NOVICE

mar. '18

Radi smo ob morju

Takole so se naročniki Vzajemnosti postavili za fotografiranje v Rovinju na izletu po Krasu, Slovenskem primorju, Istri in Opatiji, kjer so dva dni uživali v čudovitem vremenu, dobri hrani, lepem hotelu in na ogledih Kopra, Rovinja, Istre in Opatije. Nekaj jih z Vzajemnostjo potuje redno, nekateri so bili prvič in najbrž ne zadnjič, nekaj jih pride tudi na srečanje bralcev konec maja na Lošinj. Navdušeni so bili nad programom, hotelom, vremenom in dobro družbo. (Besedilo in fotografija: R. Š).

Beri glasno, spremeni svet

Po zamisli skupine društva upokojenih pedagoških delavk v Vodnikovi domačiji v Ljubljani pripravljajo bralne ure. Glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, vzbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo – poleg tega pa je branje v skupini tudi zabavnejše. Zato se bodo ob glasnem branju proznih besedil, poezije in dramatike, ob domačih in prevedenih tekstih srečevali vsak prvi četrtek v mesecu ob 10. uri v prostorih Vodnikove domačije na Vodnikovi cesti 65 v Šiški.

  

 Spoznajte osnove znakovnega jezika

Si želite, da bi razumeli kretnje, s katerimi se sporazumevajo gluhi ljudje? Društvo učiteljev gluhih Slovenije vabi vse, ki bi se radi naučili slovenskega znakovnega jezika, na delavnico, ki jo vodi mag. Petra Rezar, prof. lik. ped., učiteljica gluhih otrok in mladostnikov ter učiteljica slovenskega znakovnega jezika. Predavateljica je hkrati tudi uporabnica slovenskega in mednarodnega znakovnega jezika.

Seznanili se boste z osnovami slovenskega znakovnega jezika, nebesedne govorice in prstne abecede, hkrati pa boste tudi dobrodelni, saj bo vaš prispevek (10 evrov) namenjen za veterinarsko oskrbo brezdomnih živali. Delavnica traja 60 minut in je primerna tako za otroke kot odrasle vseh starosti. Potekala bo v Knjižnici reči na Belokranjski 6 (Savsko naselje) v Ljubljani ob različnih terminih, in sicer v ponedeljek, 5. marca, ali v sredo, 7. marca, ob 18. uri ter v ponedeljek, 12. marca, ali v sredo, 14. marca, ob 17. uri. Zaželene so predhodne prijave na tel. št.: 041 388 690.

 

Natečaj za zgodbe mojega kraja

Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami osrednjeslovenske regije pripravlja natečaj za najboljšo zgodbo z naslovom Zgodbe mojega kraja: o njegovih ljudeh, zgodovini, naravni in kulturni dediščini. Vabijo vse, ki radi pišete in ste že dopolnili 65 let, da napišete kratko resnično zgodbo iz preteklosti svojega kraja. Morda se spominjate sami ali pa so vašo pozornost vzbudili zanimiva pripoved, stare fotografije, najdeni zapiski ...

Sodelujete lahko le z eno zgodbo, ki naj ne presega 1.600 besed, lahko je tipkana ali v obliki rokopisa. Zgodbe pošljite do 15. aprila 2018 po pošti na naslov Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »za natečaj Zgodbe mojega kraja« ali po elektronski pošti na naslov: mojkraj@mklj.si. Ne pozabite navesti podatkov: ime in priimek avtorja, leto rojstva, stalni naslov, morebitni e-naslov in telefonsko številko. Žirija bo v maju izbrala deset najboljših, ki bodo objavljeni na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana in na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra (www.kamra.si). Avtorji bodo dobili tudi manjše nagrade. 

Za dodatne informacije poglejte na spletno stran Mestne knjižnice Ljubljana www.mklj.si, pokličite na tel. št.: 01 308 51 75 ali pišite na e-naslov: mojkraj@mklj.si.

 Prvi avtorski album mlade džezistke

Ajda Stina Turek, 23-letna Domžalčanka, džezovska pevka in skladateljica, bo predstavila prvi avtorski album Sonder, za katerega je sama napisala glasbo in besedila, za aranžmaje pa je poskrbel Nino Šamanić. Pri snemanju v Bostonu, kjer študira na glasbeni akademiji Berklee College of Music, je sodelovalo 25 glasbenikov z vsega sveta. Žanrsko se album giblje od latino džeza, r'n'b-ja do bluza, v katerem Ajda pokaže svojo »odštekano« plat.

Promocijski koncert z gosti bo v petek, 23. marca, ob 20. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Dan prej pa bo ob 20.30 koncert v Max Klubu v Velenju, in sicer v okviru prireditve Jazz Velenje 2018. Na koncertih jo bodo spremljali trije odlični glasbeniki, ki jih bo pripeljala iz Bostona: Emi Nishida z Japonskega (klavir), Youngchae Jeong iz Južne Koreje (kontrabas) in Yair Amster iz Izraela (bobni).

Zbiratelji in ljubitelji mačk

Na mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta se srečajo zbiratelji in trgovci iz 20 držav, ki hranijo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč in zgoščenk, stripov, figuric (Kinder, Pez, Lego), mineralov, fosilov, dragih kamnov ter različne druge zbirke. Že dvanajsta Collecta bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani za javnost odprta 23. in 24. marca, v petek od 9. do 19. ure, v soboto pa od 9. do 17. ure. Na ogled bo nekaj tematskih razstav, izvedli bodo dražbo starih knjig in več strokovnih predavanj. Podrobnejši program je objavljen na spletni strani: www.collecta.si.

Če so vam všeč mačke, pa si 24. in 25. marca med 10. in 18. uro vzemite čas in obiščite mednarodno razstavo mačk, ki jo prireja Felinološko društvo Ljubljana. Na ogled bodo pasemske in domače mačke vzrediteljev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Madžarske, Nemčije in še iz katere države. Obiskovalci bodo dobili informacije o pravilni oskrbi mačk, lahko bodo kupili tudi pripomočke za njihovo nego in spoznali delovanje društva za zaščito in varstvo živali. Glasovali bodo lahko za najlepšo mačko, oba dneva ob 12. uri pa podrobneje spoznali nekatere pasme. Več informacij preberite na: www.fd-ljubljana.si. 

Očistimo Slovenijo tudi letos

Že dvakrat do zdaj smo prebivalci Slovenije dokazali, da nam je mar za okolje in znamo stopiti skupaj za skupno dobro. Govorimo namreč o množičnih okoljskih akcijah. V prvi akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki je potekala 17. aprila 2010, se je povezalo kar 270.000 prostovoljcev, ki so nabrali več kot 14.800 ton odpadkov. Čez dve leti, 24. marca 2012, pa je čistilo 14,5 odstotka vseh prebivalcev, kar je po podatkih društva Ekologi brez meja rekord med 96 udeleženimi državami.

Ali lahko letos presežemo ta rekord? Slovenija je namreč ena izmed 150 držav, ki se je vključila v projekt Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day). Svetovni dan čiščenja bo 15. septembra, odvijal se bo v 24 časovnih pasovih, in sicer se bo ob 10. uri začel na Novi Zelandiji in se 34 ur pozneje končal na Havajih. Ekologi brez meja vabijo prostovoljce, ki bi se vključili v organizacijsko ekipo. Prijavite se na e-naslovu: 2018@ocistimo.si, več informacij najdete na http://ebm.si/o/sl/ocistimo-svet.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media