Nasveti za dobro prebavo

Dobro počutje | feb. '18

Veliko ljudi, predvsem starejših, se srečuje z neprijetnostmi, kot so zaprtje, zgaga, hemoroidi, napenjanje in vetrovi … Pomagamo si lahko tudi sami, če upoštevamo naslednje nasvete. Dan začnemo s pitjem limonovega soka na tešče. Sok ene ali dveh limon zmešamo z 2,5 do 5 dl mlačne izvirske vode ali vsaj filtrirane vode.

Hrano je pomembno dobro prežvečiti, saj se med tem dejanjem izločajo prebavni encimi in sokovi, ki skrbijo za pravilno prebavo. Če temeljito in počasi prežvečite hrano, da je skoraj utekočinjena, preden jo pogoltnete, boste pojedli manj hrane pa tudi manj zraka, zato ne boste napihnjeni. Da med hranjenjem ne govorimo, ni samo stvar olike, ampak tudi dejstvo, da tako ne pogoltnemo preveč zraka.

Ne pijte med jedjo, saj tekočina upočasni prebavo, in tudi vsaj uro po obroku ne.

Dovolj gibanja je pomembno tudi za prebavo. Že kratek sprehod je boljše kot nič.

Izogibajte se hrani, ki napenja. To so fižol, cvetača, jajčevci, čebula, koruza, tunina, oreški in mlečni izdelki. Uživajte manj sladkorja in se odrecite gaziranim pijačam. Pomaga pa pitje zeliščnih čajev z dodatkom kardamoma, cimeta in nageljnovih žbic.

Najslabše je, če imate samo en velik obrok na dan, pa še tega zvečer. Nujno je porazdeliti hrano na več manjših obrokov čez ves dan.

Tudi prekomerna teža vpliva na težave z zgago, zato je dobro shujšati, saj se tako izognete povečanju izločanja želodčne kisline.

Predvsem pa jejte več vlaknin. Ženske potrebujejo vsaj 25 g vlaknin na dan, moški 38 g. Jejte suho sadje (marelice, fige, suhe slive), mandlje, jabolka, hruške, polnozrnate izdelke, banane, korenje … Pretiravati pa kljub vsemu ni dobro, zato se uvajanja vlaknin lotite počasi, saj bo v nasprotnem primeru ves vnos popolnoma nekoristen. Pri malici ali kosilu vedno zaužijte, če le lahko, tudi veliko skledo solate. Lahko uživate tudi prehranske dodatke, vendar priporočam take, ki imajo veliko vsebnost sluzi iz lupine semen indijskega trpotca. Vsebovane sluzi so kompleksni polisaharidi, ki spadajo med topne vlaknine. Glavna značilnost teh sluzi je zmožnost nabrekanja v stiku z vodo, pri tem se njihova teža poveča. Ob zaužitju vlaknin z zadostno količino vode te nabreknejo in prispevajo k normalnemu delovanju črevesja.

P. Z.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media