Zdravje kratke

Dobro počutje | apr. '18

Najboljši vitamin C

Vitamin C je potreben za imunski in živčni sistem, za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti, za normalno delovanje ožilja, zob in kože. Stoodstotni naravni vitamin C iz agrumov, acerole in kamu kamuja se dvakrat hitreje vsrka v celice, tam dalj časa deluje in ima večjo antioksidantno moč. V eni kapsuli Nutrivita C forte je vitamina dovolj za ves dan.

Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in na www.naturamedica.si. Informacije: 03 56 30 022 in 040 214 620.

Slišim, a ne razumem

Ali se vam kdaj dozdeva, da ljudje ne govorijo dovolj glasno in razločno? Vas pogovori in hrupno okolje spravljajo v stres? To so lahko prvi znaki naglušnosti, ki jih opažajo najprej naši najbližji in ljudje, ki so z nami najpogosteje v stiku. Ko ugotovite, da slabše slišite, se oglasite v enem od Widexovih slušnih centrov, kjer lahko svoj sluh hitro in preprosto preverite. Svetovali vam bodo tudi dodatno obravnavo, če bo potrebna. Več informacij: www.widex.si

Ne pustimo se klopom

Spomladi se poveča dejavnost klopov, ki ne živijo le v gozdu, pač pa tudi v parkih, na vrtovih, otroških ali golf igriščih. Najraje se prisesajo na vlažne dele telesa, kot so podpazduhe, pregibi rok in nog, kožne gube. Zato moramo te predele skrbno pregledovati in klopa takoj odstraniti. Ugriz klopa ni nevaren, mesto pika pordeči in nekaj dni srbi. Vse več klopov pa je okuženih in prenašajo klopni meningoencefalitis (KME), virusno obolenje osrednjega živčevja. Prvi znaki obolenja so vročina, glavobol, utrujenost in slabo počutje. Po prehodnem izboljšanju se bolezenski znaki okrepijo.

Okužbi se je mogoče izogniti s pravočasnim cepljenjem. Za stoodstotno zaščito potrebujemo tri odmerke – prva dva v razmiku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Vendar se kljub opozorilom strokovnjakov, da Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME in da lahko bolezen pusti trajne posledice, med drugim vrtoglavico, motnje sluha, zmanjšano sposobnost koncentracije, depresijo, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve, cepi manj kot deset odstotkov ljudi na leto.

Če opazimo, da se po ugrizu klopa na koži pojavi rdeč madež, ki se postopoma širi, osrednji del pa bledi, moramo takoj k zdravniku. Lahko smo okuženi z lymsko boreliozo, ki pusti posledice na živčevju, sklepih ali srcu. Zanjo cepiva še ni, a je pri zgodnjem odkritju zdravljenje z antibiotiki zelo uspešno.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media