Blaženje bolečin v sklepih
Najnovejše znanstvene raziskave so potrdile izkušnje tradicionalne kitajske medicine, ki pravijo, da bi morali bolniki z bolečinami v sklepih redno uživati tudi začimbe, in sicer ingver, čili, cimet, kurkumo in 70-odstotno temno čokolado, je v svoji knjigi Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih zapisal nemški zdravnik dr. Wolfgang Feil. Te namreč zmanjšujejo vnetja v sklepih in delujejo protibolečinsko, spodbujajo presnovo in pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov.
Najočitnejša znaka sklepnega vnetja sta sklepna bolečina in sklepna oteklina. Sklepna oteklina lahko nastane zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine tekočine, kar se imenuje sklepni izliv. Pogosto se pojavi tudi okorelost sklepa ali sklepov, ki traja najmanj eno uro. Okorelost je pogostejša zjutraj in v dopoldanskem času. Zaradi vnetja je slabša gibljivost sklepa. V nekaterih primerih je koža nad sklepom toplejša in pordela. Po daljšem času pa lahko pride tudi do deformacije posameznih sklepov. Z zgodnjim ugotavljanjem in zdravljenjem lahko uspešno zaviramo sklepno vnetje in preprečimo morebitne nepopravljive spremembe na sklepnih in obsklepnih delih.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.