Po Jurčičevi poti v deželo desetega brata

Prosti čas | feb. '18

Pot je odlično označena z ličnimi smerokazi.

Prvo soboto v marcu, letos bo to 3. marca, se pohodniki podajo na tradicionalni pohod po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave, po poti, po kateri je mladi Josip Jurčič hodil v osnovno šolo. Pohod, ki ga pripravlja Planinsko društvo Polž Višnja Gora, je letos že petindvajseti, zasnovali pa so ga ob 150. obletnici pisateljevega rojstva.

V teh letih je postal eden najbolj prepoznavnih in najbolj priljubljenih pohodov. Poteka v vsakem vremenu in je znan tako po množičnosti kot tudi sproščenem druženju z domačini. Pot je dolga 15 kilometrov in se začne v mestnem jedru Višnje Gore, kjer potekata vpisovanje in plačilo startnine, ki znaša 3 evre in ni obvezna. S plačilom startnine dobijo pohodniki potni kartonček, na katerem zbirajo žige, informacijski in promocijski material ter zagotovljen avtobusni prevoz z Muljave nazaj do izhodišča. Prvi žig prejmejo ob prihodu, drugega v kraju Zavrtače, tretjega na Muljavi, četrtega pa letos na Krki. Start pohoda je med 7. in 10. uro iz Višnje Gore, kjer so urejena brezplačna parkirišča za osebne avtomobile in avtobuse. Tu bodo obiskovalci dobili informacije o dogodkih, povezanih s svetovnim dnevom čebel, 18. maja bo namreč v starem mestnem jedru slovesno odkritje spomenika kranjski sivki, ki izvira iz teh krajev. 

Po poti literarnih junakov

Zemljevid pohoda

Pot se iz središča Višnje Gore, kjer so za ogled zanimivi cerkev sv. Ane, Valvazorjev vodnjak in mozaiki, takoj strmo vzpne do razvalin Starega gradu gospodov Višnjegorskih iz 11. stoletja in se dvigne do vasi Pristava na nadmorski višini 550 metrov. Skozi pretežno listnat gozd se pot nadaljuje do vasi Zavrtače. Po dobri uri zmerne hoje dosežemo planoto Polževo in po krajšem vzponu še cerkev Sv. Duha. S 630 metri nadmorske višine je to najvišja točka pohoda, ki je zanimiva za ogled. Na Polževem je za večino prvi daljši postanek za okrepčilo, čeprav domačini pohodnikom že med potjo pripravijo pestro ponudbo hrane in pijače.

Pot naprej poteka po planoti in jo spremlja prelep razgled na dolenjsko gričevnato pokrajino, pohodniki pa se spuščajo skozi vas Male Vrhe mimo razvalin gradu Roje in ribnika Laškovec do cerkve Janeza Krstnika. Tu je pokopan vitez Fedransberg, eden od lastnikov gradu Kravjek.

Na Muljavi k ogledu vabi Jurčičeva rojstna hiša, ki je spremenjena v pravi etnografski muzej in jo letno obišče več kot 15.000 ljudi. Pohod se konča z osrednjo prireditvijo, bogato ponudbo domačih dobrot in veselim druženjem. Ob jubilejnem pohodu organizatorji obljubljajo, da bo zaključna prireditev še posebej slovesna. Že ob poti pa bodo pohodniki reševali zabaven kviz, povezan z bogato literarno zapuščino pisatelja, natančneje z njegovim prvim slovenskim romanom Deseti brat.

Z Muljave bo poskrbljeno za vrnitev pohodnikov v Višnjo Goro ali Ivančno Gorico, pot pa je mogoče podaljšati še za štiri kilometre do Krke, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali lokacije snemanja priljubljene nanizanke Reka ljubezni. Krčani se bodo predstavili z zanimivo ponudbo ob poti, pohodniki pa bodo tam prejeli četrti žig. Pot iz Višnje Gore na Muljavo je označena kot lažja pot, nekoliko zahtevnejši je le prvi del, nato pa poteka po čudoviti naravi, ob poti pa nas spremljajo prizorišča Jurčičevih literarnih junakov.

Josip Jurčič

Na Muljavi se je v revni družini 4. marca 1844 rodil Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je izšel leta 1866. Literarni zgodovinarji ga uvrščajo med realistične pisatelje. V slovensko literaturo je uvedel nove literarne oblike, med drugim črtico (Jesenska noč med slovenskimi polharji). Med njegova najbolj znana dela spadajo povesti Sosedov sin, Domen in Jurij Kozjak, slovenski janičar. Je tudi avtor dramskega dela Tugomer, ki velja za prvo slovensko tragedijo. Zagotovo je še vedno najbolj znana in aktualna njegova humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori, ki pripoveduje o nesmiselnosti pravdanja. Pa seveda znameniti Krjavelj iz Desetega brata, ki je postal sinonim za robatega vaškega posebneža.

Jurčič je na Dunaju študiral slavistiko in klasično filologijo, a študija zaradi pomanjkanja denarja ni dokončal. Skupaj z Josipom Stritarjem in Franom Levstikom je bil v drugi polovici 19. stoletja osrednja osebnost slovenskega političnega in kulturnega življenja, še posebej potem, ko je leta 1872 postal glavni urednik časopisa Slovenski narod. Umrl je za jetiko 3. maja 1881 v Ljubljani.

Več informacij o pohodu in ogledu Jurčičeve rojstne hiše tudi ob drugih priložnostih je na voljo na naslovih: Turistično društvo Višnja Gora, e-naslov: visnjagora.td@gmail.com, tel. številka: 031 343 871; Turistično društvo Polževo, e-naslov: info@polzevo.com, tel. številka: 041 683 601; Planinsko društvo Polž Višnja Gora, e-naslov: pd.polz@gmail.comTuristično društvo Krka, e-naslov: info@tdkrka.si, tel. številka: 041 276 252

 Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media