Kako preprečiti kandidiazo

Dobro počutje | jul. '18

Glivica Candida albicans je le ena izmed mnogih mikroorganizmov v našem telesu in v manjšem številu ter v ravnovesju z drugimi ne povzroča nikakršnih težav. Padec odpornosti, spremenjen pH in sestava mikrobiote v črevesju pa omogočijo razrast te glivice in s tem pojav kandidiaze. Ta je lahko vzrok za alergije, celiakijo, akne, kožna vnetja, kronično utrujenost, nihanje razpoloženja, depresijo. Pogosto jo povezujejo s Chronovo boleznijo, astmo, kroničnim vnetjem sinusov, vzrok je lahko tudi za napihnjen in boleč trebuh, zaprtost ali drisko, vnetje ledvic in okužbe sečil, pogoste glavobole, migrene in vrtoglavice, luskavico.

Da se glivica sploh razširi v črevesju, smo v veliki meri krivi sami. Že res, da ravnovesje med mikroorganizmi gotovo porušijo pogosto uživanje antibiotikov in nekatera zdravila ali zdravniški posegi. Vendar veliko bolj ključno za to sta naš način prehranjevanja in izbira živil/jedi oziroma kako te jedi ali živila vključimo na jedilnik. Nikoli prej v zgodovini nismo pojedli toliko sladkih in toliko močnatih jedi kot zdaj, bodimo iskreni. Bili so cmoki, njoki, štruklji, tudi močnik in polenta, vendar tega nismo jedli večkrat na dan. Kruh je bil temen, zbit, nizek, suh, povsem drugačen, kakor ga jemo vsako jutro, potem za malico in kasneje ob mineštri in še kdaj … Ali je bil nekoč močnik res iz bele pšenične moke? Bolj verjetno je bil iz enotne moke, ki bi ji danes rekli krušna (polbela) moka. In štruklji niso bili za vsak dan, le za praznik, testenin ali belega riža, ki jih tako radi uvrstimo na vsakdanji jedilnik, pa tudi ne. Kosmiči za zajtrk so bili ovseni, če so bili sploh kje na voljo, skuhani z mlekom in nesladkani. Prav gotovo je najboljši ukrep, da dobrobit človeštva, te čudovite ogljikove hidrate, vključimo v obroke premišljeno.

Manj sladkorja, manj težav

Starostniku omejevati priboljške, mu omejevati okuse, ko že tako slabše okuša, je po mojem prepričanju tragično. Povsem drugačnega mnenja pa sem za vse nas, ki smo še pri močeh. In zelo se zavzemam za to, da bi otrokom zares omejevali sladkor. Slaščica naj ne bo v vsakem obroku ali med obroki in naj je bo raje manj. Manj in sladko, ne manj sladko in vseeno veliko. Naj razložim: velik kos manj sladkega peciva ne koristi prav nič bolj v primerjavi z manjšim normalno sladkim kosom. V velikem kosu je celo več glukoze, to je končnega produkta razgradnje moke in sladkorja. Pri sladkih pijačah pa velja pravilo: manj sladko ali povsem brez sladkorja.

Iz izkušenj zapišem, da stroga dieta pri kandidiazi – povsem brez sladkorja – traja dolgo, vsaj eno leto. Gledati trpljenje otroka, ki je pred dieto veselo užival sladkor v številnih oblikah, gledati tiste žalostne oči, ki očitajo, ko si sami mimogrede v usta stlačimo piškot … tistih oči prijateljičine hčerke ne morem pozabiti. A vemo, da ji je tisto leto diete koristilo. Deklica se je naučila krotiti svojo voljo in poželenje po hrani, naučila se je izbirati živila glede na želje in potrebe. Izgubila je nekaj presežnih kilogramov, pridobila samozavest. Vendar ni bilo lahko in vse to bi ji bilo lahko povsem prizaneseno, če bi od malega njene želje prilagodili in zmanjšali uživanje sladkorja. Če povzamem: vsi, tudi babice in dedki, ki so sicer res na svetu zato, da nas razvajajo in nam sladkajo življenje, smo poklicani, da sebi, svojim otrokom in vnukom pokažemo ljubezen še kako drugače kot z vrečko bonbonov. Ne pozabimo, vrednote se z nami prenašajo naprej. Kakšne boste podarili vi?

Koristni nasveti proti kandidiazi

- Ogljikovi hidrati (krompir, riž, testenine) naj predstavljajo le tretjino površine krožnika. Še raje manj. Preostanek na krožniku naj bo tretjina beljakovin (npr. meso, ribe) in tretjina zelenjave. Še več za ravnovesje naredimo, če izberemo polnovredne ogljikove hidrate. Na primer beli riž zamenjamo z rjavim rižem ali ješprenjem.

