S trajektom do počitniških krajev

Prosti čas | jul. '18

Tudi na Ibizo lahko potujete s trajektom.

Z odhodom na letni oddih se daljši vožnji z avtomobilom običajno ni mogoče izogniti. Pogosto je potovanje povezano še z vožnjo s trajektom. Na Hrvaškem je večina otokov povezanih s celino prav na tak način.

Trajektne vožnje so običajno kratke, od nekaj deset minut pa do več ur, kolikor traja vožnja iz Splita do Visa. Vkrcavanje je običajno videti tako, da se z avtomobilom v pristanišču postavite v vrsto in v bližnjem kiosku kupite vozovnico. V glavni turistični sezoni so lahko vrste za trajekt zelo dolge, zato se je dobro izogniti prevozom ob koncu tedna.

Pozor pred tatovi

Izkrcavanje običajno ni posebno zamudno opravilo.

Na večje trajekte se ponekod potniki vkrcavajo ločeno od voznikov z avtomobili. Zato se je s sopotniki pametno vnaprej dogovoriti, na kateri palubi (najbolje pri informativni točki) se bomo srečali po vkrcanju. Vkrcavanje in izkrcavanje avtomobilov potekata hitro in tekoče, seveda ob usmerjanju ladijskih delavcev, ki imajo po navadi odlično izdelan sistem. Vozila so običajno parkirana v treh ali več vrstah, na večjih trajektih celo v več nadstropjih.

Ko vozilo parkiramo, ga lahko zapustimo. Pri tem pazimo, da na sedežih ne pustimo ničesar in avto zaklenemo, saj se tudi tu najdejo zmikavti. Na velikih trajektih je sicer dostop do parkirnih prostorov med vožnjo prepovedan in tudi fizično onemogočen z zaklenjenimi vrati. A vseeno je dobro s seboj vzeti vrednejše stvari in kar bi med plovbo utegnili potrebovati, na primer kak prigrizek, pijačo in dodatna oblačila, saj na morju rado piha tudi v najlepšem vremenu.

Na daljših vožnjah si je dobro omisliti ladijsko kabino.

 Če plujemo vso noč, je na velikih trajektih dobro rezervirati kabino, kar pa je povezano z dodatnimi stroški. A noči ni težko prespati v notranjih prostorih ali celo na palubi v spalni vreči. Hrana na trajektih je običajno draga in po navadi ni preveč okusna. Mnogo bolje je na največjih trajektih poskrbljeno za zabavo. Ladje v več nadstropjih imajo različne restavracije in bare, trgovine, ponekod tudi brezcarinske, fitnes, bazen ter igrala za najmlajše. Malo starejši se lahko pomerijo v različnih elektronskih igrah ali pa si ogledajo kakšen film. Otroke je dobro imeti ves čas na očeh. Ladje so velikanske, nadstropja in hodniki pa so si med seboj zelo podobni, zato se lahko kaj hitro zgodi, da izgubimo orientacijo. Poleg tega je v najvišjih nadstropjih mogoč dostop na odprto palubo, kjer obstaja nevarnost padca čez ograjo.

Tudi med potovanjem s trajektom se lahko pojavi slabost zaradi zibanja. Za prvo silo si pomagamo s kakšno dejavnostjo, na primer igro, opazovanjem okolice ... Pred začetkom potovanja je dobro izbrati najustreznejši prostor. Na ladji je najmirnejši del tam, kjer je najmanjši kot gibanja, torej na sredini spodnjega dela ladje. Najslabše je na palubi, še posebno ob ograji. Če nam je rado slabo, je najpametneje pred plovbo vzeti tablete proti slabosti.

Kam lahko plujemo?

Trajektne povezave med Alandskimi otoki so zelo poceni.

Vožnja z velikimi trajekti je zagotovo ena izmed najlepših in najcenejših, kar si jih je mogoče privoščiti v Evropi. Nam najbližje so trajektne povezave iz Benetk v Grčijo. Na drugi strani italijanskega škornja se lahko podamo na Korziko, Sardinijo, Sicilijo in še nekaj manjših otokov. V Španiji vabijo Balearski otoki in precej bolj oddaljeni Kanarski otoki. V Atlantskem oceanu se lahko s trajektom zapeljemo do Velike Britanije, Irske in Islandije, dobre in pogoste trajektne povezave pa so tudi v Baltskem morju. Tu med Švedsko in Finsko vozijo eni izmed najsodobnejših trajektov po zelo ugodnih cenah. To velja za linijo med Švedsko, avtonomnim otočjem Aland in Finsko. Alandu si je namreč uspelo izboriti status, ki otočanom dovoljuje brezcarinske prodajalne na ladjah. Trgovanje je izredno donosno, prav zato si lahko ladijske družbe privoščijo zelo nizke cene prevozov.

V Evropi je na voljo veliko trajektnih povezav (Danska - Islandija).

Kadarkoli se boste odločili za plovbo s trajektom, vsekakor upoštevajte, da si je priporočljivo pravočasno rezervirati mesto na ladji, kjer je to mogoče. Tako se izognemo dodatnim skrbem pa tudi vozovnice so lahko cenejše.

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media