Blaženje bolečin v sklepih

Dobro počutje | mar. '18

Najnovejše znanstvene raziskave so potrdile izkušnje tradicionalne kitajske medicine, ki pravijo, da bi morali bolniki z bolečinami v sklepih redno uživati tudi začimbe, in sicer ingver, čili, cimet, kurkumo in 70-odstotno temno čokolado, je v svoji knjigi Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih zapisal nemški zdravnik dr. Wolfgang Feil. Te namreč zmanjšujejo vnetja v sklepih in delujejo protibolečinsko, spodbujajo presnovo in pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov.

Najočitnejša znaka sklepnega vnetja sta sklepna bolečina in sklepna oteklina. Sklepna oteklina lahko nastane zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine tekočine, kar se imenuje sklepni izliv. Pogosto se pojavi tudi okorelost sklepa ali sklepov, ki traja najmanj eno uro. Okorelost je pogostejša zjutraj in v dopoldanskem času. Zaradi vnetja je slabša gibljivost sklepa. V nekaterih primerih je koža nad sklepom toplejša in pordela. Po daljšem času pa lahko pride tudi do deformacije posameznih sklepov. Z zgodnjim ugotavljanjem in zdravljenjem lahko uspešno zaviramo sklepno vnetje in preprečimo morebitne nepopravljive spremembe na sklepnih in obsklepnih delih. 

Pomembno je redno gibanje

Zelo pomembna je tudi redna telesna dejavnost z enakomernimi ritmičnimi gibi, na primer hoja, plavanje in telovadba. Te dejavnosti ohranjajo funkcije gibljivosti sklepov. Zmotno je namreč prepričanje, da mora človek, ki ima bolečine v mišicah in sklepih, počivati, da ne bi še bolj okvaril prizadetih sklepov. Ne glede na neugodje je mišice treba krepiti ves čas. Za gibanje so pomembni zdravi, dobro gibljivi in neboleči sklepi. S procesom staranja se sklepni hrustanec postopno stanjša in postaja vse manj prožen, dokler povsem ne izgine. V takih primerih govorimo o osteoartrozi, pogovorno ji rečemo obraba sklepov in je najbolj razširjena revmatska bolezen, saj zanjo trpi skoraj polovica ljudi, starih od 45 do 75 let, in več kot 80 odstotkov ljudi, starejših od 75 let. Seveda najprej posežemo po zdravilih, ki lajšajo bolečine, vendar ne pozabimo, da imajo tudi drugo plat.

Prav zaradi negativnih stranskih učinkov zdravil vse več ljudi izbira naravne in učinkovite sestavine, ki z neagresivnim delovanjem postopno izboljšajo kakovost življenja in prinesejo olajšanje. Za blaženje bolečin v sklepih, križu, vratu ali ramenih je dobro uporabljati naravne kreme, ki vsebujejo zelišča, kot so vražji krempelj, arnika, bela vrba in aloja vera.

Z. P.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media