Pohod po »središču sveta«

Prosti čas | jul. '18

 Foto: STIK Laško

Tisti, ki se sredi poletja ne boste hladili ob morju, se lahko podate po senčnih poteh doline Gračnice in Jurkloštra in se srečate s skrivnostjo Orionovega ozvezdja na Zemlji.

Naravoslovno-zgodovinski pohod po Orionovi poti spada v sklop tematskih pohodnih poti Po laških poteh. Orionova pot je speljana po sledeh starodavnih kultur skozi kraje in predele, za katere pater Karel Gržan v knjigi V znamenju Oriona sklepa, da je bilo tam megalitsko svetišče, »središče sveta« v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo. Gradi na tezi, da stara prazgodovinska gradišča na območju Oriona v dolini Gračnice s sozvezdji predstavljajo ostanke kulture neolitskih (ali bakrenodobnih) ljudstev.

Dr. Karel Gržan, pater, duhovnik, pisatelj, doktor znanosti literarnih ved, ustanovitelj prve dekliške skupnosti za odvajanje odvisnosti od drog na Razborju nad Sevnico, je leta 2004 dobil v soupravljanje župnijo Jurklošter. Z njegovim prihodom se je tam marsikaj spremenilo. Med njegovimi pomembnimi odkritji je skrivna kartuzijanska knjižnica, v okolici Jurkloštra pa je odkril ostanke gradišč, najverjetneje iz neolitskega obdobja, ki so nastala kot odslikava Oriona in drugih ozvezdij na Zemljo. Kot sam pravi, je zid, obraščen z mahom, že tisočletja čakal, da nekdo odkrije njegov pomen. »Vse se je začelo naključno, ko smo hoteli nabrati skalni mah za jaslice. Ko smo prišli do skalovja, kjer raste najlepši mah, so se mi zdele sklane gmote nekako čudno razmetane in na nenavaden način obdelane. In s to svojo razporeditvijo so v meni prebudile določeno zanimanje. Tudi domačini so mi pripovedovali o nekih zidovih, ki tečejo tod in naj bi v preteklosti varovali živino. Več pa o tem niso hoteli govoriti,« pripoveduje pater Gržan. V knjigi V znamenju Oriona ponudi drzno tezo o prazgodovinskih gradiščih v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo. Sprašuje se, ali lahko na skrivnem ozemlju reke Gračnice govorimo o tisočletja starem megalitskem svetišču, ki odkriva izjemno povezanost staroselcev na območju naše dežele s kozmičnimi razsežnostmi. Številna in večinoma do zdaj neznana gradišča, med njimi več sto metrov dolgi zidovi in ruševine, ki z izjemno natančnostjo sledijo zvezdni razporeditvi, to tezo razvidno potrjujejo. Avtor je prepričan, da so v skrivni dolini Gračnice postavljena stara gradišča v shemi nebesnih zvezdnih položajev Oriona, Dvojčka, Bika ter Velikega in Malega psa.

Ob strugi Gračnice

Tradicionalni pohod po Orionovi poti bo 18. avgusta izpred znane kartuzije Jurklošter v občini Laško, kjer se tudi zaključi. Pot je dolga 10,7 kilometra, je srednje zahtevna, pohodniki jo skupaj s postanki prehodijo približno v štirih urah. Janko Cesar, lokalni turistični vodnik in predsednik Zavoda ODON, bo na mestih postankov razložil zgodbo Orionove poti, začel bo pri kartuziji, nadaljeval pri mlinu in Gračniškem slapu, na Treh gričih, pri Bikovem očesu in Počerenskem slapu, na koncu bo udeležencem odprl še cerkev sv. Mavricija in domnevno grobnico Veronike Deseniške.

Prijavnine ni, Krajevna skupnost Jurklošter, ki je glavna organizatorica, bo po zaključku na igrišču ob osnovni šoli poskrbela za malico (kupon stane 5 evrov). Med hojo se bodo pohodniki okrepčali na domačiji Bevc na Blatnem Vrhu. Sicer pa pot pelje do ribnikov na Marofu, kjer je ribiška koča z gostinsko ponudbo.

Tisti pohodniki, ki bodo želeli dodatno izkoristiti svoje bivanje v tem delu Slovenije, se lahko podajo še do Energijskega parka sv. Trojica, ki ga je v bližini Jurkloštra lani uredila Občina Laško. Do parka vodi urejena pohodna pot, dolga 1,5 kilometra, z oznako B5 – Pot na sv. Trojico. Popoldan pa lahko pohodniki zaključijo z obiskom katerega od kopališč v Rimskih Toplicah (Aqua Roma ali Rimske terme), posedijo v parku, se sprehodijo po Ruski stezi, obiščejo muzej Antona Aškerca na Aškerčevi domačiji na Senožetah, lahko pa se podajo tudi v Laško na osvežitev v Thermano.

Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media