ZDRAVJE NA KRATKO

Dobro počutje | maj '18

Poslušajte svoje srce

Poslušajte svoje srce je glavno sporočilo kampanje ob evropskem dnevu srčnega popuščanja, ki ga bomo zaznamovali v maju. Pripravlja jo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije v sodelovanju z družbo Novartis. Srčno popuščanje najpogosteje prizadene ljudi, starejše od 65 let. Kot opozarja primarij dr. Matija Cevc, gre za eno izmed bolezni, ki hudo prizadene bolnika in njegovo družino, predstavlja pa tudi obremenitev za celotno družbo. Srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ob normalnih polnilnih tlakih ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam drugih organov in tkiv. Do bolezni lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki pa jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni. Ključno za pojav srčnega popuščanja je zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, ki napolni levi prekat srca ob vsakem srčnem utripu.

Zato kardiologi svetujejo: poslušajte svoje srce in prepoznajte simptome. Ti pa so zadihanost, zatekanje gležnjev, stopal ali/in trebuha, kašljanje in sopenje, občutek težke sape in zadihanosti tudi v ležečem položaju, izguba teka, močna utrujenost, pogosto uriniranje, predvsem ponoči. Ker se mnogi od teh znakov lahko pojavijo tudi pri drugih boleznih, je nasvet, da je treba poslušati svoje srce, povsem na mestu.

Ko je diagnoza že postavljena in se začne zdravljenje, to praviloma poteka v treh delih: po bolnišnični obravnavi sledi ambulantna rehabilitacija, nato pa nadaljevanje zdravljenja in povezovanje bolnikov v društvih, kar je za bolnike zelo pomembno. Marsikateri namreč potrebujejo veliko spodbude, da opustijo svoje nezdrave razvade (kajenje, pitje alkohola, pretirano najedanje, premalo gibanja), da redno jemljejo zdravila in se srečujejo z ljudmi z enakimi težavami. V Sloveniji naj bi bilo okoli 30.000 bolnikov z diagnozo srčnega popuščanja, po napovedih se bo povprečno eden od treh ljudi po svojem 55. letu starosti srečal s to boleznijo.

Imejte sladkor pod kontrolo!

Glukoril je primeren za vse s povišanimi vrednostmi sladkorja v krvi, tudi za diabetike. Vsebuje izvlečke cimeta, banabe in gymnema sylvestre, ki podpirajo presnovo sladkorja. Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni sladkorja v krvi, biotin pa k sproščanju energije pri presnovi.

Na voljo v lekarnah ali na www.naturamedica.si. Dodatne informacije na tel. št.: 03 56 30022 ali 040 214 620.

J. H.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media