Obarvajmo okna in balkone

Prosti čas | apr. '18

Slika 1

Ali že razmišljate, kaj bi letos posadili v cvetlična korita? Sama sem mnenja, da so okna brez cvetja pusta in brez življenja. Za ljubitelje cvetja je prava nočna, katere rastline posaditi skupaj, da bo zasaditev čim lepša. Da bo sajenje v zabavo, vam ponujamo nekaj idej, ki bodo zagotovo olajšale delo. Vrtnarji sledimo vsem trendom, ki jih ponuja vrtnarska stroka, in preizkušamo nove rastline, zato znamo svetovati strankam.

Brez pelargonij tudi letošnje leto ne bo šlo. Če jih z malo domišljije kombiniramo v cvetličnih zasaditvah, dobimo moden in trpežen cvetlični nasad. Vse vrste pelargonij se lepo kombinirajo med seboj (sem spadajo pokončne pelargonije, klasične bršljanke in polviseče bršljanke). V kombinaciji s petunijami in okrasnimi travami so to zavidanja vredne zasaditve z bogatim cvetenjem.

Slika 2

Tudi po zaslugi novosti, kot sta trpežna polviseča pelargonija iz serije Caliope in dizajnerska čokoladna pelargonija, ostajajo te med najbolj priljubljenim balkonskim cvetjem.

Mešani nasadi potrebujejo nekaj vrtnarske prakse ali vsaj malo občutka za nego rastlin. Rastline je treba opazovati. Kombinacija mešane zasaditve bo najopaznejša tam, kjer ni veliko korit. Kadar želite imeti mešano zasaditev za ves balkon, predlagam, da izberete nekaj rastlin in jih sadite v ponavljajočem se zaporedju.

Slika 3

Zaporedna ponavljajoča se zasaditev z belimi milijon zvončki, verbeno, oranžno begonijo in petunijo. Petunija 'Miss Marveolus' je letošnja novost z zanimivo barvo cveta.

 Pri dolgem balkonu ali terasi lahko v eno korito posadite enake rastline, korita pa v enakem zaporedju postavljate do konca balkona. Na primer: korito milijon zvončkov, korito verben, korito begonij in korito petunij, nato vrstni red ponovite.

Nekaj posebnega med balkonskimi lepoticami je miniaturna vrtnica Rosa Hybride LillyRose 'Wonder5'. Nežen razvejen grmiček s pastelnimi rožnatimi cvetovi bo zanimiva kombinacija v mešanih zasaditvah. Primerna je za vroče in sončne lege z rastlinami, ki ne potrebujejo veliko vode. Rožnati odtenki se lepo podajo vsem modro vijoličastim in belo sivim barvam cvetja.

Trave ostajajo zaradi skromne nege priljubljene v zasaditvah. Zaradi pokončne rasti jim namenimo prostor v osrednjem delu zasaditve. Na fotografiji rdečelistna perjanka, desno ob njej rožnata gavra, ki ima podobno vlogo kot okrasna trava. V sprednji del korita sadimo viseče rastline.

 Cvetlične zasaditve bodo še posebej zanimive, če bomo enobarvnim tonom dodali cvetoče rastline, ki bodo cvetele v modro vijoličastem odtenku.

V sprednjem delu korita je posajena ena izmed daljših petunij Surfinia 'Heavenly Blue'. Na desni je posajen kompaktni bidens, ob njem čudovita begonija z dvojnim cvetom, zraven rdečežilnata zelena kopriva.

Če se boste sami lotili zasajanja cvetličnih korit, potem novosti dodajajte le med že preverjene rastline. Rumeno oranžne cvetlične kombinacije – sončne barve – so še posebej priljubljene. Na desni beli mleček z oranžno koprivo. V cvetličnih zasaditvah uporabljajte strukturne rastline, ki so zanimive zaradi barvitih listov.

Foto 7

Na fotografiji kopriva razdeli cvetove in hkrati poveže citronasto marjetico in oranžno nemesijo. Razvrstitev cvetov različnih velikosti omogoči, da vsak cvet pride posebej do izraza.

Tisti, ki bi želeli imeti mešane zasaditve, pa ne želite izgubljati časa s kombiniranjem, lahko izberete kombinacijo treh rastlin v lončku. Enostavno jih le posadite.

Pravilna izbira balkonskega cvetja

- Ko boste izbirali rastline, morajo biti v dobri kondiciji, kar pomeni, da morajo imeti lepo razvite temno zelene liste. Oziroma svetle, če je to njihova sortna lastnost. Na njih ne sme biti znakov poškodb ali škodljivcev.

- Balkonske rastline dobro uspevajo v koritih z vodno rezervo.

- Ko rastline prinesete iz vrtnarije, jih čim prej posadite in zalijte.

- Za sajenje uporabljajte substrate, ki so namenjeni določeni sorti. Petunije bodo na primer lepše uspevale v substratu s kislim pH.

- Zemlji ob sajenju dodajte gnojilo osmocote, ki bo zadostovalo za tiste dni, ko boste pozabili gnojiti.

- Cvetlične zasaditve ne izpostavite takoj soncu in vetru. Postavimo jih v zavetno lego (na balkonu ob steno hiše), da se počasi navadijo na razmere.

- V vrtnariji se pozanimajte, katero gnojilo je priporočljivo za vaše izbrane rastline.

- Po 2 do 3 tednih po sajenju začne zemeljskemu substratu primanjkovati hranil, zato začnemo dognojevati.

Rastlin ne kupujte prezgodaj, če nimate primernega prostora zanje. Nabavite jih šele takrat, ko jih boste lahko postavili na stalno mesto. Nizke temperature bi na njih pustile posledice, ki se še dolgo poznajo pri zasaditvi. Največkrat spregledamo nizke nočne temperature, ki so posebej za begonije, sladki krompir ali vodenke še kako pomembne. V pomoč ne bo niti domači rastlinjak, ki ponoči ni ogrevan. Če želite po ledenih možeh na okna postaviti res lepa korita, se raje dogovorite z bližnjo vrtnarijo, da rastline nekaj dni ostanejo pri njih.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media