Prekomerno aktiven sečni mehur

Dobro počutje | apr. '18

Ali se ponoči zbujate zaradi polnega mehurja? Vas pogosto tišči na vodo? Morate nemudoma poiskati stranišče? Verjetno imate težave z mehurjem. Vendar tudi te težave lahko lajšate.

Prekomerno aktiven sečni mehur je pogost, ne pa edini vzrok za težave, kot so:

  • poziv k pogostemu uriniranju,
  • zbujanje v nočnem času zaradi poziva k uriniranju,
  • pojavljanje nenadnega močnega in neodložljivega poziva k uriniranju,
  • uhajanje urina, ki sledi nenadnemu močnemu pozivu k uriniranju.

Prekomerno aktiven sečni mehur se lahko pojavi kot samostojna nadloga, lahko pa je pridružen simptomom pri nekaterih drugih boleznih: pri multipli sklerozi, Parkinsonovi bolezni, prebolelih možganskih infarktih, sladkorni bolezni, boleznih prostate, vnetjih sečil. Vsem omenjenim vzrokom je skupno, da je mehur preobčutljiv za normalno polnjenje z urinom.

Doc. dr. Matija Barbič, dr. med

Prekomerno aktiven mehur je pogostejši v starosti, prizadene pa oba spola. Na splošno ima simptome približno 17 odstotkov ljudi, starejših od 40 let. Pri starejših od 70 let je ta odstotek višji – 22 odstotkov, pri starosti nad 75 let pa ima težave s to nadlogo že 31 odstotkov ljudi. Najpogostejši simptom, kar v 85 odstotkih, je poziv k pogostemu uriniranju.

Vpliva lahko tudi jemanje zdravil

Nekateri simptomi, na primer pogosto uriniranje ali nočno uriniranje, se lahko pojavijo tudi zaradi drugih bolezni – popuščanja srca ali visokega krvnega tlaka. Pogosto uriniranje ali nočno uriniranje se v teh primerih pojavlja zaradi zdravil, ki znižujejo krvni tlak tako, da pospešijo izločanje urina v ledvicah, po navadi najintenzivneje med počitkom.

Kadar bo vaš izbrani zdravnik ocenil, da imate simptome prekomerno aktivnega mehurja, vam bo skušal pomagati na več načinov. Med pogovorom in pregledom bo skušal ugotoviti, ali imate katero izmed bolezni, pri katerih se lahko pojavlja prekomerno aktiven mehur, in predlagal ustrezno zdravljenje. Verjetno vas bo povprašal tudi o življenjskih navadah, na primer pretiranem pitju kave, gaziranih pijač ali na splošno preveliki količini popite tekočine, in vam predlagal spremembe. Kava, gazirane pijače in prevelike količine popite tekočine namreč ravno tako pospešujejo prej omenjene simptome.

Težave lahko olajšamo

Kadar zdravljenje bolezni, ki izzovejo simptome prekomerno aktivnega mehurja, in sprememba življenjskega sloga ne zadostita, prekomerno aktiven mehur zdravimo z zdravili. Na voljo so zdravila, ki jih jemljemo v obliki tablet, pri zelo trdovratnih težavah pa določene zdravilne učinkovine vbrizgamo skozi sečnico neposredno v steno mehurja. Zdravila delujejo tako, da sprostijo napetost stene mehurja, to pa ublaži opisane simptome.

Ne glede na način zdravljenja popolno odpravo simptomov težko dosežemo, lahko pa težave v veliki meri olajšamo. Pomembno je, da se bolnik o svojih težavah pogovori z osebnim zdravnikom, ginekologom ali urologom. Družinski zdravnik bo ocenil, ali lahko zdravljenja brez dodatnih diagnostičnih postopkov uvede sam, če pa bo ocenil, da je smiseln pregled pri specialistu, bo bolnika tja tudi napotil.

 

Pripravo in objavo članka je omogočilo podjetje Astellas Pharma, d. o. o. Mnenja avtorja niso nujno tudi stališča podjetja Astellas Pharma, d. o. o.

Doc. dr. Matija Barbič, dr. med


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media