Vrtiček kar na balkonu

Prosti čas | jun. '18

Verjetno se komu še zdi nenavadno, da bi na balkonu ali terasi gojil zelenjavo. Vendar je ta trend vrtnarjenja priskrbel veliko zabave, ki je tudi koristna – zelenjavo, zelišča in še katerega izmed sadežev imamo ves čas pri roki. 

V večjih loncih uspešno gojimo cepljeno zelenjavo. Čeprav so te sadike višjega cenovnega razreda, si kakšno le privoščimo. Višjo ceno upraviči kakovosten in večji pridelek od običajnih rastlin, ki jih sadimo na vrtove in njive.

Zakaj je cepljena zelenjava drugačna od navadnih, vzgojenih iz semena? Ker gre za dve sorti, ki sta med seboj združeni (cepljeni). Prva zagotavlja velik pridelek in okusen plod, druga je po navadi sorta z močnim koreninskim sistemom. Na primer kumare in melone so cepljene na podlago buče. Jajčevec in paradižnik pa sta združena s podlago divjega paradižnika. Tako sta izkoriščeni najboljši lastnosti dveh rastlin. Prav zaradi cepljenja sadik lahko vzgojimo rastline, ki imajo večji in bolj aromatičen plod. Rastline so odpornejše za običajne bolezni.

V loncu je posajen cepljen paradižnik sorte 'Dasher'. Njegovi plodovi hrustljavega in aromatičnega okusa so majhni in podolgovati – v obliki dateljna. Bogato rodi vse leto, presežek enostavno shranimo v zamrzovalni skrinji.

Da bo cepljena sadika paradižnika lepo uspevala, so pomembne tri stvari. Prvič, uporabimo večji lonec (nad 40 cm) in kakovosten substrat. Drugič, sadimo jih tako globoko, kot je posajena v loncu. Cepljeno mesto mora biti vidno nad zemljo, drugače zraste podlaga (divji paradižnik). In tretjič, po 14 dneh začnemo redno gnojiti z gnojili za paradižnik in gnojimo celo rastno obdobje

Rdeča paprika Capsicum annuum LUBEGA 'Mini Red' lepo uspeva tudi v kombinaciji z enoletno žametnico in listnatim peteršiljem.

V zasaditvi na vročem balkonu lepo uspevajo tudi paprike. Zanimivi so plodovi 'snack' paprike, tako imamo zdrav prigrizek vedno pri roki. Te sorte zrastejo od 35 do 40 cm visoko. Plod je sicer manjši, a nič manj okusen. Zaradi koncentriranega semena ob nastavku ploda nam ga pred zaužitjem ni treba odstranjevati. Plodovi so ravno prav veliki, da jih spravimo v kozarce za ozimnico.

Naj zadiši

Pri pripravi hrane na prostem je praktično imeti pri roki zelišča in dišavnice, vsaka ima svojevrsten vonj in okus. Iz njih lahko pripravite pomirjajoč čaj ali jih natrgate in dodate kopeli. Ob domačem prostoru za piknik postavimo kakšno lepo posodo z rožmarinom ali sivko. Prav tako morajo biti blizu peteršilj, drobnjak in bazilika za pripravo okusne solate. Zelišča zasadite v posode iz naravnih materialov, ki naj bodo dovolj velike, da se bodo rastline hitro razrasle. Dišavnice, ki prihajajo iz bolj eksotičnih krajev, nas bodo spominjale na nedavno preživet dopust ...

V koritu so posajene od leve proti desni kapucinka, nizka sorta paradižnika, rdečelistna bazilika, rumeni milijon zvončki. Tako ustvarjalni ste lahko tudi vi.

Jagode so enostavne za vzgojo v omejenem prostoru. Z malo nege nam bodo uspevale skoraj povsod. Sorte, ki imajo dobro lastnost prevešanja, sadimo na visoke grede ali v čudovite angleške košare. Beli cvetovi so dekorativni in popestrijo zeleni nasad, prav tako tudi rdeči aromatični sadeži. Izberimo večkrat rodno sorto, kot sta hibrida elan in delizz, da bomo pobirali jagode vse od maja do oktobra.

Če boste balkon ali teraso zasadili s koristno zelenjavo in zelišči, ne boste razočarani. Občasna nega, ki jo takšen vrtiček potrebuje, lahko mine v klepetu z domačimi ali sosedi, zalivalka pa je obenem lep okrasni element.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media