Vam nagaja prostata?

Dobro počutje | maj '18

Prostata je majhna moška žleza, ki je na spodnjem delu mehurja. Zanjo je značilno, da se s starostjo povečuje, kar imenujemo povečana prostata ali benigna hiperplazija prostate.

Povečana prostata začne povzročati prve težave vsakemu drugemu moškemu že po 50. letu, po 80. letu pa ima te težave skoraj vsak. O njej se v preteklosti ni toliko govorilo, pa tudi življenjska doba je bila občutno krajša. Novo pa je dejstvo, da lahko težave zelo uspešno zdravimo tudi z naravnimi zdravili, predvsem na samem začetku.

Čeprav povečana prostata ne ogroža življenja, so simptomi pogosto neprijetni, zelo raznoliki in nastopijo postopoma ter skoraj neopazno. Moški sprva opazijo šibkejši curek pri uriniranju ter mokrenje ponoči. V nadaljevanju se pojavijo težave pri začenjanju mokrenja, prekinja se curek, pojavi se občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, moški pogosto mokrijo, medtem pa se morajo napenjati, in podobno. Lahko se pojavi tudi izguba spolne sle, ki se z odpravo drugih simptomov, ki jih povzroči povečana prostata, običajno povrne.

Bistvo je, da ste pozorni na začetne simptome, saj drugače bolezen napreduje do te mere, da je potrebno zdravljenje z uporabo kemičnih sinteznih zdravil ali operativnim posegom. Nezdravljena lahko povzroči okužbo sečil, krvavitev iz prostate, akutni ali kronični zastoj seča v mehurju, nastanek kamnov v sečnem mehurju ali okvaro ledvic. Zato je pomembno, da težave s prostato pravočasno odkrijete in tudi ustrezno zdravite. V nobenem primeru pa povečana prostata oziroma težave s prostato ne pomenijo smrtne obsodbe, prav tako te samodejno ne kažejo na rakavo obolenje.

Kako preprečiti tovrstne težave?

Z zdravim življenjskim slogom lahko veliko pripomorete k temu, da se vam težave začnejo pojavljati kasneje in v blažji obliki. Težave z mokrenjem zaradi povečane prostate pa lahko zmanjšate z omejitvijo uživanja alkohola, prave kave, mrzlih pijač, pijač z mehurčki in nošenjem obleke, primerne vremenu. Ustrezen življenjski slog veliko pripomore tudi k preprečitvi raka na prostati. Odsvetujejo prekomerno uživanje rdečega mesa, slabih maščob, alkohola ter visoko predelane in s pesticidi pridelane hrane. Priporočeni pa so gensko nespremenjena soja, živila z veliko karotena, bučna semena ter zmerno pitje rdečega vina in zelenega čaja. Pomembno vlogo pri preprečevanju raka na prostati naj bi imeli tudi vitamina A in D ter redno in zmerno gibanje, najbolje na svežem zraku. Poskrbite tudi za ustrezno hidracijo.

Da bi izločili možnost resnejšega obolenja, je pregled pri zdravniku nujen. Povečana prostata ni tabu tema, o kateri bi morali molčati. Če opazite katerega od naštetih simptomov, je prav, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

 T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media