Vnuki na počitnicah

Zgodbe | jul. '18

Z VNUKI

Ko pridejo poleti vnuki na počitnice ali pa v dnevno varstvo, se pojavijo drugačne situacije kot na krajših obiskih med letom. Odgovornosti in naloge starih staršev so večje, saj začasno prevzamejo več starševskih nalog. Večje pa je tudi veselje. Izkoristite priložnost, da se še bolj zbližate!

Toda čeprav začasno prevzamete več starševskih nalog, pazite, da ne posegate na področja, ki pripadajo le staršem. Na primer, da bi vnuka ostrigli, ker mu lasje silijo v oči. Pa tudi popravljanja njegove vzgoje se ne lotevajte. To so odgovornosti njegovih staršev. Raje se osredotočite na prijetne plati druženja z vnukom. Leta, ko počitnice preživlja z vami, ne bodo trajala večno. In kako hitro čas beži, se ne zaveda nihče bolj kot stari starši.

Vnuk v dnevnem varstvu

Med letom hodi vnuk v vrtec ali šolo, med počitnicami ga varujete vi. Kaj storiti, da bodo dnevi prijetni? Urnik, ki ga je vajen, prilagodite, toda jé in počiva naj ob približno istih urah, ker sta lakota in utrujenost recept za slabo voljo. Vnuku najbolj koristi, če ga vključite v svoje življenje. Za vsak dan pripravite kakšno novo skupno dejavnost. Naj vam pomaga oprati avtomobil, v knjižnici poiskati slikanico, ki mu jo boste prebrali, skuhati posebno jed, naučite ga ljudske pesmi ... Ob tem se veliko pogovarjajte z njim, ker je zaupna bližina za otroka pravi zaklad. Ni pa ga treba neprestano zabavati, da bo imel možnost sam odkriti, kaj bi rad počel. Vsakih nekaj dni spremenite prizorišče. Pojdite na kratek izlet, bazen, otroško igrišče.  

Vnuk na daljšem obisku

Ali bo vnuk prišel na počitnice k vam, ker živi daleč? Čudovito, končno ga boste imeli zase. Izkoristite njegov obisk tudi za spoznavanje kraja in ljudi, od koder izhaja njegova družina. Skupaj obiščite sosede, sorodnike in prijatelje. Povabite na skupno igro vnukovega vrstnika iz soseščine, da bo dobil prijatelje tudi v vašem kraju. To ga bo v prihodnje dodatno motiviralo, da bo prihajal k vam na počitnice. Skupaj raziskujte okolico. Povejte mu stare anekdote. Pazite, da ne govorite preveč o boleznih. Sodobni otroci rasejo v kulturi, ki časti mladost, zrela leta pa pogosto prikazuje v negativni luči. Vi pa mu z lastnim zgledom pokažite tudi sončno stran – modrost, izkušnje, umirjenost in čas, ki si ga lahko vzamete zanj. To je dragoceno za njegovo prihodnost. 

Z vnukom na počitnice

Če pa se odpravite z vnukom na počitnice, boste uživali v spremembi in skupnem odklopu tudi vi. Bodite sproščeni, radovedni in radoživi, kot so vnuki. Vnuku odkrijte nove kraje, on pa naj vas nauči novih iger. Še pred odhodom pa se dogovorite z otrokovimi starši, kako bo potekala komunikacija. Seveda ga bodo pogrešali in bi radi vedeli, kako se počuti in kaj počne. A če ga bodo prepogosto klicali po telefonu, pogovor pa začeli z »Ali me kaj pogrešaš?«, ga bodo vznemirili in mu vzbudili domotožje. Vi pa pazite pri objavah počitniških fotografij in sporočil na socialnih omrežjih. Vnuki so resnično najlepši motiv, toda njihova pravica do zasebnosti in varnost naj bosta prvi.

Pa še nekaj. Tudi najbolj zlati vnuki se včasih obnašajo grdo – celo do starih staršev. Nikar ne pričakujte, da bo šlo brez občasne slabe volje. Bodite modri in uživajte v dobrem in slabem. Tako je življenje, vnuki pa so najboljše, kar se vam je zgodilo.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media