Medicinske sponke za vraščene nohte

Dobro počutje | jun. '18

Sanacija vraščenega nohta, na katerega namestimo medicinsko sponko.

Če je nekoč veljalo, da so vraščeni nohti posledica pretesnih čevljev ali napačnega striženja nohtov na nogah, pa ima danes kljub udobni obutvi tovrstne težave vse več ljudi, tudi majhni otroci. Vzrokov za to je več, med drugim tudi dedna zasnova stopala, različne anomalije, tudi poškodbe. 

Unguis incarnatus je medicinski izraz za vraščen noht. V praksi to pomeni, da se noht vrašča v okoliško mehko tkivo, kar povzroča bolečino in vnetje, včasih pa tudi bakterijsko okužbo. Najpogosteje je vraščen noht na palcu. Vzroki za vraščanje nohta so največkrat poškodba, preozki čevlji, uživanje nekaterih zdravil in nepravilno pristriženi nohti. Kot opaža Karmen Perko iz centra Pedimed, kjer se ukvarjajo z nego stopal in nohtov, je ljudi s tovrstno težavo vse več. V medicini je praksa, da vraščen noht zdravijo kirurško z operacijo, vendar se pogosto ponovi, sam poseg pa je zelo boleč.

Inovativna metoda zdravljenja, ki pomeni alternativo operacijam, so tako imenovane medicinske sponke, ki popravijo stanje nohtov na nogah in tudi na rokah. Podobne so sponkam za ravnanje zob in so ključnega pomena pri usmerjanju naravne rasti nohtov. Namestijo jo na vsak noht posebej, stranka ne čuti bolečin in ne potrebuje lokalne anestezije. Po namestitvi medicinske sponke občuti hitro olajšanje, ker je območje ob nohtu ali koži razbremenjeno. Sponka ne povzroča težav pri nošenju obutve, zaradi nje se ni treba odpovedati športu, prav tako s sponko nimajo težav ljudje, ki na delovnem mestu veliko stojijo. Ta metoda je primerna za zdravljenje vraščenih ali močno zakrivljenih nohtov, uporablja se lahko kot preventiva pri rahlo vraščenih nohtih in pri deformaciji nohtov.

Dodatna znanja o sodobni negi stopal in nohtov si je Karmen Perko že pred leti nabirala v tujini, kjer uspešno uporabljajo številne inovativne metode. Pravi, da je medicinska sponka primerna za vsakogar. Nosijo jo lahko otroci, diabetiki (na ta način se izognejo operaciji), alergiki na nikelj in drugi. Sponka je primerna tudi za ljudi, ki imajo poleg vraščenega nohta še težave z glivicami, saj lahko zdravljenje poteka istočasno. Prav tako je medicinsko sponko mogoče namestiti na nohte na rokah. Namestijo jo na vsak noht posebej, najpogosteje na palec, po mesecu dni oziroma ko noht zrase toliko, da ga je treba skrajšati, pa jo snamejo, noht skrajšajo in ponovno namestijo. 

Za zdravljenje s sponko se je treba oborožiti z nekaj potrpljenja, saj traja od šestih mesecev do enega leta oziroma dokler noht v celoti ne zraste v primerni obliki. Najpomembnejše pa je, da ni bolečin.

J. H.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media