Imate pogosto težke in utrujene noge?

Dobro počutje | apr. '18

V razvitem svetu je zelo pogosta bolezen razširjenih ven, ki prizadene več kot polovico odraslega prebivalstva, po večini žensk. Kronična venska bolezen nastane zaradi slabosti vezivnega tkiva, ki prizadene venske stene in njihove zaklopke. Znaki kronične venske bolezni, kot so tope ali pekoče bolečine v nogah, občutek težkih in oteklih ter napetih nog, nočni krči, srbenje in nemirne noge, so prisotni od začetka bolezni in so običajno prvi vzrok za obisk zdravnika. Če postane bolezen kronična, lahko z napredovanjem povzroča resne težave, kar lahko pripelje celo do invalidnosti.

Značilno je, da se simptomi kronične venske bolezni zmanjšajo, če ležimo z dvignjenimi nogami, poslabšajo pa se ob vročini in dolgotrajnem stanju oziroma sedenju.

Največji dejavniki tveganja so spol (po večini je to bolezen žensk), starost in dednost. Na pojavnost in pospeševanje bolezni pa vplivajo še čezmerna telesna teža, kajenje, nosečnost in peroralna kontracepcija, premalo gibanja, oprijeto spodnje perilo, izpostavljanje vročini in prehrana s premalo vlakninami.

Kaj lahko naredimo sami

Pomembno je, da spremenimo način življenja: poskrbimo za več gibanja, zdravo prehrano in spijemo dovolj tekočine (2 do 3 litre na dan). Da bi ohranili svoje vene v najboljšem mogočem stanju, se izogibajte stanju na mestu in sedenju, če že sedite, ne sedite s prekrižanimi nogami, ampak jih privzdignite in položite na pručko, dnevno hodite na sprehode, pogosto masirajte noge, nosite udobno obutev s primerno peto v višini 3 do 4 cm, primerna oblačila, med spanjem spodbujajte venski obtok, izogibajte se virom toplote, zaprtju in poskrbite za pravo telesno težo, ob vsaki priložnosti gibajte z nogami in jim privoščite hlad. Ob hujših težavah pa je treba poiskati pomoč pri zdravniku.

Zdravnik lahko predpiše zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in tako pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v žilah. Nositi jih je treba vsak dan. Priporočil bo tudi venoaktivna zdravila, ki povečajo elastičnost ven in zavirajo vnetne procese. Kupimo jih lahko v lekarni. V hujših primerih pa bo svetoval kirurško zdravljenje.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media