Priprava in uporaba zdravilnih rastlin

Dobro počutje | jun. '18

Zdravilne rastline nabiramo praviloma dopoldne, ko se posuši rosa, in v popoldanskih urah brez močne sončne pripeke. Nabiramo cvetove, liste, korenine, plodove in skorje vedno samo v čistem okolju, najbolje v gozdu ali neposredni bližini, kjer ni prometnih poti. Nabiramo samo tiste dele rastline, ki jih bomo uporabljali za zdravljenje (na primer samo cvetove ali samo liste).

Najboljši čas za nabiranje je v začetku cvetenja. Izjema so plodovi in korenine. Plodove pobiramo, ko dozorijo, korenine pa v času mirovanja – najbolje pozimi. Lubje je najlažje ločiti od lesa takrat, ko se skozi rastlino začnejo pretakati sokovi.

Da rastline ohranijo svojo moč, jih sušimo. Najboljši način je sušenje v senci, na zračnem prostoru in pri temperaturi, ki ne presega 40 °C. Kadar to ni mogoče, izberemo čisto podstrešje, kmečko peč, prekrito z deskami, ali sušilnike. Pri večji količini običajno uporabljamo sušilnice. Dovolj suha rastlina, pripravljena za kasnejši čas, se mora drobiti med prsti.

Posušena zdravilna zelišča lahko krajši čas hranimo v papirnatih vrečkah ali kartonastih škatlah, sicer pa v steklenih ali lončenih posodah. Nikoli jih ne hranimo v plastičnih vrečkah. Na embalaži naj bosta vedno napisana ime rastline in datum nabiranja. Vsa zelišča hranimo na suhem, zračnem in temnem prostoru. Posušena zelišča sčasoma izgubljajo zdravilno moč, zato je dobro, da jih uporabimo v enem letu.

Od čajev do mazil

 Najobičajnejši načini uporabe za lajšanje težav:

Čaji so izvlečki iz zelišč, ki jih dobimo z namakanjem zelišč v vodi. Pripravljamo jih iz posamezne zdravilne rastline ali mešanice le-teh. Čaj mora biti vedno sveže pripravljen, na voljo imamo tri metode.

Poparek je najpogostejši način priprave čaja. Običajna navodila za pripravo poparka so: 1 do 2 čajni žlički posamezne rastline ali mešanice prelijemo s 3 dl vrele vode, posodo pokrijemo, da eterična olja ne izparijo v zrak, in občasno premešamo. Poparek je narejen po petih do desetih minutah.

Prevretek je namenjen za pripravo trših ali zelo trdih drog, kot so korenine ali skorja. Predpisano količino droge damo v hladno vodo, jo segrevamo do vretja in vremo pet do deset minut, pustimo krajši čas stati in nato drogo precedimo.

Hladni izvleček pripravimo tako, da drogo prelijemo s hladno vodo in pustimo stati šest ur pri sobni temperaturi. Po šestih urah čaj precedimo, popijemo ga lahko hladnega ali pa segretega. Ta metoda priprave čaja je primerna za droge, ki vsebujejo sestavine, občutljive za toploto.

Tinkture so alkoholni izvlečki iz zdravilnih rastlin. Pripravimo jih tako, da 100 g posušene ali 200 g sveže zeli prelijemo z 90 dag dobrega domačega žganja ali 70-odstotnim etanolom in hranimo v dobro zaprtih steklenicah. Vsebino večkrat na dan premešamo. Po 3 tednih jo precedimo ter shranimo v steklenico, ki naj bo v temnem prostoru. Tinkture so namenjene notranji uporabi v obliki kapljic ali zunanji uporabi pri bolečinah v sklepih, mišicah, revmi, glavobolu itd.

Mazila so uveljavljena oblika pripravkov rastlin. Najbolj znana so mazila iz ognjiča, gabeza, rmana, divjega kostanja. Pripravimo jih tako, da pest zelišča segrejemo na 200 g izbrane mazilne podlage, običajno svinjski masti, vosku ali različnih vrstah masla. Cvremo samo toliko časa, da porumeni. Nato pustimo čez noč stati v hladilniku. Zjutraj mazilo segrejemo, da postane tekoče, precedimo in ga shranimo v lončke.

Sirupi so namenjeni zdravljenju dihalnih poti. Lahko jih pripravimo iz sleza, timijana, jegliča, lučnika, trpotca. Kilogram sladkorja predhodno skuhamo v litru vode in mu dodamo zelo koncentriran čaj iz rastline, ki jo želimo uživati v obliki sirupa. Rok trajanja tako narejenega sirupa je krajši.

Obkladki. Najbolj znani so s senenim drobirjem, kamilico, preslico, timijanom. Lahko so suhi ali vlažni, topli ali mrzli. Z obkladki bolnika segrejemo, lajšamo bolečine, izboljšujemo prekrvavitev, znižujemo telesno temperaturo, odstranjujemo škodljive snovi ipd. Obkladke polagamo na obolelo mesto za nekaj minut do nekaj ur.

Olja. Pri namakanju v olje se iz zdravilnih rastlin izločajo aktivne snovi. Uporabljamo hladno stiskana olja. Pripravljamo jih iz suhih drog (arnike, ognjiča, kamilice, materine dušice), izjema je le šentjanževka. Oljne izvlečke uporabljamo za nego in pri težavah s kožo, za celjenje ran in opeklin ter masaže.

Klemen Križaj, farmacevt


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media