Barvna skladnost na balkonih

Prosti čas | apr. '18

Namen cvetja na balkonih in terasah je polepšati objekt in poudariti arhitekturo. Zato ni vseeno, katere rastline izberemo in kako jih kombiniramo. Zadnja leta trendi narekujejo sajenje rastlin, ki so enostavne za vzdrževanje in imajo poleg okrasne vloge še druge značilnosti: vonj, užitnost ali korist za kombinacijo. Poleg vedno novih rastlin so v uporabi tudi tradicionalne.

Tople barve, kot so rdeča, oranžna in rumena, dajo živahnost, a preveč rdeče lahko deluje tudi agresivno. Zato tem barvam dodajmo veliko strukturnih listnatih rastlin, ki omilijo živahnost, a istočasno poudarijo barvitost.

Hladne barve, kot sta vijoličasta in modra, delujejo umirjeno, dodatno svežino jim doda bela barva, nekaj več življenja pa rumene cvetlice. Rožnata deluje nežno, zasanjano, a tudi k njej se odlično podajo rastline z listi v svetlo zelenih odtenkih, kot sta pijavčnica ali sladki krompir v čokoladni barvi. Za usklajenost je dobro, da je vsaj ena rastlina v barvi fasade ali ograje. 

Kako do bujnega cvetenja

V posodi brez vodne rezerve obvezno naredimo drenažni sloj iz sipkega materiala, kot so drobni kamenčki, sekanci, glinopor, vulkanski drobir ipd. Povrhu tega položimo vrtni filc, šele nato izberemo kakovosten substrat. Nikar ga ne uporabimo večkrat, saj bomo zaradi varčevanja dobili le skromno cvetenje in ustvarili pravi raj za škodljivce in bolezni. Idealne pogoje za rast in cvetenje balkonskih rastlin dobimo z uporabo petkomponentne zemlje Plantella Balkonia z izboljšano sestavo iz najkakovostnejših huminskih šot, guana, obogatene z biorastlinskimi vlakni za zadrževanje vlage in dolgo delujočimi gnojili ter aktivatorji cvetenja. Prvi mesec po sajenju gnojenje ni potrebno, potem pa redno dognojujemo s tekočima gnojiloma Plantella List in Plantella Cvet, obogatenima z vitamini, algami in hranili za lepe liste ter dolgotrajno in bujno cvetenje. Uporabljamo ju izmenično.

Katere rastline izbrati

Vodilna rastlina naj bo preizkušena in trpežna. Poleg tradicionalnih pelargonij, tako visečih kot pokončnih ali dišečih, so za sončno lego hvaležne bolivijske begonije in izvedenke z zvončastimi cvetovi v različnih barvnih odtenkih. Dodamo lahko dišavnice, kot so timijan, sivka, žajbelj, viseči rožmarin, bazilika, neprava vanilja, ali listnate rastline, kot so afriški smilj, grenkuljica, hojhera, dihondra ipd. Zapolnimo še z drobno cvetočimi rastlinami, kot so mleček, bidens, verbena, lantana, skevola. Višino na sončni legi bodo odlično poudarile cvetoče trave gavre, perjanke, salvije ipd.

Na senčni legi so največkrat vodilne fuksije ali gomoljne begonije. Dodamo jim tradicionalne tradeskancije, koprive, sladki krompir, deteljice, pijavčnice.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media