Kultura

Prosti čas | maj '18

Spominska razstava Vladimire Bratuž Furlan - Lake

Vladimira Bratuž v ateljeju, arhiv ZDSLU

V galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (Komenskega 8 v Ljubljani) si lahko do 25. maja ogledate pregledno razstavo del akademske kiparke in diplomirane arhitektke Vladimire Bratuž - Lake (1923–2006). Poleg kiparstva je študirala tudi arhitekturo pri arhitektu Jožetu Plečniku. Zanjo je bilo značilno predvsem eksperimentalno delo, saj je pri svojih skulpturah uporabljala različne postopke, tehnike in materiale – od železne pločevine, kamna do osnovnih materialov žgane gline in lesa. Posebej se je uveljavila na področju moderne keramike in dekorativne male plastike, njeno uspešnost so potrjevale udeležbe na pomembnih razstavah tudi v tujini. Ustvarila je številna javna dela, med njimi eno prvih skulptur – igral, ki je namenjena otrokom za igro in zabavo – obliko ribe v Tivolskem parku. S Plečnikom je pri Mesarskem mostu sodelovala s skicami za figure, kasneje pri škofovskem prestolu v stolnici in pri spominski plošči na Vodnikovi 27, napravila je več spomenikov NOB. Spominska razstava spada v širši okvir IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, ki ga pripravljajo pri ZDSLU skupaj s poznavalci njenega dela in sopotniki.

Ne šlataj 220 V!

Režiser Gorazd Žilavec, arhiv Šentjakobskega gledališča

Tak je naslov nove komedije Iztoka Lovrića. Pred približno dvema desetletjema je s svojim znamenitim teatrom Grapefruit dodobra zaznamoval takratno domačo gledališko sceno, zdaj pa bo s komedijo v majskih večerih navduševal v Šentjakobskem gledališču in prepričeval, da medosebni odnosi v »tipičnem« bloku niso zgolj televizijsko-komedijski, temveč skrivajo globlje resnice v električni napetosti, kar je vedel že Nikola Tesla. Lovrić je ob sodelovanju z režiserjem uprizoritve in velikim komikom Gorazdom Žilavcem vse skupaj začinil s humorjem, ki vas bo zabaval.

Fotografija:   

Variacije iz Herende – vrhunski porcelan

Z razstave

Galerija-Muzej Lendava gosti izjemno zbirko herendskega porcelana, ki v skoraj dvestoletni tradiciji nastaja v manufakturi v mestu Herend. Na ogled je 257 vrhunsko izdelanih kosov, med njimi najdemo sklede, skodelice, krožnike, vaze, sladkornice in druge umetnine. Herendski porcelan je eden izmed pomembnejših simbolov madžarske kulture, manufaktura pa je prejela nagrado madžarska dediščina in je del evropske kulturne dediščine. Izdelki so bili večkrat nagrajeni, posebej veliko priznanje pa je manufakturi na svetovni razstavi v Londonu leta 1851 izkazala angleška kraljica Viktorija. Ta je bila nad umetelno oblikovanim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem in metulji v svežih, svetlih herendovskih barvah, tako navdušena, da ga je naročila za angleški dvor. Servis, ki vključuje številne raznoliko in domiselno oblikovane kose posodja, pripadajočih dekorativnih predmetov in v posodobljeni maniri chinoiserie predstavlja domišljijski svet narave, odtlej nosi ime Viktória. Še danes je to eden najbolj priljubljenih vzorcev na svetu. Kar 300.000 evrov vredna zbirka bo na ogled do 10. maja.

 

Ogenj na odru

David Lynch, Ogenj na odru (Fire on Stage), 2008, litografija. Z dovoljenjem: Item Éditions

Tako so naslovili razstavo grafik izjemnega filmskega režiserja Davida Lyncha, tudi avtorja kultne TV-serije Twin Peaks. To je prva predstavitev njegovih likovnih del pri nas. Ogledate si jih lahko v Mednarodnem grafičnem likovnem centru do srede junija. Razstavo bo spremljal poseben izbor njegovih eksperimentalnih filmov.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media