Resveratrol – čudežni antioksidant?

Dobro počutje | mar. '18

Francozi slovijo kot gurmani, ki uživajo v hrani in se ne obremenjujejo z maščobami, ob obroku je na mizi tudi vino. Kljub temu njihovo zdravje ni ogroženo, vsaj ne v takšni meri kot zdravje drugih Evropejcev ali Američanov, znanih po težavah zaradi prevelike telesne teže kot posledice nepravilne prehrane in premalo gibanja. Za Francoze je značilno, da ob glavnem obroku popijejo kozarec vina, še posebej rdečega, ki vsebuje veliko resveratrola, že desetletja znanega antioksidanta, ki ga nekateri kujejo v zvezde, drugi pa njegov vpliv na zdravje celo zanikajo.

Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru so se lotili raziskovalnega projekta ter na okrogli mizi predstavili antioksidativno delovanje in antikarcinogene učinke resveratrola. Antioksidanti so pomembni za zdravje zato, ker naše telo varujejo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov, ki agresivno napadajo celice v našem telesu in med drugimi povzročajo oksidativni stres. Antioksidanti poleg tega krepijo imunski sistem, zavirajo staranje kože, blagodejno vplivajo na živčni sistem in v veliki meri zmanjšajo tveganje za nastanek resnih obolenj, kot so rak in srčno-žilne bolezni. Udeleženci okrogle mize so opozorili, da resveratrol ni zdravilo, pomembno je njegovo preventivno delovanje.

Resveratrola je veliko v rdečem vinu, grozdju, arašidih, jagodah goji, borovnicah, malinah, čokoladi … Najboljši naravni vir resveratrola je korenina japonskega dresnika, kjer ga je največ. Če menite, da ga boste v zadostni količini zaužili s pitjem rdečega vina ali če boste jedli korenino japonskega dresnika, se motite. Največ študij je potrdilo, da je optimalna dnevna potreba po resveratrolu 200 mg, toliko pa ga je nemogoče vnesti v telo z uživanjem omenjenih živil. Na mariborski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo so se lotili raziskave resveratrola forte, prehranskega dopolnila, ki vsebuje tudi fitokompleks, ki omogoča učinkovitost in biorazpoložljivost resveratrola. Pomembno je, da resveratrol tudi ob zelo povečanih količinah ne kaže toksične dejavnosti in nima problematičnih stranskih učinkov. Kljub temu so udeleženci okrogle mize opozorili, da je treba upoštevati navodila proizvajalcev in ga uživati v predpisanih količinah. Po izkušnjah lekarnarjev ljudje kar dobro poznajo resveratrol, uživajo ga zaradi preventivnih učinkov, pogosto v zimskih mesecih, ko smo zdravstveno bolj izpostavljeni. 

Podpis pod fotografijo:

Udeleženci: prof. dr. Urban Bren in doc. dr. Maša Knez Hrnčič s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, študentki Maja Gračner in Katarina Kores, prof. dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani ter Janez Erčulj, mag. farm., iz Lekarne pri Kranjskem orlu

N. P.           


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media