IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | apr. '18

Mini ali maksi

V muhastem aprilskem vremenu nam v luknjičasto pleteni mini obleki (maksi puloverju) še ne bo prevroče. Kapa pa tudi vedno prav pride.

Velikosti: 38/40, 42/44 in 46/48. Opisi za 42/44 in 46/48 so v oklepajih.

Potrebujemo: 400 (400/450) g volne (pulover) in 100 g volne (kapa); pletilke in kvačko št. 4.

Vzorci. Rebrasti vzorec: nasnutek je deljiv s 4 + 2 krajnima petljama. Vrste na licu dela: krajna petlja, *3 desne petlje, 1 leva petlja, od * ponavljamo. Vrste na narobni strani: krajna petlja, *2 desni petlji, 1 leva petlja, 1 desna petlja, od * ponavljamo. Ponavljamo od 1. do 4. vrste. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, na narobni strani leve petlje. Luknjičasti vzorec: nasnutek je deljiv z 2 + 2 krajnima petljama. 1. vrsta: krajna petlja, *2 petlji popletemo desno skupaj, 1 ovoj, od * ponavljamo, krajna petlja. 2. in 4. vrsta: vse petlje in ovoje pletemo levo. 3. vrsta: krajna petlja, *1 ovoj, 2 petlji desno prevlečeno snemamo (= 1 petljo desno prenesemo, naslednjo petljo pletemo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo), od * ponavljamo, krajna petlja. Ponavljamo od 1. do 4. vrste. Vzorčno zaporedje: *10 vrst gladkih desnih petelj, 2 vrsti luknjičastega vzorca, od * ponavljamo.

Poskusni vzorček: 20,5 petlje in 21 vrst luknjičastega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: nasnujemo 66 (74/82) petelj in pletemo 16 cm rebrastega vzorca. V zadnji vrsti dodamo 38 (38/40) petelj, da imamo 104 (112/122) petlje. Nadaljujemo luknjičasti vzorec. 44 cm/92 vrst od rebrastega vzorca dodamo na obeh straneh za kimono rokava po 12 petelj, da imamo 128 (136/146) petelj. Dodane petlje prilagodimo luknjičastemu vzorcu. 63 cm/132 vrst (65 cm/136 vrst oziroma 65 cm/136 vrst) od rebrastega vzorca zapletemo vse petlje.

Sprednji del: pletemo enako kot hrbtnega.

Izdelava: sešijemo stranske in ramenske šive. Pri tem sredinskih 30 (32/32) petelj za vratni izrez ne zašijemo. Robove rokavov (lahko tudi vratni izrez) obkvačkamo z 1 krogom gostih petelj.

Po istem opisu spletemo krajši pulover z ožjim rebrastim robom.

Kapa

Izdelava: nasnujemo 58 petelj in pletemo 4 cm rebrastega vzorca. Nadaljujemo po vzorčnem zaporedju. V 1. vrsti dodamo po vsaki 5. petlji 11-krat po 1 desno zasukano petljo, spleteno iz prečne niti, da imamo 69 petelj. V 3. vrsti pa dodamo po vsaki 3. petlji 22-krat po 1 petljo, da imamo 91 petelj. 22 cm od rebrastega vzorca popletemo po 2 petlji desno skupaj, v vrsti na narobni strani popletemo po 3 petlje levo skupaj. V naslednji vrsti popletemo po 3 petlje desno skupaj, preostale petlje pustimo pri miru. Kapo sešijemo, preostale petlje povlečemo skupaj z delovno nitko in trdno zašijemo.

½ sprednjega in hrbtnega dela

Eleganca v belem

Klasičen vzorec, vezen z belim vezom, bolj poznanim kot rišelje, je eleganten okras na manjšem ali večjem prtičku.

Za večji prtiček potrebujemo 120 x 120 cm finega platna in belo prejico. Vzorec povečamo s pomočjo fotokopirnega stroja za 50 odstotkov. Sestavimo ga po stični črti A B. Debelo prekinjena linija označuje sredino vzorca. Vzorec prerišemo na svileni papir in ga smiselno ponavljamo, da ga sestavimo v celoto. Blago prepognemo počez in s sprednjimi vbodi označimo sredino ter ga položimo na trdo podlago. Svileni papir z vzorcem in označeno sredino položimo na označeno sredino na blagu. Vmes vložimo kopirni papir za tkanine. Ob straneh papir in blago pripnemo z risalnimi žebljički, da se med prerisovanjem vzorca ne bi premikala. Z dobro ošiljenim svinčnikom skrbno prerišemo vzorec.

Z dvema nitkama vezilne prejice s sprednjim vbodom podložimo vse oblike. Ko pridemo pri podlaganju do mostička, napeljemo tri niti od ene do druge obrisne črte (vsako nit z majhnim vbodom prišijemo) in jih z gostimi zančnimi vbodi obšijemo. Ko imamo podložene vse oblike in obzankane vse mostičke, oblike motiva gosto obzankamo z zančnim vbodom. Stebla vezemo s stebelnim vbodom, prašnike na cvetovih s polnim vbodom. Nazadnje z gostim zančnim vbodom obzankamo zobce na prtičku.

Po končanem vezenju prtiček z vlažno krpo prelikamo. Šele nato na narobni strani tik ob obzankanem robu previdno izrežemo (ob zobcih odrežemo) osnovno blago. Če je prtiček treba oprati, to najprej storimo, ga zlikamo in šele nato izrežemo.

Beli vez hitro in lepo izvezemo tudi s šivalnim strojem.

 Povečati za 50 odstotkov 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media