Zaščitite se pred klopi

Dobro počutje | jun. '18

Bolezni, ki jih prenašajo okuženi klopi, povzročajo zelo resne zdravstvene težave. Zaščitite se pred njimi!

Najpogostejša bolezen, ki jo pri nas prenašajo okuženi klopi, je lajmska borelioza. Prizadene mnogo telesnih organov in celotne organske sisteme. Povzroči lahko trajno prizadetost živčevja, sklepov, kože in srca. Druga najpogostejša bolezen je klopni meningoencefalitis. Pusti lahko trajne posledice, kot so hudi glavoboli, vrtoglavica, ohromitve mišic, utrujenost, motnje koncentracije in razpoloženja.

Pred okužbo s klopnim meningoencefalitisom se lahko zaščitimo s cepljenjem, za zaščito pred lajmsko boreliozo pa ni cepiva. Zato se je modro zaščititi, kadar se odpravljamo v gozd, ob potok, skozi podrast, grmovje, visoko travo, po brezpotjih in preživimo dalj časa pod nizkimi vejami, kjer klopi najpogosteje čakajo na gostitelja. Zaščitimo se, ko nabiramo borovnice, gobe, zelišča, na pikniku, izletu, naravnem kopališču ob reki ali jezeru.

Preden se odpravimo v naravo, kožo zaščitimo z oblačili in uporabimo repelent, zaščitno sredstvo s snovmi, ki klope odvrača z vonjem. Oblačila morajo pokrivati kožo in lase. Repelent lahko nanesemo na kožo in oblačila. Z njim popršimo rokave, nogavice, hlačnice in ovratnik. Če gremo na daljši izlet ali bomo na izletu brodili po vodi, vzamemo repelent s seboj in obnavljamo nanos.

Ko se vrnemo domov, se takoj oprhamo, si umijemo lase in se natančno pregledamo. Ne pozabimo se pregledati tudi po intimnih delih, če smo morali v naravi »za grmiček«. Naj vam kdo pregleda še dele telesa, ki jih ne vidite – za uhlji, zatilje, pregib pod koleni, hrbet. Pregledovanje je pomembno, ker lahko opazimo klopa, še preden je prisesan. Oblačila, ki smo jih imeli v naravi, pa takoj operemo, četudi gremo v njih naslednji dan ponovno v naravo. Okužen klop lahko v njih čaka na svojo drugo priložnost.

Odstranjevanje klopa

Če zagledamo že prisesanega klopa, ga je treba čim prej odstraniti. Tako zmanjšamo možnost okužbe z lajmsko boreliozo. Do okužbe s klopnim meningoencefalitisom pa žal pride že takoj po ugrizu.

Klopa ne smemo mazati z oljem ali alkoholom niti izdreti s prsti. Če ga bomo odstranili ali vrteli s prsti, ga bomo s tem stisnili, on pa bo v samoobrambi v ranico nemudoma izbrizgal okuženo vsebino. Zato ga raje previdno in hitro odstranimo s pinceto za odstranjevanje klopov. Z njo ga bomo prijeli natančneje, čim bliže koži. Če rilček ostane v koži, ga ne spravljamo ven, kot da je trn. Koža okoli njega se bo najprej sicer nekoliko zagnojila, srbela in malo otekla, a se bo hitro pomirila in ga izrinila. Mesto ugriza lahko razkužimo z blagim razkužilom.

Še več tednov po tem, ko smo odstranili klopa, opazujemo kožo in svoje počutje. Če se na koži pojavi kolobar rdečine, ki se širi navzven, v sredini pa bledi, ali če bi se začeli počutiti slabo, če bi nas bolele mišice in glava, če bi bili zelo utrujeni in imeli vročino, takoj obiščemo zdravnika.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media