Urejena prebava izboljša počutje

Dobro počutje | jun. '18

Aktivne vlaknine psiliuma črevo očistijo in uredijo prebavo.

Zaradi zaprtosti in neurejene prebave se počutimo slabše, smo napihnjeni, utrujeni in brez energije. Slabše tudi spimo. Na dolgi rok ima lahko slaba in neurejena prebava zelo negativne posledice za zdravje.

Pri počasni prebavi, kadar smo občasno zaprti ali se pri odvajanju popolnoma ne izpraznimo, blato v črevesju zastaja, na črevesnih stenah pa se začnejo nabirati neprepustne obloge, ki postajajo debele in trde. To je idealno okolje za razrast škodljivih bakterij. Ker blato v črevesju zastaja in postaja vedno bolj trdo ter suho, odvajanje postane težje in boleče. Hkrati v prebavnem traktu zastajajo strupene snovi, saj se ne izločijo z blatom. Začnemo se počutiti slabo, smo napihnjeni, napeti in utrujeni. In tudi brez energije, ker se hranljive snovi iz hrane ne morejo vsrkati v telo prek črevesne sluznice, saj jim to preprečujejo obloge na stenah črevesja.

Previdno z odvajali

Pri težavah z zaprtostjo največkrat posežemo po sintetičnih odvajalih, ki jih kupimo v lekarni, žal pa se pogosto izkaže, da to ni najboljša in trajna rešitev. Spodbujevalna (kontaktna) odvajala oziroma klistirji imajo sicer hiter učinek, vendar težave ne rešijo za dolgo. Črevo izpraznimo, a potem se zaprtje spet ponovi. Lahko pa težave s prebavo zaradi sintetičnih odvajal še poslabšamo. Dolgotrajna uporaba odvajal namreč povzroči odvisnost in sindrom lenega črevesja oziroma kronično zaprtje ali zapeko. Bolje je, če boljše delovanje prebave uredimo po naravni poti.

Za vzdrževanje zdrave prebave je bistveno dvoje: uživanje prave hrane in redno gibanje, na primer hoja, kolesarjenje in plavanje. Prehrana mora biti bogata z vlakninami, kakršne so v sadju. Med prehransko najbogatejšimi in cenjenimi vlakninami so tudi vlaknine psiliuma, ki v kombinaciji s slivo na najbolj naraven način omogočajo mehkejše, rednejše in neboleče odvajanje, hkrati pa aktivne vlaknine črevo očistijo oblog, kot da bi to storili s krtačko.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media