Ni prostora za grahova polja

Prosti čas | apr. '18

Grahovo ob Bači je eden izmed majhnih krajev, ki se vrstijo po strmih pobočjih v dolini reke Bače. Ta se spušča z bohinjskega grebena in se izliva v Idrijco, globoko pod Šentviško planoto. Ker je ravnega sveta ob strugi zelo malo, se je za dolino uveljavilo ime Baška grapa. Vas leži na obrobju 2. varstvenega območja Triglavskega narodnega parka, ki poteka po južnih pobočjih Rodice in Črne pesti.

V Sloveniji to ni edino Grahovo, krajev s podobnim imenom pa je še več v drugih slovanskih deželah. Nekateri so morda dobili ime po grahovih poljih, pri Grahovem ob Bači pa lahko izvor imena iščemo v katerem izmed starih osebnih imen ali priimkov (Grah, Gracco). Vsaj tako je zapisano v Etimološkem slovarju slovenskih zemljepisnih imen.

Kraj z okoli 150 prebivalci leži na nadmorski višini 313 metrov. Najopaznejša stavba v njem je baročna cerkev sv. Ane, kjer lahko občudujete stenske poslikave Avgusta Černigoja in Zorana Mušiča. V vasi so med opaznejšimi zgradbami še okrepčevalnica Pri Brišarju, dom krajanov, gasilski dom pa tudi železniški most in na drugem koncu železniška postaja. Pod vasjo namreč poteka bohinjska železnica, zgrajena leta 1906, ki je danes ena izmed najzanimivejših v Evropi. Po njej se je mogoče zapeljati tudi z muzejskim vlakom s parno lokomotivo.

Na svoji zemlji

Vsaj tako kot po železniški progi je naselje znano tudi kot filmsko prizorišče. Tu je bil namreč leta 1947 posnet velik del prvega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji. Na tematski poti z enakim imenom lahko obiskovalci spoznavajo zgodbo o nastajanju filma na sedmih informacijskih panojih. Pot se mimo grahovske cerkve spusti do Bače in čez brv do Logarjevega mostu, kjer je predstavljen prizor njegovega miniranja. Most so partizani med vojno res porušili, po vojni pa je bil obnovljen. Na drugem bregu se pot povzpne do Spodnjega Bukovega. Potem se pot obrne nazaj v grapo in čez Koritnico vodi do izhodišča na Grahovem, ob spomeniku, ki so ga postavili leta 1975. Napovedane skupine si lahko ogledajo še film in razstavo, ki je nastala ob 60. obletnici snemanja filma. Po želji organizirajo tudi srečanja z domačini, ki se še spominjajo snemanja filma. Obstaja več različic poti: sprehajalna (le 2,5 km hoje), krajša (7 km) traja tri ure, za daljšo pot, dolgo okrog 12 kilometrov, pa potrebujete pet ur hoje. Več informacij najdete na spletni strani www.tpnasvojizemlji.si.

Most je bil med vojno miniran.

Tematska pot je eden izmed najvidnejših projektov društva Baška dediščina, ki od leta 2005 deluje na območju gornjega dela Baške grape od Petrovega Brda do Grahovega ob Bači. Prizadevni člani se zavedajo, da so dolžni vsaj del bogastva, ki smo ga podedovali od prednikov, ohraniti zanamcem. 

Poleg tematske poti vaščane združuje nekaj društev – od gasilskega, balinarskega pa do športnega društva Zarja. Člani tolminskega društva upokojencev se pogosto udeležujejo izletov in planinskih pohodov. Na Grahovem se že enajst let družijo ob tedenski telovadbi pod vodstvom Zlatke Šorli.

Vabljeni na tematsko pot.

V kraju nimajo več trgovine, pošte, šole, krajevnega urada, stalnega župnika ... A zadnja leta predstavlja največjo težavo plazovito območje sredi vasi, čez katero poteka glavna cesta skozi dolino. Lansko poletno plazenje jo je močno poškodovalo, plaz je ogrožal tudi več hiš, zato poteka obsežna sanacija.

Med vaškimi upokojenkami pa je ena izmed najdejavnejših diplomirana slikarka Stanka Golob. Rojena je bila v sosednji vasi, a je poročena z domačinom in na Grahovem živi že več kot 40 let. Tu ima atelje in galerijo. V Bači so leta 2012 postavili njeno sliko Pomnik hribovskim materam, v kampu Šorli na Koritnici pa sliko Motorist. Je ena redkih umetnic, ki si je za slikarsko sredstvo izbrala pesek, ki ga najde v naravi. Nabira ga na vseh koncih Slovenije, in kot pravi, je tudi to dobrodošla izkušnja, saj med delom spoznava zanimive kraje in ljudi. Skico motiva prenese na podlago, jo premaže z lepilom in po posameznih delih posuje pesek različnih barv in debelin. Vsaka ploskev se mora posušiti v vodoravnem položaju, preden nadaljuje delo. Po končani izdelavi sledi še lakiranje, saj je tako slika dobro obstojna. 

Grahovo je z nekaj ponudniki prenočišč tudi odlično izhodišče za pohodniške in kolesarske ture po Baški grapi ter ribolov v Bači in Idrijci. Na izlet se lahko odpravite še vse do Bevkove rojstne hiše v Zakojci ali celo do bolnice Franje.

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media