Lahkih nog naokrog                               

Dobro počutje | maj '18

Pomlad je v polni meri zacvetela, pred nami so vroči poletni dnevi. Čeprav se jih večina ljudi po sivi, mrzli in turobni zimi močno veseli, pa ta letni čas predvsem starejšim prinaša številne težave in nevšečnosti, tudi težave s krčnimi žilami. Ta neprijetna nadloga po nekaterih podatkih prizadene več kot 23 odstotkov odraslih, pri čemer oboli skoraj vsaka druga ženska, pri moških pa je ta delež nekoliko nižji. Povečano tveganje krčnih žil imajo tudi nosečnice in ljudje s prekomerno telesno težo.

Krčne žile ali varice so bolezensko razširjene vene zlasti na golenih. Največkrat so posledica kronične venske insuficience, saj se s povečanjem tlaka v venah žilne stene razmaknejo, zaklopke se ne zapirajo več dobro, kar oteži mišično potiskanje krvi proti srcu. Sčasoma začne mišična črpalka popuščati. Povrhnje vene narastejo čez vse meje, se debelijo in vijugajo – nastanejo krčne žile. Osnovni vzroki za nastanek, ki so med seboj prepleteni, so oslabelost venskih sten, slabo tesnjenje zaklopk in povišan krvni tlak v venah. Dejavniki tveganja, ki vplivajo na nastanek bolezni, so predvsem starost, spol in dednost.

Težave lahko omilimo

Velik vpliv pa ima tudi življenjski slog. S spremembo le-tega lahko sami veliko naredimo, da omilimo težave z žilami. Priporočljivi so redno gibanje, izogibanje dolgotrajnemu stanju ali sedenju s prekrižanimi nogami, vzdrževanje primerne telesne teže, nošenje udobnih oblek in obutve, uživanje zadostne količine vode, izogibanje pretiranemu sončenju, uporabi savne, solarija, priporočljivo pa nošenje kompresijskih nogavic, redno izvajanje terapije ter hladnih prh za noge.

In kako prepoznamo težave z venami? Najznačilnejši znaki so bolečine v nogah ali gležnjih, občutek težkih nog, srbeče, pekoče in nemirne noge, krči, razširjene vene na nogah, kožne spremembe na nogah in celo venska razjeda.

Na trgu obstajajo številni naravni izdelki in tudi zdravila, s katerimi si lahko sami močno omilimo težave. Ne pozabimo, da lahko veliko naredimo z zdravim življenjskim slogom, če pa so težave prehude, pa je vseeno priporočljivo, da obiščemo svojega zdravnika.

 T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media