Kultura kratke

Prosti čas | jul. '18

Obrazi ekspresionizma/Odtisi duha 

 F. Kralj, smrt genija, 1921, olje, platno. Foto: dokumentacija GBJ 

Razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski prostor. Ekspresionizem, ki je germanskega izvora, se osredotoča na duhovnost, čustva in etično zahtevo po »novem človeku«, so Slovenci spoznavali prek Prage. Kot slovanska prestolnica je po prvi svetovni vojni nadomestila »secesijski Dunaj« ter postala študijski center za mlado generacijo ustvarjalcev in prizorišče pestrega družabnega življenja. Izbor del na razstavi temelji na fundusu Galerije Božidar Jakac, ki je skozi desetletja zbirala gradivo in postala žarišče slovenskega ekspresionizma. Stalne zbirke Franceta in Toneta Kralja ter Božidarja Jakca so tako bogate z ekspresionističnim gradivom, da bi lahko razstavili samo ta dela. K najpomembnejšim imenom, ki so zastopana na razstavi, je treba prišteti še Vena Pilona ter brata Nandeta in Draga Vidmarja. Slovenska, nemška in češka dela so razvrščena po motiviki, koncept sugerira na njeno tipično univerzalnost ter ideje, značilne za srednjeevropski prostor v času ekspresionizma, sta poudarila kustosa razstave Goran Milovanović in dr. Robert Simonišek. Odprta bo do 20. septembra.

Mednarodni festival Imago Sloveniae

Otvoritev festivala. Foto Nada Žgank

Nacionalni projekt Podoba Slovenije letos praznuje 30 let uspešnega glasbenega in kulturnega delovanja. V okviru tega projekta poteka več konceptualno različnih programskih enot, ki so vsebinsko zasnovane na treh glasbenih smereh: klasični glasbi (iz različnih obdobij za različne komorne zasedbe, soliste, zbore in simfonične orkestre), džezu in etnoglasbi, njihova letošnja rdeča nit pa je prepletanje tradicije in sodobnosti. Tudi letos se bo festival odvijal na številnih prizoriščih, ponudil redke in izjemne dogodke, med drugim orkester ruskih ljudskih instrumentov (ljubljanski grad) in štiričlansko zasedbo Noreia, ki igra tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi (metliški grad).

Marc Chagall v Lendavi

David in Batseba, litografija, 1956, Pariz

Na lendavskem gradu je Galerija-Muzej Lendava pripravila razstavo grafičnega cikla s svetopisemsko tematiko, ki predstavlja Chagallovo zanimanje za Sveto pismo, s katerim se je ukvarjal več kot 25 let. Avtor je eden največjih, najuspešnejših in najbolj priljubljenih umetnikov 20. stoletja. S svojimi deli je ustvaril edinstven svet, prežet s patetiko, liriko (bil je tudi poet), humorjem in čarobnostjo, ter sijajno upodobil živ spomin na judovsko vzgojo v svoji rojstni vasi Vitjebsk v Rusiji. Chagall je bil globoko prepričan, da je svet vedno dovzeten za lepoto, in je hrepenel po izjemnosti. Imel je prav. Na ogled do konca oktobra.

Izbrani portreti fotografa Marca Ribouda

M. Riboud: Washington, 1967

Dolga leta je deloval kot fotoreporter, vzporedno pa snoval svoj avtorski opus, s katerim se je vpisal v zgodovino. Nastajal je predvsem na njegovih številnih potovanjih po svetu. Označili so ga kot čuječega popotnika in zavednega fotografa in 212 fotografij izpričuje njegovo izjemno kakovost. V Galeriji Jakopič na ogled do konca avgusta.

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media