- Uživajmo naravne jogurte brez gostil. Gostila so praviloma ogljikovi hidrati, prav tako je takšnim jogurtom večinoma dodan sladkor. Po količini sladkorja sicer prednjačijo sadni jogurti z manj maščobami in vsi jogurtovi deserti (»skutke«) za otroke. To ni zdrava malica.

- Otroci radi posegajo po glasni hrani z močnimi/zanimivimi okusi, po hrani, ki ponuja nekaj več. Pomislite na čips, slane palčke, pokovko in šumeče lizike ali bombone. Okrepite vsakodnevno prehrano z vsem, kar oddaja zvok, ki napolni usta z mehurčki ali posebnim presenečenjem. Je to korenček, jabolko ali sočna melona, iz katere se kar cedi, sladke ladjice ananasa ali pomaranče, mali češnjevi paradižniki ... Otrokom ponudite v pokušino svež grah iz stroka in liste hrustljave solate. Ne boste verjeli, vendar ravno tista stebla, ki jih nekateri starejši tako vneto odstranjujete iz listov solate, so otrokom najljubša. Ker so glasna.

- Ne veste, kako pripraviti hrano z mehurčki? Pa je sila preprosto. V slaščice iz želatine zamešamo mehurčke, če za redčenje uporabimo želatino, razredčeno v gazirani mineralni vodi.

- Sadje je sicer res zdravo, vendar vsebuje precej sladkorja, kar je treba upoštevati pri pripravi jedilnika, tako da zmanjšamo količino sladkorja in/ali enostavnih ogljikovih hidratov.

- Če uporabimo krompir v solati, mora biti obvezno manj ogljikovih hidratov v drugih jedeh. Ali če so v goveji juhi zdrobovi cmoki, potem naj bo v nadaljevanju obroka količinsko manj ogljikovih hidratov, saj smo te uporabili že v juhi. Zdrob, ne glede na to, da smo izbrali pirinega, je še vedno škrobnato živilo. V tem primeru ima celo polnozrnatost le malo koristi.

- Nadomestki za sladkor niso smiselni, saj še naprej vzdržujejo željo po sladkem.

- Pri vsaki dieti ali spremembi življenjskega sloga je pomemben pravi motiv. Poiščite svojega.

RECEPTA

Narastek s koruznim zdrobom, citrusi in rozinami

Potrebujemo:

1 liter mleka

pol žličke soli

150 g instant koruznega zdroba za polento

skodelico rozin

2 žlici ruma

po želji 2 žlici sladkorja

2 jajci

1 do 2 neškropljeni limoni

1 do 2 neškropljeni pomaranči

Priprava: Pečico vklopimo na 200 stopinj. Pripravimo si pravokoten model za narastke, okrogel tortni model ali več manjših modelčkov. V lonec nalijemo mleko, ga solimo, zavremo in zakuhamo zdrob za polento. Med mešanjem kuhamo 2 minuti, nato odstavimo. V posodici rozine namočimo z rumom. Posebej stepemo jajci s sladkorjem (ali brez) ter dodamo nastrgano limonino in pomarančno lupinico. V kuhano polento zlijemo jajčno zmes, dodamo rozine in vse dobro premešamo. Naložimo v model ali modelčke, pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo od 20 do 25 minut. Ponudimo pravkar pečeno.

Opomba: Precej sladka slaščica, pa vseeno komaj kaj sladkana.

Jogurtova strjenka s cimetom

Za 4 osebe potrebujemo:

4 žlice 100-odstotnega jabolčnega soka

2 lističa želatine

1 dl sladke smetane za stepanje

vrečko vaniljevega sladkorja

pol žličke cimeta

4 velike žlice naravnega/probiotičnega jogurta

2 pesti suhih hrušk in jabolk ali sveže jabolko in hruško

Priprava: V lonček nalijemo hladen jabolčni sok, vanjo položimo lističa želatine in nekaj minut pustimo nabrekati. Nato raztopino segrejemo, premešamo in počakamo minuto, da se raztopi.

Čvrsto stepemo sladko smetano z vaniljevim sladkorjem in cimetom. Smetani po žlicah dodajamo jogurt, nazadnje pa vmešamo še ohlajeno raztopljeno želatino. Dobro premešamo. Modelčke oplaknemo s hladno vodo in vanje nalijemo pripravljeno zmes. Postavimo v hladilnik za uro ali dlje, da se strdi.

Medtem v manjši količini vode skuhamo kompot iz suhega ali svežega sadja. Sladico ponudimo prevrnjeno na glavo (modelček prej za kratek čas potopimo v vročo vodo), potresemo s ščepcem cimeta in ponudimo z nekaj žlicami kompota.

Opomba: Cimet pomaga celicam pri vpijanju glukoze iz krvi. V raziskavah so dokazali, da že pol čajne žličke cimeta na dan v 40 dneh znatno zmanjša raven sladkorja v krvi. Kot pomoč sladkornim bolnikom in vsem s kandidiazo.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media