik težave v spodnjem delu trebuha, prav tako ni nujno, da vzrok za pogosto drisko tiči v debelem črevesu, za bolečine v vratu pa po navadi ni kriv vrat. Kje so vzroki, pokaže pregled šarenice. Pri tem zdravnik opiše stanje posameznega organa in takoj pove tudi diagnozo (takoj na primer vidi rano na želodcu, žolčni kamen, stanje hormonskega sistema ...). Med pregledom iridiolog ne postavlja nobenih vprašanj. Delati mora hitro, saj pacient ob svetleči lučki na aparatu težko zdrži dalj časa. Na koncu pregleda vse zapiše, s svojim podpisom pa prevzema odgovornost za postavljene diagnoze. Na list vpiše tudi stanje organov, kjer ni bilo posebnosti.

Za pravilno interpretacijo tega, kar odseva šarenica, mora biti iridiolog dobro usposobljen. Ker je vse v človeku v soodvisnosti, mora znati analizirati in predvideti soodvisne kombinacije, imeti mora analitični um in sposobnosti vrhunskega šahista.

Preteklost, sedanjost, prihodnost

Šarenica daje sliko stanja notranjih organov, na njej so zapisane skoraj vse pretekle poškodbe, bolezni, celo strahovi in bolezni prednikov. Od teh so verjetno na šarenici odtisnjene tiste bolezni prednikov, ki so se pojavile v težji obliki. Dober iridiolog z analizo tega stanja vidi tudi prihodnje bolezni, ki se bodo morda izrazile v fizični obliki šele čez leta. Tudi nekatere oblike raka, še zlasti raka na pljučih, maternici, dojkah in prostati lahko določi v kar 90 odstotkih. Iridiologija pomaga diagnosticirati začetek rakaste bolezni, ugotovi že razvit rak in zdravi večino vrst raka pa tudi posledice obsevanja in kemoterapije. »Z iridiologijo je mogoče ugotoviti stanje skoraj vseh notranjih organov, razen krvi, psihičnih obolenj, organskih obolenj živčevja in gibalnega sistema. Vse drugo je mogoče diagnosticirati s 85-odstotno natančnostjo,« pravi Sergej Kajumov. Zdravljenje pa je seveda uspešnejše v začetnih fazah bolezni; to velja tudi pri Alzheimerjevi bolezni.

Sergej Kajumov postavlja na vrh odgovornosti za posameznikovo zdravje njegov hormonski sistem. Pokaže mi sliko, ki predstavlja človeka kot organizacijo, in njen »predsednik« je hipotalamus, podpredsednika pa sta hipofiza in osrednji živčni sistem. Najbližje »vodstvu« pa so ščitnica, nadledvični žlezi in ledvice, šele nato sledijo vsi drugi organi.

Govori tudi o »nacionalnih boleznih«. V Sloveniji so pogostejši psihosomatska obolenja, načet hormonski sistem in bakterije, še zlasti borelija. Ta je tako množično prisotna le še v Avstriji, Nemčiji in ZDA.

Pregled mojega očesa

Da mi ne bi le teoretično razlagal, kaj vse odseva šarenica, pogleda tudi moje oko in mi sproti razlaga: obarvano območje, ki priča o preboleni težji pljučnici, lisa na drugem koncu je posledica strahu, nekaj malega peska v žolčniku, peska, ki je bil v ledvicah, in dveh cist ni več; jetra so bila zastrupljena, zdaj je stanje v redu. Vidna so bila tudi vnetja ledvičnih čašic, v preteklosti je bil krvni tlak nizek, nato visok, zdaj je v redu. V hipofizi se odraža daljše obdobje jemanja hormonskih tablet. Vsaj eden izmed prednikov naj bi imel tuberkulozo (kar drži). Na levi dojki je nevarnost za razvoj bolezni ... Ker pa je šarenica dokaj kompaktna, je na hitro ocenil, da je moje zdravje – glede na mojo starost – dobro in da bi se v tem stanju tudi proti morebitnim boleznim uspešno branila.

Sergej Kajumov opaža, da je v Sloveniji veliko podedovane nagnjenosti k tuberkulozi, torej so potomci tuberkuloznega prednika občutljivejši za kronične okužbe, alergije in prehlade, kar pa se lahko učinkovito pozdravi s homeopatijo ali pa izopatijo.

Nekaj primerov

Primer 1: bolečina v vratu, ki se širi v desno roko vse do mezinca. Pri tem primeru Kajunov opozarja, da so bolečine v vratu – brez nevroloških simptomov – skoraj v 80 odstotkih sekundarne. Na vrat vplivajo žolčnik, mehur, prostata, črevesje, hormonski sistem in še zlasti živčni sistem. Po opisu je sklepati na živčni sistem – na šarenici pa je vidna prizadetost pretežno psihosomatike notranjih organov. Zdraviti je treba živčni sistem.

Primer 2: bolečine v trebuhu ne glede na vrsto zaužite hrane. Ne zna opredeliti mesta bolečine, občasno se pojavi driska, tudi večkrat na dan. Testi so pokazali le povišane vrednosti na jetrih, iridiološki pregled pa je odkril vnetje slinavke. Pri zdravljenju so zelo pomagala organska zdravila. Kajumov dodaja, da je razlika med vnetjem slinavke in sladkorno boleznijo; zadnje je v Sloveniji veliko, vnetje slinavke pa je zelo redko. Je pa pogosta bolezen pri Madžarih.

 

Primer 3: srbenje po vsem telesu, cmok v grlu, izmenično mrzlica in potenje, izpadanje las, poslabšan vid, strahovi, utrujenost … Ugotovitev iridiologa: vidne motnje v delovanju hipotalamusa – zdravljenje s homeopatijo je bilo uspešno.

 

Primer 4: visok krvni tlak, bolečine v zatilju in čelu, razdraženost, vremenska občutljivost. Iridiološka ugotovitev: kronično vnetje ledvičnih čašic, posledica je visok pritisk. Zdravljenje z akupunkturo, homeopatijo in rekreacijo.

Primer 5: nespečnost, prebujanje, nihanje razpoloženja, pomanjkanje volje, občutek nemoči, samomorilska nagnjenja. Pregled šarenice je pokazal porušeno ravnovesje hipotalamusa, hipofize, ščitnice in nadledvične žleze. V menopavzi se je simptomatika še stopnjevala. Zdravljenje v kombinaciji akupunkture, homeopatije in osteopatije je odlično delovalo.

Podoben je primer, ko je pacientka tožila zaradi glavobolov, nihanja krvnega tlaka, aritmije in razbijanja srca, nezainteresiranosti za delo ... Iridiološki pregled je razkril hiperfunkcijo ščitnice. Zdravljenje z akupunkturo in homeopatijo je bilo uspešno.

 Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media