Kultura

Prosti čas | apr. '18

O procesu staranja

Hana Vodeb

V Gledališču Glej pripravljajo zanimiv filmsko-gledališki projekt, h kateremu so povabili seniorke in seniorje, da bi jim zaupali svoje spomine, izpovedi in življenjske zgodbe, iz katerih bodo nastali kratki filmi, potem pa gledališka predstava. Odzvalo se jih je nepričakovano veliko, saj so seniorji zaznali priložnost, da bo njihovo pričevanje ostalo pomembno zapisano kot sestavni del bogatega izročila življenja in mišljenja nekdanjih časov. Dobili bodo priložnost, da postanejo režiserji, scenaristi, snemalci in nastopajoči, saj bodo najprej posneli kratke filmske epizode, te pa bodo kasneje postale osrednji del predstave Starci. Zanimiv projekt, ki ga vodita Hana Vodeb in Tin Grabnar, nastaja v duhu dokumentarnega gledališča, več o njem pa bomo povedali v naslednji številki.

Letni koncert Folklorne skupine Tineta Rožanca

Rdeča nit njihovega koncerta bodo aleksandrinke, dekleta in žene s takratnega Goriškega, ki so v iskanju služb odhajale v Egipt, predvsem v takrat izjemno bogato in kozmopolitansko Aleksandrijo, kjer so pri bogatih družinah služile kot varuške, dojilje, sobarice ali gospodinje. Tri generacije folklornikov bodo s plesom, glasbo in oblačilno kulturo poustvarjali slovensko ljudsko izročilo z Goriškega. Koncert, ki je že 69. po vrsti, je zasnovala ekipa mladih koreografov in plesalcev in ga obogatila s svežimi idejami. Plesno-pevske točke bodo izvajale vse tri generacije FS Tineta Rožanca, tako da se bo na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma predstavilo več kot 100 članov folklorne skupine, sestavljene iz treh generacij – veteranske, članske in otroške. To bo v soboto, 7. aprila, ob 19.30.

Svetovna premiera opere Antigona 

Vaclav Talich

33. slovenski glasbeni dnevi se bodo začeli 12. aprila s slovenskim triptihom Balet 100, sestavljenim iz večera koreografov, ki so obogatili naš balet v preteklosti. Sledi več dogodkov, med drugim Noč slovenskih skladateljev (14. april), kjer boste lahko prisluhnili trinajstim krstnim izvedbam novih del slovenskih skladateljev za klavir. 15. aprila bo Slovenski tolkalni projekt izvedel Hommage à Milan Stibilj in še nekaj del slovenskih skladateljev. 17. aprila bo v SNG Maribor simfonični orkester te operno-baletne hiše po devetdesetih letih izvedel Osterčevo delo Iz komične opere, naslednji dan pa bo premierna izvedba Antigone slovenskega skladatelja Tomaža Sveteta. Libreto je po drami Dominika Smoleta napisal Jurij Souček. Pred sklepnim koncertom 19. aprila v Unionski dvorani Grand hotela Union bodo odkrili spominsko ploščo češkemu dirigentu Vaclavu Talichu, ki je uspešno deloval tudi v Ljubljani in velja za soustanovitelja in prvega umetniškega vodja simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije.

Enaindvajset žensk iz Ljubljane

Moderna galerija je izdala pesniško zbirko z zgornjim naslovom. Napisal jo je Mohamed Abdul Munem, dvakratni begunec, najprej iz palestinske Hajfe, potem iz Sirije, ki že nekaj let živi z družino pri nas in piše pesmi. V pričujoči knjigi jih je posvetil ženskam, ki jih je spoznal v času svojega bivanja v Ljubljani. Protagonistke niso muze v klasičnem pomenu besede, je v spremnem besedilu napisal Andraž Rožman, med njimi so aktivistke, socialne delavke, ki svoj čas prostovoljno delijo s »tujci«. Mohamedove pesmi ženske opisujejo skozi subjektivno oko pesnika, kljub temu pa v njih lahko spoznamo socialni in zgodovinsko-geografski kontekst ter občutke prijateljstva in topline. Ljubljana je postala njegov dom, ker je tu spoznal ljudi, ki so postali njegovi prijatelji. Kot vsak Palestinec pa si želi še enkrat stopiti na svojo zemljo.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media