V podporo svojcem

Dobro počutje | feb. '18

Demenca je ena najtežjih bolezni, saj traja dolga leta, bolnik se v tem času tudi osebnostno močno spremeni, svojci, ki skrbijo zanj, pa so izpostavljeni hudim obremenitvam. Zato je ključno, da se že takoj po postavitvi diagnoze poučijo o bolezni in poiščejo strokovno pomoč. Prvi naslov je zagotovo Spominčica – Alzheimer Slovenija, slovensko združenje za pomoč pri demenci.

Na sedežu Spominčice na Linhartovi cesti 13 v Ljubljani vsak delavnik med 9. in 15. uro deluje Posvetovalnica, kamor lahko pridejo osebe z demenco in njihovi svojci po nasvet, pogovor in tolažbo. Pogovori so zaupni. Za osebno svetovanje se dogovorite po telefonu na telefonski številki: 01 25 65 111 ali pišite na info@spomincica.si. Vsak delavnik med 9. in 15. uro, v ponedeljek do 18. ure, deluje še Svetovalni telefon na številki: 059 305 555. Trikrat na leto izide tudi glasilo Spominčica. 

Po Sloveniji deluje deset Spominčic, ki jih vodijo večinoma zdravstveni delavci, in skupaj z lokalnimi organizacijami (medgeneracijskimi centri, društvi upokojencev, knjižnicami, župnišči …) skrbijo za ozaveščanje s predavanji, srečanji v Alzheimer cafejih, organizirajo skupine za samopomoč … Zlasti zadnje so svojcem, ki doma skrbijo za družinskega člana z demenco, v veliko podporo. Udeleženci na srečanjih pridobivajo informacije in praktične nasvete o življenju z bolnikom, od nege, komunikacije do urejanja pravnih zadev. Dragocena je izmenjava izkušenj z drugimi svojci, saj skupaj laže premagujejo osebne stiske. Spisek skupin najdete na: www.spomincica.si/kontakt/skupine-za-samopomoc/.

Kako organizirati vsakdanje življenje, da bo bolnik živel čim kakovostnejše, njegovi skrbniki pa bodo zmogli obvladovati obremenitve ob njegovi oskrbi in svojih obveznostih, se svojci naučijo na usposabljanjih v okviru skupin Ne pozabi me, na katerih sodelujejo strokovnjaki s psihiatrične klinike. Praviloma jih organizirajo dvakrat na leto, spomladi in jeseni.

Koristne informacije o demenci dobite še v kateri od enajstih Demenci prijaznih točk, ki jih združenje Spominčica odpira v javnih prostorih. Največ jih je v domovih za starejše, imajo jo tudi v uradu varuha človekovih pravic, na Ljudski univerzi v Kranju pa v Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem in v Večgeneracijskem družinskem centru Cerknica. Zaposleni so usposobljeni, da dajejo informacije in v primerih, ko se oseba z demenco izgubi ali se znajde v stiski, ji znajo pomagati, se pogovoriti in poiskati pomoč.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media