Rdeča pesa ne pomaga dovolj

Dobro počutje | mar. '18

Slabokrvnost ali anemija nastane, ko je zmanjšana celotna masa eritrocitov v krvnem obtoku. Najpogosteje jo povzroči pomanjkanje železa. Železo je namreč v hemoglobinu, ki sestavlja velik delež eritrocitov. Ocenjujejo, da ima težave s pomanjkanjem železa več kot petina ljudi.

Do pomanjkanja železa lahko pride zaradi prehrane, večjih potreb po železu (na primer med nosečnostjo) ali krvavitev. Najpogostejši vzrok je, če v prehrani ni dovolj železa ali drugih virov, iz katerih so eritrociti. Zaradi prikritih notranjih krvavitev (največkrat iz prebavil), ženske pa tudi zaradi menstruacije, lahko izgubljamo več železa, kot ga zaužijemo.

Nekoliko redkeje do slabokrvnosti pride zaradi pomanjkanja vitamina B12 in folatov, ki so pomembni za dozorevanje eritrocitov. Bolj ogroženi so vegani.

Drugi vzroki

Do slabokrvnosti lahko pride tudi zaradi okvare kostnega mozga (refraktarna anemija), ki je pogostejša v starosti. Poleg tega je slabokrvnost pogosto posledica različnih kroničnih bolezni. Ob ledvični odpovedi ledvice ne ustvarjajo dovolj hormona eritropoetina, potrebnega za zorenje eritrocitov. Proizvodnja eritrocitov je lahko slabša tudi pri drugih kroničnih vnetnih obolenjih.

Do pomanjkanja eritrocitov pa lahko pride tudi zaradi njihove krajše življenjske dobe (hemolitične anemije). Včasih je to zaradi napake v imunskem sistemu, ki eritrocite napade, redkeje pa gre za prirojeno napako, ko so eritrociti nepravilnih oblik in hitreje propadejo.

Bolezenski znaki

Največkrat se zaradi pomanjkanja železa slabokrvnost razvije postopoma in njeni znaki so povezani s pomanjkanjem kisika. Najbolj značilna je bledica, saj dajejo krvi barvo prav eritrociti. Zmanjšajo se zmogljivost in telesne spodobnosti. Pri otrocih lahko slabokrvnost ovira razvoj.

V povezavi z različnimi organi se pojavljajo različni znaki slabokrvnosti.

- Srce in ožilje: občutek razbijanja srca, težkega dihanja, bolečine v prsnem košu, bolečine v nogah po nekaj metrih hoje

- Možgani in mišičje: glavobol, vrtoglavica, šumenje v ušesih, zaspanost, motnje zbranosti, utrudljivost in splošna šibkost

- Prebavila: izguba teka, slabost, napenjanje, zaprtje ali driska

- Spolni organi: motnje menstrualnega ciklusa, amenoreja, močna menstrualna krvavitev, izguba libida ali potence

Pomoč

Ob slabokrvnosti je pomembno uživanje hrane, ki vsebuje železo. To pa je predvsem rdeče meso. Uživanje rdeče pese in druge z železom bogate zelenjave namreč ne pomaga dovolj, saj rastlinsko železo ne preide dobro iz črevesja v kri. Včasih sta potrebni tudi zdravljenje osnovne bolezni, ki je do slabokrvnosti pripeljala, in nadomeščanje železa.

Rdeča krvna telesca

Eritrociti ali rdeča krvna telesca imajo obliko ploščic in oskrbujejo celice s kisikom. Rdeče so zaradi hemoglobina, beljakovine, ki jih napolnjuje. V pljučih se ta veže s kisikom, ki ga pozneje odda v celicah, in sprejme ogljikov dioksid. Eritrociti so brez jedra in živijo v povprečju okoli 100 dni. Razpadejo večinoma v vranici, novi pa nastajajo v rdečem kostnem mozgu.

U. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media