Ramenska ura

Dobro počutje | jul. '18

Moshe Feldenkrais

Vadba po metodi Feldenkrais je ena izmed vadb, ki je primerna za starejše, saj pri izvajanju vaj upoštevajo svoj ritem in delajo, kolikor jim dopušča telo. Na lahek, nežen in prijeten način se naučijo, kako racionalno uporabljati svoje telo. Pri vadbi usklajujejo vse sklepe in mišice z drugimi funkcijami telesa, vzpostavljajo ravnovesje in zmanjšujejo kronične ali akutne bolečine v glavi, hrbtu, vratu, ramenih, rokah do medenice in nog.

Da bomo pripravljeni za plavanje v morju ali bazenu, razgibajmo ramena. Za to niso potrebni veliki gibi s celo roko, ki ramenski sklep zelo obremenijo. Ramenski obroč podpira obe roki, ki sta nanj pritrjeni s krogelnim sklepom. Njegova oblika dopušča premikanje rok v vse smeri in ne izvaja pritiska na zgornji del prsnega koša, kjer ležijo pljuča in srce.

Kot da ležimo na številčnici

Za vadbo izberemo trda tla ali ravno ležišče, če nam ustreza, si pod glavo namestimo tudi blazino, ki naj ne bo previsoka. Uležemo se na bok s pokrčenimi nogami v kolkih in kolenih, hrbtenica je poravnana od trtice do vrha glave. S pozornostjo v mislih potujemo po celem telesu in opazujemo, kateri deli telesa pritiskajo na podlago, kako čutimo hrbtenico v celoti. Razširimo pozornost na ramenski obroč ter navzdol po celi roki.

Vaja: gor, dol

Zamislimo si, da z ramo ležimo na uri in zgornjo ramo pomaknemo navzgor proti ušesom na številko 12 in sprostimo v srednji položaj. Vajo počasi v svojem ritmu, z majhnimi gibi in usmerjeno pozornostjo na dihanje nekajkrat ponovimo ter počivamo. Nato ramo spustimo navzdol v smeri stopal na številko 6. Nekajkrat ponovimo gib, se uležemo na hrbet in se sprostimo. Opazujemo, kakšen je stik nog s tlemi, kje je ledveni del, kako se tal dotikajo lopatice, in primerjamo, kako se dotika tal desna stran telesa v primerjavi z levo stranjo.

Rama navzgor proti ušesu

Vaja: levo, desno

Uležemo se na bok s pokrčenimi nogami, predstavljamo si, kot da ležimo na uri, in ramo rahlo pomaknemo naprej na številko 3. Lopatica se odmakne od vretenc. Vajo nekajkrat ponovimo, opazujemo pot, ki jo rama naredi, in kakšna je kakovost giba. Po počitku naredimo z ramo gib nazaj na številko 9. Lopatica se približa vretencem. Uležemo se na hrbet in opazujemo, ali so se pojavili kakršni koli novi občutki v ramah, prsnem košu ali trebuhu.

Rama naprej

Vaja: kroženje

Z ramo potujemo v diagonali od številk 1 do 7, 2 do 8, 4 do 10 po uri ali povežemo številke v krožnico. Če na katerem delu gib ni gladek, ga zgladimo z minimalnimi gibi naprej in nazaj. Opazujemo, kakšno obliko ima ta krog, ki je lahko zelo majhen.

Doktor znanosti Moshe Feldenkrais (1904–1984) je svojemu znanju s področja borilnih veščin in joge dodal študij anatomije, nevrofiziologije, biokemije, psihologije in učnih teorij. Trdil je, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo, saj smo že v otroštvu privzeli določene vzorce obnašanja in gibanja, ki sčasoma povzročajo motene vzorce dihanja, omejeno gibčnost sklepov in neprožno hrbtenico. Vadbe po metodi Feldenkrais pod vodstvom sedemnajstih verificiranih terapevtov potekajo v različnih krajih. Najdete jih na spletni strani: http://feldenkrais.si.

 

Majda Anžin, fizioterapevtka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media