Cepljenje prepreči raka na materničnem vratu

Dobro počutje | feb. '18

Rak na materničnem vratu je tretji najpogostejši rak pri ženskah (za rakom na dojki in kožnim rakom). Po mnenju medicinske stroke pa bi ga lahko zanesljivo preprečili z ustrezno zaščito pri spolnih odnosih, rednimi pregledi pri ginekologu oziroma udeležbo v presejalnem programu Zora in cepljenjem proti virusu HPV.

Za to vrsto raka vsako leto zboli okoli 120 Slovenk, med njimi so najpogosteje ženske, starejše od 50 let, ki se niso redno udeleževale programa Zora, zato bolezen pogosto odkrijejo, ko so rakave celice že razsejane po telesu. 

Preventivnih ginekoloških pregledov na vsake tri leta, na katerih ženskam odvzamejo bris materničnega vratu in celice testirajo, se udeležuje 72 odstotkov žensk. Zdravniki zato pozivajo ženske, tudi po koncu rodne dobe, da se redno udeležujejo ginekoloških pregledov. Za rakom na materničnem vratu namreč lahko denimo zboli šestdesetletnica, ki je imela več desetletij istega partnerja, saj lahko virus HPV "spi" več desetletij po okužbi. Na presejalnem testu praviloma odkrijejo že predrakave spremembe ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv.

Za zmanjšanje razširjenosti virusa HPV, ki je glavni povzročitelj raka na materničnem vratu, zdravniki opozarjajo mlade (tako dekleta kot fante), da ravnajo pametno. Pri spolnih odnosih naj se zaščitijo s kondomom, ki sicer ne zagotavlja 100-odstotne varnosti. Ženske naj se redno udeležujejo rednih ginekoloških pregledov, ki vključujejo PAP-test. Na ta način za 70 do 80 odstotkov zmanjšajo možnost, da zbolijo za rakom. Najučinkovitejše pa je cepljenje, ki prepreči 90 odstotkov primerov raka na materničnem vratu in predrakavih sprememb pri deklicah, pri dečkih pa s cepljenjem proti okužbi s HPV preprečujemo raka na zadnjiku, žrelu in penisu.

Deklice, ki bodo cepljene proti okužbi s HPV in se bodo redno udeleževale presejalnega programa Zora, bodo imele izjemno majhno tveganje, da bodo kadar koli zbolele za tem rakom. Od leta 2009 je pri nas brezplačno cepljenje deklic v 6. razredu osnovne šole oziroma kasneje, če so v rednem programu šolanja. Za dečke je cepljenje trenutno še samoplačniško.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media