Čas je za sejance

Prosti čas | feb. '18

 Od sredine februarja do začetka marca, ko so vremenske razmere spremenljive, noči pa so še hladne, je pravi čas, da načrtujemo prve zasaditve in se pripravimo na setev vrtnin in dišavnic. Sadike vzgojimo v zavarovanem prostoru, od koder jih pozneje presadimo na prosto.

Semena lahko posejemo v najrazličnejše posode iz plastike, stiropora ali setvene platoje iz šote (multiplošče). Pomembno je, da je posoda trdna in ima zagotovljeno odcejanje odvečne vode. Pred setvijo preverimo kalivost tako, da semena položimo na vlažen prtiček, vato ali papirnato brisačo. Kalitev posejanih semen lahko pospešimo tako, da setvene posode pokrijemo s folijo in tako naredimo mini kalilnik. Kalitev pospešimo tudi z razmnoževalnikom, ki ga z malo spretnosti naredimo sami iz navadne škatle. Z notranje strani jo obložimo z aluminijasto folijo, od katere se bo svetloba enakomerno odbijala.

Za setev je predvsem potrebna kakovostna kompostna mešanica oziroma substrat. Ta je seveda osnova za dobro rast in mora imeti primerne fizikalno-kemične lastnosti. Substrat lahko pripravimo tudi sami iz mešanice drobnega peska, zrelega komposta in fine vrtne zemlje, vendar si bomo pot olajšali, če v najbližjem vrtnem centru kupimo substrat za vzgojo sadik Bio Plantella Start za prve setve in pikiranje. Takšen fino mleti substrat omogoča hiter vznik tudi drobnega semena. Kakovosten substrat ima ustrezno kislost, v njem pa se zadržuje ravno prav vode. Substrat pred sejanjem rahlo potlačimo, da se med zalivanjem ne bo sesedel.

Ekološke zahteve za rast

Sadike potrebujejo za razvoj precej visoke in enakomerne temperature. Najškodljivejše za mlade rastlinice je hitro in veliko nihanje temperature, še zlasti pa moramo biti pozorni na nočne temperature, ki naj ne bodo prenizke glede na dnevne oziroma povprečna razlika med njimi naj ne bo višja kot 5 do 10 stopinj.

Seveda moramo upoštevati toplotne zahteve posameznih vrst vrtnin. Plodovke so toplotno najzahtevnejše in potrebujejo za vznik okoli 25 stopinj Celzija, medtem ko so solatnice in kapusnice skromnejše in se zadovoljijo s temperaturo okoli 20 stopinj. Pozorni moramo biti tudi na primerno osvetlitev, še posebno takoj po vzniku. Ob pomanjkanju svetlobe hitro pride do iztegnjenosti sadik. Na splošno velja, da potrebujejo več svetlobe sejanci rastlin, ki kalijo pri višji temperaturi. Po drugi strani pa mladih rastlinic ne smemo izpostavljati neposrednim sončnim žarkom, saj se kaj hitro pojavijo ožigi.

Substrat mora biti ves čas vlažen, vendar ne prepojen z vodo. Za odpornost s kosom kartona vsak dan nekajkrat nežno potegnemo po sejančkih. Pred presajanjem na prosto pa mlade rastlinice utrjujemo tako, da jih postopoma postavljamo na hladnejše mesto. Pri kakovostno vzgojenih sadikah korenine prerastejo celoten volumen substrata in so belo obarvane. Steblo je čvrsto in ni izdolženo. Sadike brez stebla imajo kompaktno rozeto in »sedijo« na substratu.

Nagradno vprašanje

Kateri substrat je priporočljivo uporabiti pri domači ekološki vzgoji sadik?

Trije izžrebani nagrajenci bodo po pošti prejeli praktičen izdelek.

Odgovor:  ____________________________________________

Ali si želite še več zanimivih nasvetov za dom in vrt? Postanite član Kluba Gaia in naročnik revije Gaia. Za samo 22 evrov letno boste lahko izkoristili mnoge ugodnosti kluba (brezplačna svetovanja, izleti, predavanja, delavnice), poleg tega pa boste prejeli še 10 izvodov revije Gaia. Obiščite nas na www.klubgaia.com.

KLUB GAIA

Ime in priimek _________________________________________________________

Naslov _______________________________________________________________

Pošta in poštna številka __________________________________________________

Želim postati naročnik revije Gaia:    DA   NE

 Izpolnite prijavnico in jo pošljite na naslov: KLUB GAIA, SINJA GORICA 2, 1360 VRHNIKA. Prijavite se lahko tudi na tel. št.: 7558 160 ali po e-pošti: gaia@klubgaia.com.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media