Sredstva za odpravljanje zunanjih zajedavcev so nujna 

Prosti čas | mar. '18

Ektoparazitike uporabljamo za odpravljanje ali kot preventivo pred zunanjimi zajedavci (ektoparaziti), kot so bolhe, klopi, pršice, ušesne garje, uši in peščene muhe. Ti so lahko pri nekaterih živalih vzrok za neprijetne alergije (na primer preobčutljivost za bolšjo slino – alergija na bolšji pik, zaradi česar se lahko žival močno praska in ima razdraženo kožo) ali pa resnejše in nevarnejše bolezni, kot so klopno prenosljive bolezni (borelioza, anaplazmoza, babezioza).

Vedno skrbite, da je prebivališče ljubljenčka suho in čisto. Kadar se pojavijo težave z bolhami, morate razkužiti tudi okolje, v katerem živi kosmatinec (ležišče, odeje, blazine ...).

Na trgu obstaja več različnih preparatov za preprečevanje in odstranjevanje zunanjih zajedavcev. Vedno je bolje, če lahko nevšečnosti preprečimo, kot pa da jih kasneje zatiramo. Primer: preparati za nadzor nad bolhami lahko delujejo tako, da pobijejo odrasle bolhe na kosmatincu ali v njegovem okolju, ali pa tako, da preprečujejo nastanek jajčec.

Obstajajo različne metode dajanja ektoparazitikov: tako imenovani »spot-on« pripravki (ampule, ki jih nanesemo na kožo), tabletke, ki jih dajemo enkrat na mesec ali enkrat na tri mesece, razpršila, šamponi, posipi, pene, obeski in ovratnice. Vaš veterinar vam bo najlažje svetoval, kateri pripravek bo najbolj odgovarjal vaši živali. Obstajajo taki izdelki, ki zaščitijo samo pred eno vrsto zajedavcev, ali pa kombinirani. Nekatere pripravke lahko uporabljamo na psu ali mačku, nekateri pa so posebej pripravljeni samo za eno vrsto, zato moramo biti previdni.

Uporaba preparatov

Vedno pazljivo preberite navodila in uporabljajte samo pripravek, ki odgovarja vrsti, starosti, telesni teži in fiziološkemu stanju vaše živali (npr. brejost, alergije na določene vsebnosti, sočasno prejemanje drugih zdravil ...), in v odmerku, kot ga je svetoval veterinar.

Pametno si je zapisati datum, kdaj ste živali dali ektoparazitik. Če ste na preparat pozabili, ga dajte takoj, ko je mogoče. Pazite pa, da ne bi nanesli dva odmerka hkrati ali drugega za drugim. Izdelka ne shranjujte v isti posodi kot hrano in vodo, če pa bi žival po nesreči zaužila preparat, takoj poiščite nasvet veterinarja. Enako storite, če bi se po prejemu preparata pojavile neželene reakcije.

Pri razpršilih in »spot-on« pripravkih se izogibajte mesta, kamor ste preparat nanesli, dokler se temeljito ne posuši. Dajanje preparata ni priporočljivo takoj po kopanju oziroma šamponiranju, posebno pri posipih in kožnih nanosih.

Po navadi je le malo stranskih učinkov, če dajete preparat redno in po navodilih veterinarja. Če že pride do kakršne koli nezaželene reakcije, kot je alergija, pa se takoj posvetujte z veterinarjem.  

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media