Iz koška ročnih del

Prosti čas | maj '18

Okroglo in ravno

Okrogle in ravne linije se igrivo dopolnjujejo na čudovitem prtičku.

Velikost: 31 x 31 cm.

Potrebujemo: 50 g belega kvačkanca, primernega za kvačko debeline 1,5 ali 1,75.

Izdelava: za prvo rozeto skvačkamo 7 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. 1. krog: s 3 verižnimi petljami nadomestimo 1. šibično petljo, nato kvačkamo v krog *3 verižne petlje, 1 šibično petljo. Od * ponovimo 6-krat. Krog sklenemo s 3 verižnimi petljami in 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo z začetka kroga. 2. krog: kvačkamo po vzorčni risbi. Skvačkamo 4 rozete. V vsakem 2. krogu jih medsebojno združimo s polgostimi petljami (glej vzorčno risbo). Kjer je na vzorčni risbi narisana puščica, nadaljujemo delo in dokvačkamo potrebno število verižnih petelj. Kvačkamo v krogih po vzorčni risbi. Narisana je četrtina vzorca, ki ga smiselno sklenemo v celoto. V vsakem krogu sta narisana potrebno število začetnih verižnih petelj in polgosta petlja, s katero sklenemo krog. S polgostimi petljami po potrebi preidemo v naslednji krog.

Izdelan prtiček napnemo, vsak lok iz verižnih petelj še posebej pritrdimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

= trojna šibična petlja

Kjer se znaki stikajo spodaj, petlje vbadamo v isto vbodno mesto. Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj.

Majske lepotice

Vrtnice najlepše cvetijo v maju. Za nas pa bodo v vsej svoji lepoti cvetele kar vse leto.

Vzorec z vrtnicami vezemo na sredini vsake od štirih stranic in 4 cm od robov večjega prta. Vrtnice vezemo s pokončnim gobelinskim vbodom čez 4 niti na blagu. Vezemo od leve proti desni in potem od desne proti levi. Šivanko izvlečemo in jo vodimo navzgor čez 4 vodoravne niti na blagu. Potem jo vbodemo desno navzdol pod eno navpično in 4 vodoravne niti in jo izvlečemo. Nadaljujemo. V naslednjih vrstah vezemo v osnove zgornjih vbodov. Vezemo z biserno prejo (ne moremo je razdeliti na posamezne niti) v označenih barvah. 

Vzorec lahko vezemo tudi s križci čez 4 x 4 oziroma 6 x 6 niti na blagu. Za manjši vzorec pa vezemo s tremi nitkami deljive prejice čez 2 x 2 niti na blagu.

svetlo zelena

zelena

temno zelena

svetlo rožnata

rožnata

rdeča

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media