Po nagelj na Limbarsko goro

Prosti čas | mar. '18

Vsaka obiskovalka prejme nagelj.

Tradicionalna prireditev Po nagelj na Limbarsko goro bo letos potekala v nedeljo, 18. marca, in bo v znamenju 30. obletnice. Na 773 metrov visok hrib nad Moravško dolino bo na ta dan treba peš. Prireditev poteka v času med dnevom žena in materinskim dnevom, zato obiskovalkam na cilju podarijo nagelj kot simbolno zahvalo za opravljanje njihove družbene in družinske vloge.

Prireditev Po nagelj na Limbarsko goro so prvič pripravili leta 1989 člani Športnega društva Krašnja, danes so organizacijske niti v rokah Društva krajanov Limbarska Gora. Zadnja leta postaja ta športno-rekreativno-kulturna prireditev res množična, saj so našteli že tudi več kot 10 tisoč obiskovalcev. Praktično ves dan se nekaj dogaja, predstavijo se domači ponudniki hrane, pijače, pridelkov, izdelkov, spominkov in najrazličnejših praktičnih reči. Za kulturni program, ki se bo začel ob 11. uri, bodo poskrbeli učenci Osnovne šole Moravče in Godba na pihala Moravče z gosti, za zabavo člani Ansambla Jureta Zajca in skupina Bojsi, za polne želodce pa domača društva in ponudniki. Ob 9. uri bo maša v tamkajšnji cerkvi svetega Valentina.

Cerkev sv. Valentina na Limbarski gori

Limbarska gora je izletniška točka, ki je od Ljubljane oddaljena približno 35 kilometrov in ob lepem vremenu ponuja lep razgled vse do Alp. Kot pravijo, je vas dobila ime po lilijah in gospodih, ki so tu imeli grad. Gradu sicer ni več, je pa zelo lepa cerkev svetega Valentina, za katerega velja, da ima »ključe do korenin«, in sicer goduje prej, to je 14. februarja, je pa zgodnji znanilec pomladi. Poleg tega je tudi pomemben priprošnjik za bolne na očeh, za tiste, ki trpijo za bolečinami v trebuhu in krči, in varuh živine. Cerkev je bila zgrajena v prvi polovici 18. stoletja in je delo arhitekta Gregorja Mačka, posvečena pa je bila leta 1743. Oprema je baročna, glavni oltar je izdelan v klasicističnem slogu. Stranski oltarji so izdelani iz črnega marmorja. Križev pot, ki je bil že precej dotrajan, sta leta 2013 obnovila domačina – restavratorka Nina Dorič Majdič in Leon Lavrič.

Najlepše je iti peš

Kako na Limbarsko goro? Možnosti je več, ena izmed poti vodi iz Krašnje, višinske razlike je 313 metrov. Peljemo se po stari cesti proti Trojanam. Za vasjo Krašnja pa zavijemo ostro na desno. Tej cesti sledimo naprej do mesta, kjer se ostro levo odcepi slabša makadamska cesta proti kamnolomu. Avto pustimo na parkirišču ob cesti. Če se peljemo po stari cesti s Trojan, pred vasjo Krašnja zavijemo levo čez most, ki preči avtocesto, in parkiramo. Ta pot je nekoliko bolj strma, do cilja bomo potrebovali poldrugo uro.

Druge poti so krajše, najenostavneje je, da se pripeljete z avtomobilom do Moravč, kjer so na voljo parkirišča, nato pa pot pod noge, hoje bo za dobro uro. Vse poti so dobro označene. Opise posameznih poti si je mogoče ogledati na spletnem portalu hribi.net. Organizatorji pa prosijo obiskovalce, naj tega dne svoje jeklene konjičke pustijo v dolini in vsem obiskovalcem omogočijo varno hojo po sicer asfaltirani cesti. 

Seveda se na Limbarsko goro lahko odpravite tudi kdaj drugič, kot rečeno, je dostop mogoč tudi z avtom. Poleg cerkve je gostišče Urankar, ki je odprto vsak dan razen ob torkih in sredah, poleti pa je med tednom zaprto. Več informacij je na voljo na spletnih straneh: www.dklimbarskagora.si/limbarska_gora.html in www.limbarskagora.com/

Jožica Hribar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media